Με σεβασμό, κατάνυξη και πολλά πανηγύρια ο εορτασμός στην Κρήτη

289

Με σεβασμό κατάνυξη και πολλά πανηγύρια  γιορτάστηκε στην Κρήτη, η Κοίμησις της Θεοτόκου.

Οι πιστοί συνέρρευσαν σε μονές,εκκλησίες και ξωκκλήσια που είναι αφιερωμένα στη Χάρη Της Παναγίας.

Στον Ιερό ναό της  Παναγίτσας στον  Μασταμπά  παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ευγένιος. Δεκάδες ήταν οι πιστοί που βρέθηκαν και φέτος στον Ιερό Ναό στο Ηρακλειο για να εορτάσουν την Παναγία.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε το τριήμερο του εορτασμού και στην Παναγία την Καμαριανή στην Αλικαρνασό, πουέσπευσε στον όμορφο ναό για ν΄ανάψει ένα κερί στη Χάρη Της και να ζητήσει τη μεσιτεία Της .

Ανάλογη  ήταν η εικόνα και στην Παναγία τη Βουτιανή, αλλά και στην Αγία  Μονή Βιάνου, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία,χοροστατούντος  του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα!

Στον νομό Ηρακλείου  εκατοντάδες πιστοί βρέθηκαν χθες στις μονές  Καλυβιανής, Παλιανής, Αγκαράθου, Οδηγήτριας, Κουδουμά και Αγία Μονή Βιάνου  που είναι αφιερωμένες στη Χάρη Της.

Η Παναγιά του Χάρακα ή Χαρακιανή στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου, στο Μπαλί είναι το μεγαλύτερο προσκύνημα της Κρήτης.Και φέτος μετά την πανδημία   χιλιάδες πιστοί  περπάτησαν  χιλιόμετρα για να φτάσουν στο προσκύνημα, το οποίο ανήκει στη Μονή Αγίου Ιωάννη.

Με μεγαλοπρέπεια και ιερή κατάνυξη, όπως αναφέρει το goodnet.gr και την πάνδημη συμμετοχή των πιστών, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13ης Αυγούστου η καθιερωμένη λιτανεία για τη μεταφορά της περίπυστης Ιεράς Εικόνος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας του Χάρακα.

Πρόκειται για μια διαδρομή τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων, κατά μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης, την οποία διανύουν πεζοί κάθε χρόνο ο Κλήρος και ο λαός που συνοδεύουν την Ιερά Εικόνα από το Μοναστήρι του Προδρόμου, όπου φυλάσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Χάρακα. Η Ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου παραμένει στο Προσκύνημα κατά τον διήμερο πανηγυρικό εορτασμό της Μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δηλαδή την 14η και την 15η Αυγούστου.

Η φετινή λιτάνευση και μεταφορά της Παναγίας της Χαρακιανής ήταν η πρώτη στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Πρόδρομος.

Ο τριήμερος εορτασμός ξεκίνησε  τελετουργικά στις 13 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε χθες.

Τριάντα οχτώ χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο, η Παναγιά του Χάρακα είναι το προσκύνημα του Μυλοποτάμου, ένας πέρα από θρησκευτικός, και ιστορικός χώρος, λόγω του ότι, με ακόμα δύο μαναστηριακούς τόπους ανήκει στη Μεγάλη οικογένεια των Καλλέργων, το οικόσημο της οποίας σώζεται στη δυτική όψη του ναού της Χαρακιανής, αλλά και στους ναούς Αγίας Μαρίνας Χαλέπας και Αγίων Πατέρων Σισσών.

Η Παναγιά η Χαρακιανή θεωρείται για ολάκερη την Κρήτη θαυματουργή, γεγονός που δεν έχει μείνει απαρατήρητο και από πολλούς νέους και νέες οι οποίοι έρχονται με τα πόδια από το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τα γύρω χωριά επιθυμώντας να αποδείξουν ότι η πίστη δεν επηρεάζεται από στοιχεία του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Πλήθος πιστώ́ν και στην Αγί́α Μονή́ Βιά́νου
Πλήθος πιστών και στην Αγία Μονή Βιάνου

Χανιά

Στην περιοχή των Χανίων  πλήθος πιστών συνέρρεσε στη Μονή Οδηγήτριας Γωνιάς Κολυμβαρίου και τη  Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας. Φέτος και μετά από τα δύο και πλέον χρόνια της πανδημίας τα σημεία αυτά   αποτέλεσαν  τόπους συνάντησης χιλιάδων πιστών, καθώς και οι δύο Μονές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία του τόπου και τους αγώνες των Κρητικών από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι και την κατοχή της Κρήτης από τους Γερμανούς.

«Πανηγύρισαν » ακόμα, μεταξύ άλλων, η Μονή Γουβερνέτου στο Ακρωτήρι Χανίων, ο Μητροπολιτικός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην παλιά πόλη των Χανίων, καθώς και 14 ιεροί ναοί στην ενδοχώρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει