ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ: Ύποπτα παιχνίδια σε βάρος αθώων ψυχών…

234

Σοβαρά «παιχνίδια» σε βάρος ανθρώπινων ψυχών φαίνεται ότι παίζονται στον Έβρο, με την κυβέρνηση να κατηγορεί την Τουρκία για συντονισμένες κινήσεις στρατηγικής και την αξιωματική αντιπολίτευση να επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για λάθος χειρισμούς.

Απέναντι στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το πρώτο επτάμηνο του 2022, οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει σε συνολικά 386 συλλήψεις παράνομων διακινητών, από τις οποίες οι 312 πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Έβρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση μάλιστα, οι συλλήψεις παρουσιάζουν αύξηση κατά 58,7 % συγκριτικά με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο.

Η αντιπολίτευση πάντως δεν ενστερνίζεται αυτή την στάση της κυβέρνησης και «καυτηριάζει» τη διγλωσσία συναρμόδιων Υπουργεί- ων, τη στιγμή που παραμένουν αβοήθητοι πρόσφυγες και μικρά παιδιά.

Σε σχέση με το τι συνέβη πάντως με τους 38 μετανάστες στον Έβρο, ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης υποστήριξε ότι οι τουρκικές αρχές έφεραν τους μετανάστες στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσαν να έρθουν προς την Ελλάδα. Ο ίδιος τόνισε ότι από τις καταθέσεις τους προκύπτει πως ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και συμπλήρωσε πως «θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά της».

Διευκρινίσεις γύρω από το χρονικό του εντοπισμού των 38 μεταναστών στη νησίδα του Έβρου, αλλά και το οργανωμένο σχέδιο βάσει του οποίου φαίνεται να προωθούνται στη χώρα μας οι μετανάστες, δίνουν πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, προχθές έγιναν αναρτήσεις σε social media πως η ομάδα των άτυπων μεταναστών που φερόταν να είναι επί μία εβδομάδα εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου που βρίσκεται εκτός της Ελληνικής επικράτειας, έφτασαν στις όχθες του ποταμού από την πλευρά της Ελληνικής Επικράτειας, ωστόσο από την ανάρτηση προκύπτει ότι τα άτομα είχαν μετακινηθεί από περιοχή εκτός των ελληνικών συνόρων και «τώρα βρίσκονται σε 100% ελληνικό έδαφος, διέσχισαν τον ποταμό και βρίσκονται στις όχθες της ελληνικής πλευράς» .

Για έλλειψη συντονισμού κατηγορεί  η αξιωματική αντιπολίτευση την κυβέρνηση.
Για έλλειψη συντονισμού κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση την κυβέρνηση.

Από τα ίχνη των κινητών τους παράλληλα, όπως πρόκυπτέ από τις συγκεκριμένες παραπλανητικές αναρτήσεις, φαινόταν πως βρισκόταν στις ελληνικές όχθες και κατευθύνονται προς τα βόρεια. Αμέσως, η ΕΛ.ΑΣ., ο ελληνικός στρατός και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν για να τους αναζητήσουν στο σημείο.

Όμως, η ομάδα των 38 άτυπων μεταναστών βρισκόταν σε απόσταση περί τα 4 χιλιόμετρα νότια, πλησίον του χωριού Λάβαρα. Εντοπίστηκαν από drone και ώρα 17.15, μαζί με τη λέμβο που χρησιμοποίησαν για τη μετακίνησή τους, την οποία δε γνωρίζουμε πώς βρέθηκε στην κατοχή τους, αναφέρουν οι πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του Υπουργείου, οι ίδιοι οι παράτυποι μετανάστες, κατά την προανάκριση, υποστήριξαν πως ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας και συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές και αρνούμενοι να επιστρέψουν στην Συρία, μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης στην Αδριανούπολη, όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, βρίσκονται εκατοντάδες άλλοι μετανάστες.

Ισχυρίζονται επίσης ότι πριν από 2 εβδομάδες, η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας τους μετέφερε με μικρά βανάκια μέχρι την τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου. Εκεί βρίσκονταν κάποιοι αραβόφωνες – πιθανώς λαθροδιακινητές- τους έβαλαν σε φουσκωτές λέμβους και τους μετέφεραν σε νησίδα του ποταμού.

Από τους ισχυρισμούς τους προκύπτει ότι η διαδικασία μετακίνησης προς την Ελλάδα διοργανώνεται και εκτελείται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Μάλιστα, όπως είπαν, δέχθηκαν συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τους σώσει.

Υπενθυμίζεται πως οι 38 μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας που βρίσκονταν τα τελευταία 24ωρα, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει