Πολίτες αδρανείς, θεσμοί σε αμφισβήτηση

215
Toυ Γιάννη  Ξηρουχάκη*

Δεν υπήρξε χρονική περίοδος, τουλάχιστον μετά την μεταπολίτευση, που οι πολίτες να  έχουν τόσα πολλά προβλήματα και να είναι πολιτικά αδρανείς, λες και όλα είναι τόσο τέλεια  και όλοι  είναι ευχαριστημένοι.

Αυτό προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση με την επικοινωνιακή  υπεροπλοία που διαθέτει, έχει καταφέρει, να περιορίσει τις αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίοι βομβαρδίζονται συνεχώς με πληροφορίες οι οποίες μπορεί να είναι και κατευθυνόμενες,  με σκοπό να εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα.

Έτσι λοιπόν όταν ο πολίτης δεν ενημερώνεται αντικειμενικά, τότε  παραπληροφορείται και ζει σε μια εικονική πραγματικότητα, η οποία όμως δεν μπορεί να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί σιγά, σιγά έρχεται η αλήθεια, η οποία διώχνει το εικονικό και στη θέση του τοποθετείται το πραγματικό.

Το ανησυχητικό όμως είναι  ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών τόσο στους θεσμούς, όσο  και  στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ειδικά της Πρωτεύουσας, τα οποία  βρίσκονται από άποψη αντικειμενικής ενημέρωσης, με εξαίρεση ελάχιστες ειδικές εκπομπές, σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Αυτό άλλωστε διαπιστώνεται τόσο από την χαμηλή ακροαματικότητα των ΜΜΕ, όσο και την κάθετη πτώση της κυκλοφορίας των Αθηναϊκών εφημερίδων.

Αρκούμαι να αναφέρω ότι η πώληση  των φύλλων των Κυριακάτικων  Αθηναϊκών εφημερίδων,  στις 17-11-2013 ήταν 621.650 φύλλα  και σήμερα μόλις που ανέρχονται  αντίστοιχα  σε  μερικές  δεκάδες χιλιάδες. (τα στοιχεία  αυτά κατά σύμπτωση τηρώ στο αρχείο μου).

Ευτυχώς όμως υπάρχουν  τα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης τα οποία ενημερώνουν τους πολίτες με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα, γι αυτό και οι πολίτες παρακολουθούν τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές τους, οι οποίες  ασχολούνται και με τα τοπικά τους προβλήματα,  ενώ  η εμπιστοσύνη στον επαρχιακό τύπο είναι ασυγκρίτως καλύτερη, γι αυτό και το αναγνωστικό του κοινό είναι αναλογικά  πολύ μεγαλύτερο.

Το θετικό όμως είναι ότι  υπάρχουν Διεθνείς θεσμοί,  όπως είναι  «οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», μια μη Κυβερνητική οργάνωση η οποία ιδρύθηκε πριν από περίπου σαράντα χρόνια και εδρεύει στην πρωτεύουσα της Γαλλίας,  μια Χώρα που η αξιοπιστία της βρίσκεται πολύ ψηλά σε παγκόσμιο επίπεδο και αξιολογούν κάθε χρόνο  την ποιότητα των Μέσων ενημέρωσης σε 180 Χώρες.

Η κατάταξη  λοιπόν της Χώρας μας για το έτος 2022  δεν είναι καθόλου τιμητική, αφού βρέθηκε στην 108η θέση, υποχωρώντας κατά 38 θέσεις σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και στην τελευταία θέση (27η) μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το χειρότερο ακόμη είναι ότι βρίσκεται πίσω από Χώρες της Κεντρικής Αφρικής και την ουσια-

στικά κατεχόμενη από την Τουρκία Βόρεια  Κύπρο.

Έτσι λοιπόν κατά την ομιλία  του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρωβουλή  που έγινε στις 05-07-2022,   ασκήθηκε αυστηρή κριτική από Ευρωβουλευτές διαφόρων πολιτικών παρατάξεων, σχετικά με την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα.

Ενδεικτική ήταν για παράδειγμα η παρέμβαση του Αντιπροέδρου του κόμματος των Φιλελευθέρων, που ανήκει στο κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό της Χώρας μας είπε «Μας ανησυχεί η πτωτική πορεία  των Μέσων Ενημέρωσης  στην Ελλάδα, η οποία είναι η χειρότερη επίδοση όσον αφορά την πολυφωνία στην Χώρα σας. Είναι σημαντικό να υπάρχει πολυφωνία στην ελευθεροτυπία και πρέπει να σταματήσει τώρα αυτή η καταστροφική πορεία. Ο Σωκράτης  έλεγε ο αποτυχημένος χρησιμοποιεί τη διαστρέβλωση, όταν σταματά η συζήτηση».

Επίσης  στην έκθεση της  Κομισιόν για το έτος 2022,  αναφέρεται ότι η Οργάνωση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα είναι αξιόπιστη και επομένως  οι αποφάσεις της δεν αμφισβητούνται.  Ενώ αναφέρει τη στοχοποίηση ορισμένων δημοσιογράφων στη Χώρα μας, καθώς και την άνιση κατανομή της Κρατικής διαφήμισης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αποτέλεσμα άλλοι να ευνοούνται και άλλοι να μείνουν εκτός.

Δεν έφταναν όμως όλα αυτά,  αλλά ήρθε και η περίπτωση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. η οποία  σύμφωνα με τον έλεγχο που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες  της Ευρωβουλής  σε  περίπου 200 κινητά τηλέφωνα  Ευρωβουλευτών και το μόνο τηλέφωνο που βρέθηκε…….  παγιδευμένο  ήταν του κ. Νίκου Ανδρουλάκη  και μάλιστα ότι η προσπάθεια παγίδευσης του έγινε στη Χώρα μας. Ανεξάρτητα λοιπόν αν η παγίδευση έγινε από Κρατικές Υπηρεσίες ή από ιδιώτες, επειδή το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, αφού αφορά την ίδια τη Δημοκρατία,  πρέπει να γίνει έρευνα  σε βάθος και να χυθεί άπλετο φως  στην υπόθεση. Εκπτώσεις δεν χρειάζονται.

Τέλος σε ότι αφορά την ελευθεροτυπία στη Χώρα μας, αναφέρω  την απάντηση του αείμνηστου Σεραφείμ Φυντανίδη  ο οποίος υπήρξε επί δεκαετίες  Διευθυντής της Εφημερίδας Ελευθεροτυπία και της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, στον οποίο είπαν συνεργάτες του ότι κάποιοι γράφουν εναντίον της εφημερίδας μας και πρέπει να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη και ο Φυντανίδης τους  απάντησε, έ τότε γράψετε και εσείς και να αποκρούσετε αυτά που γράφουν εναντίον μας.

 

*Ο Ιωάννης Ξηρουχάκης  είναι πρώην δ/ντής ΕΛΤΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει