Μια πεζογέφυρα για την απρόσκοπτη διάβαση του ευθύγραμμου τμήματος

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ: Γιατί είναι σημαντική η ξύλινη κατασκευή στον Προμαχώνα Βηθλεέμ

407

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να εγκατασταθεί ο εργολάβος που έχει αναλάβει να εκτελέσει την εμβληματική παρέμβαση ανάπλασης όλου του ευθύγραμμου τμήματος των ενετικών τειχών από τον Προμαχώνα του Αγ. Ανδρέα μέχρι την πύλη Βιττούρι, που αναμένεται να σφραγίζει τον πολιτικό σχεδιασμό της Λότζια για τη λειτουργική επανασύνδεση  της πόλης με το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου. Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται στο πλαίσιο της μελέτης που θα εφαρμοστεί είναι και η κατασκευή μιας ξύλινης ράμπας που θα λειτουργήσει ως πεζογέφυρα στον Προμαχώνα Βηθλεέμ.

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Αναστασάκης το έργο αυτό έρχεται ουσιαστικά να διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη πορεία σε όλη την έκταση του ευθύγραμμου τμήματος των τειχών από τη Βίγλα μέχρι το τέλος του ενετικού τείχους στην παραλιακή. Ειδικότερα όπως εξηγεί, η κατασκευή της αναστρέψιμης ξύλινης ράμπας δρομολογείται  για τις ανάγκες ενοποίησης της διαδρομής, στο απότομο φυσικό πρανές πάνω από την εσωτερική είσοδο της πύλης Βηθλεέμ.  Εκεί κατασκευάζεται μια αναστρέψιμη ξύλινη ράμπα – γέφυρα συνολικού εμβαδού 170,00 τ.μ. περίπου σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης, η οποία γεφυρώνει και ενοποιεί τους χερσαίους χώρους στους οποίους αναπτύσσονται οι προτεινόμενες διαμορφώσεις.

Ο κ. Αναστασάκης τονίζει ότι η υλοποίηση της μεγάλης αυτής παρέμβασης έρχεται να ικανοποιήσει ένα διαχρονικό ζητούμενο που αφορούσε στην πολυεπίεδη ένταξη του σπουδαίου αυτού μνημείου στην καθημερινότητα των πολιτών, μέσα από ένα εύρος μεγάλων δραστηριοτήτων που θα μπορούν να αναπτυχθούν. Με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Γ. Αναστασάκης, τονίζει ότι είναι ένα έργο για το οποίο η δημοτική Αρχή έχει ξεκινήσει να δουλεύει έξι χρόνια πριν όταν συνέταξε ολοκλήρωσε και προώθησε προς έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού, το master plan των ενετικών τειχών που θεμελίωσε τους όρους και το πλαίσιο αξιοποίησης του σπουδαίου οχυρωματικού αρχιτεκτονήματος της πόλης.

Η υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου, τονίζει, είναι η συνέχεια των προσπαθειών που ξεκίνησαν στον παρελθόν και βήμα – βήμα, μέσα από αντικειμενικές δυσκολίες και προβλήματα φτάσαμε στο σημερινό επίπεδο. Όπως είναι γνωστό το έργο έχει περάσει κυριολεκτικά από «φωτιά και σίδερο» καθώς αμέσως μετά τη δημοπράτηση του προέκυψαν σειρά προβλημάτων τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα να αναδειχτεί οριστικός ανάδοχος ένα χρόνο μετά.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γ. Αναστασάκης «όλα αυτά τα αφήνουμε πίσω μας και προχωράμε ένα οραματικό έργο, μέσα από το οποίο θα αλλάξει την σχέση των Ηρακλειωτών με το μνημείο, θα το βάλει στην καθημερινότητά τους και ταυτόχρονα θα ενισχύσει την προσπάθειά μας να προσελκύσουμε επισκέπτες, με όπλο την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας. Είναι ένα έργο που δρομολογήθηκε με πολύ μεράκι ζήλο και μια ιδιαίτερα επίπονη προσπάθεια. Με την ολοκλήρωση του οι Ηρακλειώτες θα γνωρίσουν τα τείχη από την αρχή».

Τι προβλέπει η μελέτη

Αυτό το οποίο περιγράφεται στη μελέτη είναι ότι η διαδρομή από το ύψους του Προμαχώνα του Αγ. Ανδρέα μέχρι την πύλη Βιτούρι, θα λειτουργήσει σαν ένας γραμμικός συμβολικός κήπος “σπαρμένος” με γεγονότα, σύμβολα και αντικείμενα που ανακαλούν αισθήσεις και μνήμες από την ιστορία της πόλης και την φύση του κρητικού τοπίου.

Το έργο συνοπτικά θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση της διαδρομής και των πλατωμάτων, τα οποία θα επιστρωθούν στην τελική τους στρώση με το χυτό σταθεροποιημένο δάπεδο, ίδιου τύπου με αυτό που έχει εφαρμοστεί στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού στη διαδρομή από το ανάκτορο προς το “Καραβάν Σεραϊ”. Επίσης θα γίνουν νέες φυτεύσεις, καθώς και συντήρηση των υφιστάμενων, στο σύνολο του ισόπεδου τμήματος των ενετικών τειχών από τον προμαχώνα του Αγ. Ανδρέα έως τον προμαχώνα Βιτούρι και των πρανών από το Κομμένο Μπεντένι μέχρι τον προμαχώνα Βιτούρι συνολικής έκτασης περίπου 37,5 στρ.

Επίσης στον προμαχώνα Παντοκράτορα, θα επαναλειτουργήσει το υφιστάμενο αναψυκτήριο και στον προμαχώνα Ιησού θα κατασκευαστεί ένα νέο. Προβλέπεται η αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων κατά μήκος της διαδρομής με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED. Θα τοποθετηθούν πυροσβεστικοί κρουνοί και σύστημα βιντεοεπιτήρησης με χρήση θερμικών καμερών για την προστασία του μνημείου από βανδαλισμούς και την πρόληψη από τυχόν πυρκαγιές. Επίσης προβλέπεται η χάραξη χάρτη στο ισόπεδο διαμορφωμένο τμήμα πάνω από την πύλη Ιησού, ο οποίος θα απεικονίζει την παλιά πόλη με το πολεοδομικό ιστό της ενετικής περιόδου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει