ΙΝΚΑ Κρήτης: Σοβαρό πρόβλημα η νοθεία στα καύσιμα

356

Ηχηρή παρέμβαση σε σχέση με τη νοθεία που παρατηρείται στα καύσιμα ανά την Ελλάδα πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα της νοθείας στα καύσιμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο οι τιμές βρίσκονται στα υψηλότερα, με διαφορά, επίπεδα και σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Η κατάσταση είναι εντονότερη στην Αττική, όπου οι επιχειρήσεις είναι περισσότερο απρόσωπες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρατηρούνται φαινόμενα νοθείας και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και την Κρήτη. Οι καταναλωτές καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε σχέση με τις επιλογές τους σε πρατήρια καυσίμων, αλλά και να ελέγχουν στο βαθμό του εφικτού, κατά πόσο η ποσότητα και η ποιότητα του καυσίμου ανταποκρίνεται στο κόστος του.

Σε επίπεδο Κρήτης επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά πως το φθηνότερο καύσιμο δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο, ενώ τονίζεται πως με δεδομένο ότι τα περιθώρια των κερδών έχουν συρρικνωθεί από τους επιχειρηματίες, οι μεγάλες αποκλίσεις ως προς τις τιμές, θα πρέπει να προβληματίζουν κατ’ αρχάς τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου Καταναλωτών, ένα τεράστιο ποσοστό των επιχειρηματιών που προχωρούν σε νοθείες στα καύσιμα, διαφεύγουν των ελέγχων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το πρόβλημα δεν είναι τωρινό αλλά διαχρονικό, αφού σύμφωνα με το Ινστιτούτο, παρατηρούνται ταυτόχρονα και νοθείες στα καύσιμα, αλλά και «κλέψιμο» στις αντλίες των καυσίμων.

«Από την εποχή του υπουργού κου Σιούφα, λέμε τα ίδια και τα ίδια για τη νοθεία στα καύσιμα και για το κλέψιμο στις αντλίες» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση, όπου και προστίθεται:  «Σήμερα, ούτε στην εποχή του Πιερρακάκη (‘‘εποχή Πιερρακάκη’’) δεν έχει γίνει καμία πρόοδος, ούτε για τον αποκλεισμό της νοθείας, ούτε ενιαιοποήσης των μετρητών διακίνησης προς τα βενζινάδικα ούτε των αντλιών πλήρωσης στα αυτοκίνητα.

Δυστυχώς και για τους βενζινοπώλες και για τους καταναλωτές, η ανασφάλεια η παραπλάνηση και ο κίνδυνος του εισοδήματος των βενζινοπωλών, και των καταναλωτών καυσίμων στα ΙΧ, φαίνεται σαν δομικό στοιχείο που αποδέχεται και η παρούσα κυβέρνηση διά του υπουργού Ανάπτυξης κου Γεωργιάδη και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι ικανότεροι διακρίνονται, αυτό είναι φυσικά κανόνας.

Μπορεί να θεωρεί η κυβέρνηση ότι τα θύματα, βενζινοπώλες και καταναλωτές, διά της επαναλήψεως της κατάστασης νοθείας και μετρητών, προσαρμόζονται και δέχονται τη θέση του θύματος, αλλά δεν είναι έτσι.

Σίγουρα δεν είναι έτσι».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει