ΠΣΕ: Νέα μεγάλη άνοδος 59,8% στις εξαγωγές τον Ιούνιο

288

Με δύο πρόσωπα εμφανίζονται οι ελληνικές εξαγωγές για τον μήνα Ιούνιο, αποδεικνύοντας ωστόσο την ανθεκτικότητά τους κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Αυτό εκτιμά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προσθέτει ότι οι εξαγωγές «από τη μια πλευρά συνέχισαν την ανοδική τους πορεία διαγράφοντας για ακόμη ένα μήνα άνοδο της τάξης του 59,8%, την ίδια ώρα που οι εισαγωγές εμφανίζονται αυξημένες κατά 53,5%. Στον αντίποδα, μελανό σημείο εξακολουθεί να παραμένει το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο παρά τη συρρίκνωσή του παρέμεινε σημαντικά διογκωμένο (42,7%)».

Σχολιάζοντας τα παραπάνω η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, σημείωσε τα εξής: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι παρενέργειες στον τομέα της ενέργειας και των εμπορευμάτων εξακολουθεί να ασκεί ισχυρές πιέσεις στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων δυσχεραίνοντας την προσπάθεια των Ελλήνων εξαγωγέων.

Ωστόσο, το συντεταγμένο σχέδιο της Ελληνικής Πολιτείας για την τόνωση της εξωστρέφειας, αποδίδει καρπούς συντηρώντας τις θετικές προοπτικές. Σε κάθε περίπτωση, η αυξητική πορεία δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Αντίθετα, ο κλάδος βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση προκειμένου να προσαρμόσει τη στρατηγική και το σχεδιασμό του στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.»

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τον Ιούνιο του 2022 (σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021), καταγράφονται ανοδικές τάσεις για όλους τους κλάδους ανεξαιρέτως.

Πιο συγκεκριμένα, ισχυρή ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται στις υψηλές σε αξία κατηγορίες: Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (+169%), Βιομηχανικά (+42,9%), Τρόφιμα και Ζώα ζωντανά (+17,9%) και Χημικά (+14,8%). Αύξηση επίσης εμφανίζουν οι εξαγωγές των κατηγοριών Μηχανήματα (+6,7%) και Διάφορα Βιομηχανικά (+35,6%) για τον Ιούνιο του 2022.

Ακολουθούν οι χαμηλότερες σε αξία Πρώτες Ύλες (+1,8%) και τα Ποτά & Καπνός με +12,2%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στα Εμπιστευτικά Προϊόντα καταγράφεται διπλασιασμός της αξίας των εξαγωγών (+100%), με την αξία τους όμως να είναι χαμηλή. Τέλος, ελαφρώς αυξημένες είναι και οι εξαγωγές της κατηγορίας Λάδια (+0,6%).

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει