Η Κοίμηση και η Μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου

302

Δεν γνωρίζομε πόσα χρόνια ακριβώς έζησε η Θεοτόκος (πιθανότατα γύρω στα 50-55). Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ήλθε η ώρα της εξόδου της προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών και ετοιμάστηκε.

Επειδή κατά την ημέρα της Κοίμησή της δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα μια νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Εκεί παρευρέθηκαν ο Απόστολος Τιμόθεος, ο αρεοπαγίτης Διονύσιος και ο Ιερόθεος ο Άγιος πρώτος επίσκοπος Αθηνών.

Η Παναγία αφού χαιρέτισε και ευλόγησε όλους παρέδωσε την ψυχή της στα χέρια του Υιού και Θεού της, ενώ στρατιά αγγέλων και οι παρευρισκόμενοι έψαλαν εξόδιους ύμνους.

Η ταφή του άχραντου λειψάνου της έγινε στο χωριό Γεσθημανή. Τρεις ημέρες μετά όταν έφτασε αργοπορημένος κατά Θεία Οικονομία ο Απόστολος Θωμάς και ζήτησε να του ανοίξουν τον τάφο για να προσκυνήσει το Τίμιο σκήνωμα της αγαπημένης μητέρας του Δασκάλου του, μέσα στο τάφο βρήκαν μόνο τα εντάφια σπάργανά της.

(Σήμερα στη μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους φυλάσσεται σε πολύτιμη θήκη το μεγαλύτερο τεμάχιο της Αγίας Ζώνης της Παναγίας).

Ο Κύριος μετέστησε το πάνσεπτο σώμα της μητέρας του στον Ουρανό κάνοντάς το άφθαρτο… Ας έχομε όλοι τη Ευλογία και χάρη του Κυρίου Ιησού Χριστού και της μητρός αυτού.

Χ.Γ.Π.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει