Στη μνήμη της γερόντισσας Ακακίας Μοναχής

Καθηγουμένης Ιεράς Μονής Σαββαθιανών, Τρίμηνο Μνημόσυνο

198
του Ηλία Μετοχιανάκη*

Η Ιερά Μονή Σαββαθιανών χαρακτηρίζεται δίκαια ως φωτεινός Φάρος της ορθόδοξης πίστης και των ιδανικών της φυλής μας. Ιδρύθηκε ως ανδρών μονή τον 13ον αιώνα και είναι ένα από τα ωραιότερα μοναστήρια της Κρήτης στον νομό Ηρακλείου, που περιλαμβάνει τρεις ωραίους ναούς και παλαιότερους και νεώτερους. Είναι κεκοσμημένη από πανύψηλα αειθαλή δένδρα, πολύχρωμα λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά.

Τριγύρω βελάζουν πλήθος προβάτων που ζωντανεύουν το περιβάλλον, τα φροντίζουν ευλαβείς ποιμένες, με τον αντίλαλο της φωνής τους απομακρύνουν τη σιωπή της νύκτας και χαρίζουν μια θαυμαστή αρμονία.

Η Ιερά Μονή Σαββαθιανών παρουσιάζει διαχρονικά ένα πλούσιο πνευματικό έργο και μια σημαντική προσφορά. Το 1946, λόγω έλλειψης μοναχών, μετετράπη σε γυναικεία από τον τότε Μητροπολίτη Κρήτης Βασίλειο Μαρκάκη. Εκεί αναπαύονται εν Κυρίω άγιες οσιακές μορφές μοναχών και μοναζουσών, που άφησαν ανεξίτηλη σφραγίδα προσφοράς στο πέρασμά τους. Κατέστησαν το μοναστήρι ονομαστό και πόλον έλξης, όπου προσέρχονται ευλαβικά πλήθος πιστών, αλλά και τουρίστες έλληνες και ξένοι.

Πρώτη ηγουμένη ήταν η Μελάνη, η οποία εδραίωσε δυναμικά τη μονή επί ισχυρών βάσεων. Αντάξιές της ήσαν η Μακρίνα και η Ακακία, οι οποίες συνέχισαν με άοκνες προσπάθειες να αναπτύσσουν το σπουδαίο πνευματικό τους έργο, το οποίο δεν παύει να αποδίδει διαρκώς αγλαούς καρπούς.

Ιδιαιτέρως αξιόλογη υπήρξε η τρίτη κατά σειρά ηγουμένη, η φίλτατη σε όλους Ακακία Μαρκάκη, η οποία μας αποχαιρέτησε πρόσφατα (22 Μαΐου 2022) και θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μας για την απέραντη καλωσύνη της, την αγάπη και την προσφορά της.

Η οσιωτάτη Ακακία μοναχή, κατά κόσμον Γεωργία Μαρκάκη, καταγόταν από την πόλη του Ηρακλείου και ως κόρη χριστιανικής οικογένειας ανετράφη “εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου”. Διήλθε ειρηνικά τα μαθητικά και τα νεανικά της χρονια ως πρότυπο μίμησης και ηθικής συμπεριφοράς. Μαθήτευσε στην υπάρχουσα τότε εξατάξια Εμπορική Σχολή και αρίστευε με βραβεία όλα τα έτη της φοιτήσεώς της.

Είχε χριστιανική παιδεία σε μεγάλο βαθμό και γαλουχήθηκε στα ελληνοχριστιανικά μας ιδεώδη, ιδιαίτερα στους κόλπους της Χριστιανικής Ενωσης Ηρακλείου “Ο Απόστολος Παύλος”, όπου υπήρξε ισχυρό στέλεχος. Ο τότε Αρχιμανδρίτης και μετέπειτα Μητροπολίτης Πελαγονίας αείμνηστος Νικόλαος Ξένος, ο οποίος ήταν η ψυχή της Χριστιανικής Ενωσης, επηρέασε εποικοδομητικά τη χριστιανική της πορεία.

Συμπορεύθηκε με τον αδελφό της Ιωάννη, τον μετέπειτα ιερέα και ιδρυτή του Φιλανθρωπικού Συλλόγου “Αγιος Ιωάννης ο Ελεήμων”.

Είχε εκλεκτές φίλες με χριστιανικές αρχές και αρετές και συμπορεύονταν μαζί στον δρόμο των αρετών, στο σχολείο και στην Εκκλησία. Μετέβαιναν σε διάφορα προσκυνήματα εντός και εκτός της πόλεως Ηρακλείου, σ ην Αγία Ειρήνη στα Σπήλια και σε Προάστια, παρακολουθούσαν μαζί ιερές αγρυπνίες και άλλες ακολουθίες αγίων. Ήταν όντως αξιοζήλευτη ζωή μιας εκλεκτής νεανικής ομάδας.

Η Γεωργία Μαρκάκη, με τη χριστιανική υποδειγματική της ζωή, είχε έντονη την κλίση προς τον μοναχισμό και επεδίωκε την πραγματοποίηση των ονείρων της, παρά τις αντιδράσεις των γονέων και των αδελφών της. Το όνειρό της πραγματοποιήθηκε με τη συμπλήρωση των είκοσι ετών της ηλικίας της, όπου έγινε ενθουσιωδώς δεκτή στην ιερά Μονή Σαββαθιανών και έλαβε το μοναχικό όνομα Ακακία.

Διακρινόταν για την αξιομίμητη οσιακή της ζωή, την απλότητα, την ευρυμάθεια και τη χριστιανική πνευματική της πορεία. Σε εκείνην προσέβλεπαν όλες οι μοναχές ως την καταλληλότερη ηγουμένη, μετά την αδυναμία συνέχισης ηγουμενίας της Γερόντισσας Μακρίνας λόγω ασθενείας και γήρατος. Από το2010 ανέλαβε την ηγουμενία και υπήρξε όντως σύμβολο ηγουμένης, που με την αγάπη της χωρούσε όλους στην καρδιά της και αγαπήθηκε έντονα από όλες τις μοναχές, τους ιερείς και τους πιστούς του λαού.

Η ψυχή της Γερόντισσας Ακακίας ήταν νια ανθοδέσμη αρετών που το πνευματικό τους άρωμα αντανακλούσε στο πρόσωπό της ως αγγελική παρουσία. Ολες οι μοναχές τη σέβονταν έντονα και εκείνη ανταποκρινόταν στο έργο της οσιακά, ειρηνικά και δίκαια. Επί των ημερών της οικοδομήθηκε ο ωραιότατος τρίκλιτος ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Αντώνιο, στην Αγία Μελάνη και στην Αγία Μακρίνα.

Με καρτερία υπέμεινε την ταλαιπωρία της ασθένειάς της τα τελευταία χρόνια μέχρι την οσιακή κοίμησή της. Με βαθύτατη θλίψη, την 22α Μαίου 2022, η Ιερά Μονή Σαββαθιανών αποχαιρέτησε την οσιωτάτη ηγουμένη της Ακακία, η οποία ανεπαύθη εν Κυρίω σε ηλικία 86 ετών. Ευχόμεθα ο Κύριος να την κατατάξει μετά των δικαίωνα και των αγίων.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει