ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ: Το “ράλι” της ακρίβειας φέρνει βαρύ χειμώνα

208

Βαρύς οικονομικός χειμώνας και μάλιστα από τον Σεπτέμβριο αναμένεται για χιλιάδες νοικοκυριά, που βλέπουν το κόστος διαβίωσης, όχι απλώς να εκτοξεύεται, αλλά να είναι δυσβάσταχτο.

Στέγαση και βασικά είδη διατροφής συνεχίζουν το ράλι ανόδου, όπως κατέδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Ιουλίου, αποδεικνύοντας ότι η καθημερινότητα για τα νοικοκυριά είναι πλέον αγώνας επιβίωσης.

Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το κύμα ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα και πιθανότατα με μεγαλύτερη ένταση, ιδίως σε βασικά αγαθά διατροφής που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

Οι προμηθευτές ήδη έχουν αποστείλει προς τους υπεύθυνους των σούπερ μάρκετ νέους τιμοκαταλόγους τους οποίους και θα θέσουν σε ισχύ από τον επόμενο μήνα. Για την ώρα πάντως τα αγαθά δεν είναι πάρα πολλά και εκτιμάται ότι η επίπτωση δεν θα είναι τεράστια, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα μείνει εδώ, κάτι που κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι.

Η τιμή στο φυσικό αέριο προκαλεί απελπισία, παραμένοντας σε ιστορικά υψηλά πάνω από τα 200 ευρώ η κιλοβατώρα, ενώ και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος οδηγεί σε απόγνωση τα νοικοκυριά. Το πετρέλαιο από την άλλη, αν και οι διεθνείς τιμές πέφτουν, αυτό δεν αντανακλάται άμεσα στους καταναλωτές, με τις εκτιμήσεις παράλληλα να κάνουν λόγο για νέες αυξήσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Όσο για το καλάθι της νοικοκυράς, το δράμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι καθημερινό, με το σύνολο των προϊόντων να καταγράφει κατακόρυφη αύξηση τιμών. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το εβδομαδιαίο κόστος για το σούπερ μάρκετ μιας τετραμελούς οικογένειας, από τα 80 – 100 περίπου ευρώ, έχει εκτοξευθεί στα 130 – 150, αναλόγως φυσικά και τις ανάγκες.

Οι καταναλωτές κάνουν μεγάλη υπομονή και ελπίζουν σε βελτίωση της κατάστασης, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και ο χειμώνας αναμένεται ιδιαίτερα απαιτητικός. Το καλό σενάριο θα είναι να παραμείνει η κατάσταση περίπου στα ίδια επίπεδα, αν και πάλι θα χρειαστεί η βοήθεια από το κράτος.

Αυτό το γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει ήδη το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η ακρίβεια πάντως, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν σταμάτησε να καλπάζει και τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, άνοδο και μάλιστα διψήφια παρατηρήθηκε σε Ψωμί – Δημητριακά με 16,7%, Κρέατα 16,7%, γαλακτοκομικά 16,4%, Έλαια – Λίπη με 27,3% και λαχανικά με 13,4%.

Μικρές αυξήσεις παρατηρήθηκαν τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο σχεδόν στο σύνολο των ειδών διατροφής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει