Πόσο απειλεί την Ελλάδα η παραλλαγή “Κένταυρος”

154

Μετά από μια μακρά περίοδο φόβου των ειδικών για πιθανότητα επικράτησης της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο, τώρα εκτιμάται ότι αυτό ενδεχομένως και να μην συμβεί τελικά.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η υποπαραλλαγή μπορεί να είναι σχετικά δύσκολο να επικρατήσει, για δύο κυρίως λόγους. Κατ’ αρχάς η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» φαίνεται να επικρατεί κατά κανόνα στην Ινδία και όχι σε άλλες χώρες, ενώ ακόμα και στις χώρες που επικράτησαν οι παραλλαγές Ο4 και Ο5, δεν κατάφερε να επικρατήσει ο «Κένταυρος». Την ίδια ώρα, αυτό που επισημαίνεται από τους επιστήμονες είναι πως ειδικά για την Ελλάδα, δεν υπήρξε καν επικράτηση των παραλλαγών Ο4 και Ο5, γεγονός που συνεπάγεται κατά τους ίδιους πως είναι αρκετά δύσκολη μια επικράτηση του «Κένταυρου» στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Όπως εξήγησε μάλιστα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος,

«Η παραλλαγή Κένταυρος είναι μια εξέλιξη της Όμικρον 2. Έχει επικρατήσει κυρίως στην Ινδία. Στις υπόλοιπες χώρες που εμφανίστηκε δεν φαίνεται να επικρατεί, εκεί δηλαδή που κυριαρχεί η Όμικρον 4-5. Αντίθετα στην Ινδία δεν υπήρχε πολύ Όμικρον 4-5. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός, την παρακολουθούμε. Μάλλον δεν θα επικρατήσει σε κάποια από τις χώρες που κυριάρχησε η Όμικρον 4-5».

Για την εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία, τόνισε ότι βρισκόμαστε στην τρίτη συνεχή εβδομάδα αποκλιμάκωσης.

«Τα κρούσματα μειώνονται όπως και οι εισαγωγές. Πριν τρεις εβδομάδες είχαμε περίπου 400 εισαγωγές στα νοσοκομεία και τώρα έχουμε 270. Ο συντελεστής μετάδοσης είναι στο 0,91. Πηγαίνουμε στην καθοδική φάση αυτού του κύματος», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σημείωσε επίσης πως το βασικό εργαλείο προστασίας από τον θάνατο είναι η 4η δόση ιδίως στους ηλικιωμένους και σε αυτόν τον τομέα όπως δήλωσε «δεν τα έχουμε πάει καλά και εκεί οφείλεται ο υψηλός αριθμός θανάτων».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πανδημία εκείνη την περίοδο. Πάντως ο ίδιος δεν θεωρεί όπως είπε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει καθολική χρήση της μάσκας. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες το CDC ανοίγει τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο, παρά μόνο στις περιοχές που υπάρχει υψηλό φορτίο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής για να τονίσει:

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει κι εδώ. Αν κάποια περιοχή εμφανίσει πάρα πολλά κρούσματα χρήσιμο θα ήταν να επανέλθει η μάσκα. Από την άλλη η καθολική χρήση μάσκας, αν τα επιδημιολογικά μέτρα το επιτρέπουν, δεν τη θεωρώ απαραίτητη».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει