ΤΟ ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΔΡΟ ΚΑΙ Η ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ: Το αποτύπωμα της επίσκεψης Μενδώνη στο Λασίθι

271

Δικταίο Άνδρο, Αρχαιολογικό Μουσείο Λασιθίου και Σπιναλόγκα περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως τόνισε από το Λασίθι, όπου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η υπουργός, κ. Λίνα Μενδώνη.

6 εκατομμύρια για το αναβατόριο

Στον Δήμο Οροπεδίου, το ΥΠΠΟΑ, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει δρομολογήσει το έργο της προστασίας και ανάδειξης του Δικταίου Άνδρου, σε συνδυασμό με το έργο της εγκατάστασης αναβατορίου για τη βελτίωση της προσβασιμότητας του Σπηλαίου και από τα εμποδιζόμενα άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ.

Όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη, «το ΥΠΠΟΑ έχει δρομολογήσει μια ολιστική προσέγγιση για την ανάδειξη του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του, η οποία συνδυάζεται και με τον σχεδιασμό του Δήμου Οροπεδίου για την αναβάθμιση της πλατείας Ευρώπης -σημείου εκκίνησης του λιθόστρωτου μονοπατιού και του σχεδιαζόμενου αναβατορίου για την προσέγγιση του Δικταίου – καθώς και με την αποκατάσταση του κτηρίου του παλαιού Ξενία, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κέντρο ψηφιακής ενημέρωσης και επαυξημένης πραγματικότητας για το Σπήλαιο.

Η συνεργασία του Υπουργείου με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, και τον δήμαρχο Οροπεδίου, Γιάννη Στεφανάκη, είναι συνεχής, σταθερή και εποικοδομητική».

Του χρόνου το Μουσείο

Στον Δήμο Αγίου Νικολάου βρίσκεται σε εξέλιξη, από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Το έργο, προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ, ενταγμένο στο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής του, έπειτα από καθυστερήσεις που οφείλονται, κυρίως, στον μειωμένο προϋπολογισμό ένταξης του έργου το 2018.

Στόχος του ΥΠΠΟΑ είναι το Μουσείο, πλήρως ανακαινισμένο και με διπλασιασμό του εμβαδού των χώρων του, να αποδοθεί στην πόλη και τους επισκέπτες της στην έναρξη της τουριστικής περιόδου 2023, όπως έγραψε η «Π». Το Μουσείο θα αποτελέσει έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόρο για τον Άγιο Νικόλαο, αλλά και για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα.

Σπιναλόγκα

Η νησίδα της Σπιναλόγκας, εξαιρετικά σημαντικό φρουαριακό συγκρότημα της περιόδου της ενετοκρατίας, αλλά και χώρος φορτισμένος με σκληρές μνήμες από την περίοδο που η νησίδα λειτούργησε ως λεπροκομείο, βρίσκεται εδώ και χρόνια στο κέντρο του ενδιαφέροντος του ΥΠΠΟΑ, οι υπηρεσίες του οποίου έχουν υλοποιήσει και συνεχίζουν να εκτελούν σημαντικές αναστηλωτικές παρεμβάσεις και εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης στο κτηριακό απόθεμά του συνολικά.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2021, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης στο εγκάρσιο τείχος και σε κεντρικά κτήρια, ενώ είναι σε εξέλιξη η αναστήλωση άλλων εννέα κτηρίων, καθώς και η διαμόρφωση της περιμετρικής διαδρομής.

Στον σχεδιασμό του ΥΠΠΟΑ είναι η άμεση ένταξη της αποκατάστασης των κτηρίων του λεπροκομείου και του νοσοκομείου – οι μελέτες των οποίων είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης – σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς και η αναβάθμιση του πωλητηρίου και του εκδοτηρίου εισιτηρίων από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτικών Πόρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με παράλληλη εγκατάσταση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Ζητήματα που αφορούν στη μεταφορά των δικτύων κοινής ωφελείας στη Σπιναλόγκα από τον Δήμο Αγίου Νικολάου, ο οποίος έχει λάβει την αναγκαία χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, συζητήθηκαν στη σύσκεψη υπό την προεδρία της κ. Μενδώνη, στον Δήμο Αγίου Νικολάου, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτή Λασιθίου, Γιάννη Πλακιωτάκη, του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, του αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Γιάννη Ανδρουλάκη και του δημάρχου Αγίου Νικολάου, Αντώνιου Ζερβού.

Ανάμεσα στα θέματα που ετέθησαν ήταν η αποκατάσταση του μώλου, η δυνατότητα επέκτασης του λιμενοβραχίονα, αλλά και η μελέτη του φωτισμού ανάδειξης της νησίδας. Στην αυτοψία που διενήργησε η υπουργός μαζί με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες στη Σπιναλόγκα, εξέτασε ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης του χώρου, με συγκεκριμένες χρήσεις των κτηρίων στη βάση μίας βιώσιμης αναπτυξιακής αξιοποίησης. Εξετάστηκε, επίσης, η πρόταση προσβασιμότητας για τα εμποδιζόμενα άτομα στον χώρο του λεπροκομείου και του νοσοκομείου.

Ενετικό Φρούριο Καζάρμας

Στον Δήμο Σητείας -σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ- η κ. Μενδώνη υπέγραψε Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο, Γιώργο Ζερβάκη, για την ωρίμανση της μελέτης αποκατάστασης του Ενετικού Φρουρίου της Καζάρμας, προκειμένου η αποκατάστασή του να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ.

Φρούριο Καλέ

Στον Δήμο Ιεράπετρας, η υπουργός έκανε αυτοψία στο υπό εξέλιξη έργο προστασίας και ανάδειξης του Φρουρίου Καλέ, το οποίο υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κρήτης-ΕΣΠΑ 2014-2021, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, και ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2023. Πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο, εντός του αστικού ιστού της πόλης, στον οποίο θα ενταχθεί λειτουργικά ως χώρος εκδηλώσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει