Καθυστερεί την έγκριση η ΕΕ για τα εμβόλια

158

Μπορεί ήδη στη Μεγάλη Βρετανία να έχει δοθεί το «πράσινο φως» για τη χρήση εμβολίων νέου τύπου, που είναι επικαιροποιημένα ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον, ωστόσο η σχετική έγκριση στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει ακόμα δοθεί.

Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει προς το τέλος Αυγούστου, με τον ECDC να δίνει τις σχετικές εγκρίσεις για εμβόλια που θα προστατεύουν και από τη βαριά νόσηση, αλλά και από την μόλυνση.

Ήδη, οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν καταθέσει του σχετικούς φακέλους και αναμένουν τις εγκρίσεις. Εφόσον ένα ή περισσότερα προσαρμοσμένα εμβόλια λάβουν άδεια κυκλοφορίας, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιλέξουν να λάβουν τα εν λόγω προσαρμοσμένα εμβόλια στο πλαίσιο της ισχύουσας σύμβασης.

Στην Ελλάδα βέβαια, τα εμβόλια που θα πάρουν έγκριση δεν προβλέπεται να έρθουν νωρίτερα από τον Οκτώβριο, οπότε και αναμένεται να εκκινήσει μια νέα εκστρατεία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Η πρώτη συζήτηση για τα νέα εμβόλια από την ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει την ερχόμενη Τρίτη στις 23 Αυγούστου, όπου τα μέλη της Επιτροπής θα συζητήσουν τις εξελίξεις τόσο για τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον όσο και για την διάθεση των εμβολίων της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, τα οποία κι έφτασαν χτες.

Ακόμη δεν είναι γνωστό πόσες παρτίδες θα λάβει η χώρα μας, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ποντάρει πολύ στην νέα εκστρατεία εμβολιασμού κατά των παραλλαγών προκειμένου ο χειμώνας να μας βρει όσο καλύτερα προετοιμασμένους γίνεται.

Για τον λόγο αυτό, το βασικό σενάριο της νέας εκστρατείας εμβολιασμού από Σεπτέμβρη είναι να μην υπάρξει προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανάλογα με την ηλικία. Την τελική απόφαση θα την έχει σαφώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ωστόσο φαίνεται πως τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση θεωρούν ωφελιμότερο να δοθεί αμέσως η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν εφόσον το επιθυμούν.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως από αρχές καλοκαιριού είχε γίνει σύσταση στους πολίτες 60 ετών και άνω να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου προκειμένου να είναι προστατευμένοι στις διακοπές.

Στόχευση στην νέα εμβολιαστική εκστρατεία

Εφόσον λοιπόν επιλεχθεί αυτό το σενάριο, το οποίο είναι και το βασικότερο, οι παρτίδες των εμβολίων κατά των παραλλαγών της Όμικρον θα πηγαίνουν απευθείας στα εμβολιαστικά κέντρα και θα είναι διαθέσιμα για όσους έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως μόλις τα εμβόλια έρθουν στη χώρα μας, αναμένεται να είναι μεγάλη η κινητοποίηση του υπουργείου Υγείας, καθώς στόχος θα είναι να ενημερωθούν λεπτομερώς όλοι οι πολίτες για τα νέα εμβόλια και τα οφέλη τους.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει