Την τεχνοοικονομική πρόταση του Δήμου Ηρακλείου για την αποκατάσταση του ιστορικού Τρανταλλίδειου στη διασταύρωση των οδών Μιλάτου και Αγίου Τίτου, παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Όπως είναι γνωστό, στη διαγωνιστική διαδικασία που είχε προκηρυχθεί για την αξιοποίηση του μνημείου μοναδική ήταν η προσφορά που κατέθεσε ο Δήμος Ηρακλείου και στο πλαίσιο αυτό κλήθηκε να παρουσιάσει την πρόταση του.
Όπως προκύπτει, μέσα στο μήνα θα κατατεθεί ένα συμπληρωματικό υπόμνημα στο οποίο θα περιλαμβάνονται μια σειρά από ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτηση και από εκεί και πέρα το νομικό πρόσωπο θα οργανώσει το βηματισμό του στην κατεύθυνση της ανάθεσης του έργου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο της παρέμβασης αθροιστικά τόσο σε επίπεδο μελέτης αλλά και κατασκευής έργου εκτινάσσεται σε ένα ποσό της τάξεως των 3 εκ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί με αυτοχρηματοδότηση.
Με βάση την προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, το μνημείο θα διατεθεί στο Δήμο Ηρακλείου με όρους μακροχρόνιας μίσθωσης 50 χρόνων, προκειμένου να αναλάβει την αποκατάσταση του μνημείου και να στεγάσει σε αυτό σημαντικές δραστηριότητες που σήμερα δεν μπορεί να αναπτύξει στους χώρους που έχει στη διάθεση του.
Ειδικότερα σύμφωνα με το σχεδιασμό της Λότζια προβλέπεται η κλινική Λύτινα να στεγάσει στον τρίτο όροφό της το εργαστήριο συντήρησης των έργων τέχνης του Δήμου. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δομή η οποία κρίνεται αναγκαία προκειμένου να συντηρηθούν τα σπουδαία έργα τέχνης που έχει στη διάθεση του ο Δήμος Ηρακλείου τα οποία περισυλλέχθηκαν με μεγάλη προσοχή και φροντίδα αφού εντοπίστηκαν σε μια απαράδεκτη κατάσταση. Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ηρακλείου έχει στη διάθεση του 960 πίνακες ζωγραφικής του Δήμου Ηρακλείου, που φέρουν τη σφραγίδα του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Φασιανού, του Γαΐτη του Βασιλείου και του Σπυρόπουλου, οι οποίοι μάλιστα έχουν ψηφιοποιηθεί μέσα από τη συνεργασία του με το ΙΤΕ.
Στο δεύτερο όροφο θα μπορούν να οργανωθούν περιοδικές εκθέσεις και να στεγαστούν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών της Βικελαίας και να λειτουργήσει ένας χώρος περιοδικών εκθέσεων έργων του Δήμου ή αξιόλογων καλλιτεχνών. Ουσιαστικά στο χώρο αυτό σχεδιάζεται να γίνει επέκταση των δραστηριοτήτων της Βικελαίας και να στεγαστούν στο συγκεκριμένο χώρο τα αρχεία της Βιβλιοθήκης τα οποία σήμερα δεν είναι προσβάσιμα, στους μελετητές ακριβώς λόγω της έλλειψης χώρου.
Στο κτήριο του ναυαρχείου θα μπορούν να οργανωθούν εκπαιδευτικές δράσεις και άλλες πολλές δράσεις πολιτισμού. Ωστόσο, σε πρώτη φάση προτεραιοποιείται η αποκατάσταση της κλινικής Λύτινα, ώστε να οδηγηθούμε ταχύτερα σε ένα πιο άμεσο αποτέλεσμα, διότι το κληροδότημα του ναυαρχείου είναι πιο σύνθετο ως προς τη διαχείριση του, αφού θα χρειαστεί ειδική μελέτη την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να προχωρήσουν οι αναγκαίες εγκρίσεις.