ΟΤΕ και ΔΕΗ

557
του Δημοσθένη Μαρκατάτου

Ο ΟΤΕ και  η ΔΕΗ είναι οι πιο αξιόλογοι οργανισμοί κοινής ωφέλειας στην Ελλάδα.   Δικαιολογημένα θεωρούνται οργανισμοί στρατηγικής σημασίας. Μετά τη μεταπολίτευση η τύχη και των δύο ήταν προδιαγεγραμμένη λόγω των μεταρρυθμίσεων,  που έπρεπε να συντελεστούν στη χώρα μας.

Τέτοιες συμφωνίες είχαν συναφθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση,  επομένως θα έπρεπε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να φροντίσουν να βρεθούν φερέγγυοι επενδυτές και να συναφθούν συμβάσεις με όρους ευνοϊκούς για τα συμφέροντά μας και όχι να αντιπολιτεύονται η μία την άλλη για το θεαθήναι.

Όπως είναι γνωστό  πρώτος πωλήθηκε ο ΟΤΕ στη Γερμανική εταιρεία TELEKOM,  κατά  την πρώτη δεκαετία του 2000. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος και μόνο η καταρτισθείσα σύμβαση θεωρείται,  επί του παρόντος,  όχι απλώς  επωφελής,  αλλά επωφελέστατη.

Είναι πάντως γεγονός ότι από τον καινούριο αιώνα και μετά ο Έλληνας πολίτης έχει κινητά και σταθερά τηλέφωνα στη διάθεσή του,  χωρίς να χρειάζεται μέσον ή φακελάκι ή γνωριμία,  ενώ συγχρόνως έχει συνδεθεί και με το διαδίκτυο σερφάροντας στον κυβερνοχώρο.

Όσον αφορά δε τις τηλεπικοινωνιακές χρεώσεις, θεωρούνται και αυτές ποσό  εύλογο και λογικό σε σχέση με τις διευκολύνσεις,  που του παρέχει η τηλεφωνική και διαδικτυακή σύνδεσή του.  Με λίγα λόγια η Ελληνική Πολιτεία έκανε πολύ καλή επιλογή στο πρόσωπό της Γερμανικής εταιρείας,  δεδομένου ότι οι Έλληνες συνδρομητές δεν έχουν εκφράσει παράπονα μέχρι στιγμής.

Όσον αφορά όμως την πώληση της ΔΕΗ στους λεγόμενους «ΠΑΡΟΧΟΥΣ»  προ διετίας,  η συναφθείσα σύμβαση,  όπως έχει αποδειχθεί εκ των πραγμάτων,  περιέχει επαχθέστατους όρους.

Την ύπαρξη αυτών των όρων την πληροφορήθηκε ο Ελληνικός λαός από τους ίδιους τους βουλευτές και τους υπουργούς της κυβέρνησης,  διότι αυτοί οι ίδιοι από το έτος 2021 προέβλεπαν τεράστια αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την αρχή του έτους 2022.

Είναι οι ίδιοι βουλευτές και υπουργοί που μας μίλησαν για πρώτη φορά για την ρήτρα αναπροσαρμογής.  Από τους ίδιους βουλευτές και υπουργούς ακούσαμε για πρώτη φορά και για την αύξηση των παγίων μηνιαίως με υπερπολλαπλασιασμό!

Ο αρμόδιος μάλιστα υπουργός περιχαρής μας γνωστοποίησε,  από τα κανάλια των «ΠΑΡΟΧΩΝ»   την 29-07-2022,  ότι με νόμο θα πληρώνουμε 5 ευρώ μόνο μηνιαίως για την αύξηση των παγίων,  λες και αυτό το τάληρο δεν έχει ψυχή.  Το χειρότερο όμως είναι ότι με την καταβολή 5 ευρώ μηνιαίως για κάθε τιμολόγιο θα εισπράττονται από τους «ΠΑΡΟΧΟΥΣ»  κάποια δις ετησίως,  που δεν θα αντιστοιχούν σε κάποια παροχή,  πράγμα άτοπο και ανήθικο.

Με βάση,  λοιπόν,  τα τιμολόγια,  που έχομε στα χέρια μας και τις εξαγγελίες των βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης η σύμβαση που αφορά την ΔΕΗ περιέχει όρους δυσβάστακτους.  Συνεπώς ότε μεν η Ελληνική Πολιτεία συνάπτει επωφελείς συμφωνίες,  ότε δε μη επωφελείς.  Το σωστό όμως είναι να συνάπτει πάντα επωφελείς,  διότι είναι θέμα Δημοκρατίας,  είναι θέμα Ελευθερίας,  είναι θέμα Ανεξαρτησίας.

*Ο Δημοσθένης Μαρκατάτος είναι συνταξιούχος  δικηγόρος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει