Οι «Πέρσες» του Αισχύλου στο ανάκτορο των Μαλλίων και στην Επισκοπή

ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ViVi ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

163

Τους «Πέρσες» του Αισχύλου παρουσιάζει το Θέατρο ViVi σε μια συμπαραγωγή με τον Δήμο Χερσονήσου, αύριο Σάββατο 20 Αυγούστου στο αρχαίο ανάκτορο των Μαλλίων και τη Δευτέρα 22 στην Επισκοπή Πεδιάδας, στο πάρκο “Παναγιωτάκη”.

Το έργο, ένα από τα μέγιστα επιτεύγματα του Ελληνικού πνεύματος,έχει ως αντικείμενο τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και την συντριβή του Ξέρξη από τον Αθηναϊκό στόλο, γεγονός που εξεικονίζει, σε όρους πραγματικής ιστορίας, την καθολική ήττα μιας κατακτητικής Ανατολής στην προσπάθεια της να καθυποτάξει την Δύση.

Συνιστά υπόδειγμα- αρχέτυπο για την εγγενή δύναμη του θεάτρου, που ανασυντάσσει ένα πραγματικό γεγονός, ώστε να το καθιστά καθ’υπέρβασιν σύμβολο. Βασικά θέματα στο έργο είναι το προειδοποιητικό όνειρο της Άτοσσας, για τον όλεθρο του γιου της, του Ξέρξη, αλλά και η νεκρομαντική ρήση του Δαρείου που προφητεύει την ήττα του εναπομείναντος Περσικού στρατού στις Πλαταιές, ρήση κατάμεστη από παραγγέλματα-ποιητικό αποφθεγματικό λόγο, που αφορά κυρίως στην ύβρη, ως υπέρβαση του μέτρου, αυτό που αγνόησε ο Ξέρξης και διέλυσε την Ανατολική Συμμαχία.

Στο ίδιο έργο υποδειγματικός παραμένει ο λόγος του Εξάγγελου με το ‘Ιτε παίδες Ελλήνων ελευθερούτε πατρίδα …Νυν υπέρ πάντων ο αγών’ ενώ ο Αισχύλος κατονομάζει τα νησιά του Αιγαίου πελάγους από την Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Άνδρο, Ρόδο, Τήνο, που με την ήττα στην ναυμαχία παρέμεναν ελληνικά.

Η μετάφραση, η σκηνοθεσία και τα κοστούμια είναι του Τηλεμάχου Μουδατσάκι, τα σκηνικά εξαρτήματα του Χάρη Σεπεντζή, η μουσική της Μαρίας Συμεών .Στον ρόλο του Εξάγγελου ο Αλέξανδρος Ψυχράμης.Παίζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Καραντζάς, Κατερίνα Σπάρταλη, Ορφέας Τσαρέκας, Γιάννης Τσούκας.

Η είσοδος στις δύο παραστάσεις είναι ελεύθερη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει