Πλήθος πιστών στον εορτασμό της Παναγίας στη Νεάπολη

281

Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, ο επιβλητικός και μεγαλοπρεπής ναός που δεσπόζει στο κέντρο της πόλεως και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου ,πανηγύρισε κσι φέτος.

Το απόγευμα της  Κυριακής 14 Αυγούστου ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε συγχοροστατούντων των Σεβασμ. αγίων Αρχιερέων Πισιδίας κ. Ιώβ και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεράσιμος ανέφερε μεταξύ άλλψν  στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα περί της κοσμοχαρμοσύνου Εορτής του καλοκαιριού: « Η Θεοτόκος στέκεται πάνω απ’ όλους τους Αγίους, γι’ αυτό Την ονομάζουμε Παναγία. Σε Αυτήν προστρέχουμε και παρηγορούμεθα όταν οι ζάλες του βίου μας κυκλώνουν «ώσπερ μέλισσαι κηρίον». Χωρίς την Παναγία η ζωή μας θα ήταν άχαρη και πτωχή. Αυτή η Πανυπέραγνη Υψηλοτέρα των ουρανών για δύο χιλιετίες είναι το καύχημα, η παρηγορία και η ενίσχυση των ορθοδόξων χριστιανών.

Αυτήν επικαλούμαστε σήμερα και πάντοτε στους πνευματικούς μας αγώνες για να προσπερνούμε τις παγίδες του διαβόλου. Γι’ αυτήν μυριάδες ψυχών αφιερώθηκαν στο διάβα των αιώνων και Την υπηρέτησαν σε ναούς, σε μοναστήρια και ιερά σεμνία. Γι’ Αυτήν ξεκινούν από τα πέρατα της Οικουμένης οι Ορθόδοξοι για να προσκυνήσουν ευλαβικά τις θαυματουργικές ιερές εικόνες Της.

Πλήθος πιστών στον εορτασμό της Παναγίας στη Νεάπολη

Γι’ Αυτήν βρισκόμαστε κι εμείς εδώ απόψε στο Θεομητορικό ενδιαίτημα της Μεγάλης Παναγίας, το καύχημα και την καθέδρα της Μητροπόλεώς μας, ως ευλαβείς προσκυνητές της θαυματουργού ιεράς εικόνος Της, επικαλούμενοι τις πρεσβείες Της και ψάλλοντας τα ιερά Της εγκώμια. Αυτής αγίαις πρεσβείαις Χριστέ ο Θεός, σώσον τας ψυχάς ημών».

Στο πέρας της Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις του Ιερού Σκήνους της Θεομήτορος πέριξ του Ιερού Ναού και εψάλησαν τα ιερά Εγκώμια και τα Ευλογητάρια προς την Υπεραγία Θεοτόκο, κατά την δέουσα εκκλησιαστική τάξη.

Αργότερα τελέσθηκαν οι Ακολουθίες της Ιεράς Παρακλήσεως, του Αποδείπνου και των Χαιρετισμών της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της επαύριον.

Την  ημέρα της εορτής, Δευτέρα 15 Αυγούστου, τελέσθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεστώτος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και συλλειτουργούντων μετ’ αυτού των Σεβασμ. αγίων Αρχιερέων Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και Πισιδίας κ. Ιώβ.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε προς τον ευσεβή περιεστώτα λαό ο άγιος Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος.

Προ της απολύσεως ανεγνώσθη η Εγκύκλιος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης επί τη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευσις της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Μεγάλης Παναγίας, στις κεντρικές οδούς της πόλεως, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Νεαπόλεως.

Την Πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Δημήτριος Θραψανιώτης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Μαρία Μυλωνάκη-Χανιωτάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος κ. Αντώνιος Ζερβός και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγίου Νικολάου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Σταύρος Σπανουδάκης, ο Εντιμολογιώτατος Άρχοντας του Οικουμενικού Θρόνου κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης, καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών πολιτικών και λοιπών αρχών και φορέων του τόπου.

Το απόγευμα της Δευτέρας 15 και χθες  πρωί   ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στις Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας αντίστοιχα που τελέσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας, επί τη μνήμη της Κοιμήσεως του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Γερασίμου του νέου ασκητού, του εν Κεφαλληνία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει