Μπροστά στα χειρότερα!

242

Μα που θα φτάσει αυτή η ιστορία με την τιμή του ρεύματος; Τα τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν το Σάββατο τη νύχτα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα τα θυμόμαστε για πολλά χρόνια εκτός κι αν μπροστά μας είναι τα ακόμη χειρότερα.

Με την τιμή της κιλοβατώρας να εκτινάσσεται στα 0,79 λεπτά (ενώ 0.33 στη Γερμανία και 0.22 στην Ελβετία) αλλά και τις διαφοροποιήσεις από πάροχο σε πάροχο να περιορίζονται δραστικά (κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει και τόσο νόημα η αλλαγή παρόχου) ένα νοικοκυριό που καταναλώνει μόλις 300 κιλοβατώρες ρεύματος, θα χρεώνεται με 240 ευρώ. Από εκεί και πέρα, θα περιμένει την κρατική επιδότηση για να αποφύγει το… εγκεφαλικό.

Για να διατηρηθεί το τελικό κόστος του νοικοκυριού στα επίπεδα του Αυγούστου (ήτοι στα 15-16 λεπτά ή περίπου στα 20 λεπτά αν προστεθούν και όλες οι έξτρα χρεώσεις), το κράτος θα πρέπει να πληρώσει …190 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες. Αν μάλιστα η κατανάλωση φτάνει στις 600 κιλοβατώρες, τότε η επιδότηση θα πρέπει να ανέλθει στα 380 ευρώ ή περίπου… μισό μισθό.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτός ο χορός δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει στηθεί προκαλεί μεγάλη ανησυχία καθώς όσο μεγαλύτερος ο όγκος του χρήματος που διακινείται, τόσο πιθανότερο είναι και το… ατύχημα. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση να κάνει “προσαρμογές” στον μόνιμο μηχανισμό επιδότησης. Το να ανακοινώνουν τιμές οι πάροχοι με βάση τις προβλέψεις τους για το τι έρχεται τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια να καλείται το δημόσιο να πληρώνει αυτές τις προβλέψεις, αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι επικίνδυνο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει