Φοιτητικό σπίτι: Τι ψάχνουν οι ενδιαφερόμενοι

317

Αυξημένη η μέση τιμή ενοικίασης.

Ξεκίνησε ήδη η αναζήτηση φοιτητικού σπιτιού, καθώς οι βάσεις φέτος ανακοινώθηκαν νωρίτερα από ό,τι συνήθως και έτσι οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη ριχτεί στο κυνήγι του κατάλληλου σπιτιού. Αναφορικά με την προσφορά, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα φοιτητικά διαμερίσματα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κάτι το οποίο επιδέχεται πολλών ερμηνειών.

Αυτό που φαίνεται ωστόσο ήδη από την πρώτη εβδομάδα, είναι η αύξηση του αποθέματος των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων κατά 14.6% σε σχέση με την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων και ανάλυσης της Spitogatos.

Πέραν των χαρακτηριστικών της αναζήτησης και των τιμών, η ανάλυση εστίασε και στο κατά πόσο η ανακοίνωση των βάσεων νωρίτερα χρονικά, σηματοδοτεί και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η φοιτητική αναζήτηση μέχρι σήμερα.

Με βάση δεδομένα προηγούμενων ετών, οι αγγελίες φοιτητικών διαμερισμάτων συγκεντρώνονταν σταδιακά μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων και στα τέλη Αυγούστου η προσφορά της ακαδημαϊκής χρονιάς ήταν σχεδόν κατά 100% διαθέσιμη στους φοιτητές.

Παράλληλα, η ζήτηση, με βάση την επισκεψιμότητα και τα αιτήματα των ιστοσελίδων του δικτύου του Spitogatos, άρχιζε να εντείνεται μετά τις 20 Αυγούστου, με κορύφωση την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων και των επόμενων ημερών /εβδομάδων.

Αναφορικά με τη ζήτηση, η επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων του δικτύου του Spitogatos είναι αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (τέλη Ιουλίου / αρχές Αυγούστου), ενώ τα αιτήματα ενδιαφέροντος προς τους αγγελιοδότες είναι αυξημένα κατά 60%.

Όπως επισημαίνεται, η ανεύρεση φοιτητικής στέγης, εφέτος, θα είναι εξίσωση για δυνατούς λύτες. Η αύξηση της ζητούμενης αξίας, ο μειωμένος αριθμός διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών και η μεγάλη ζήτηση ακινήτων προβληματίζουν σημαντικά τους ενδιαφερόμενους.

Η προσφορά (stock) των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων παραμένει μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ανακοίνωσης των βάσεων το 2021 (τέλη Αυγούστου) (-22% σε όλη την επικράτεια). Ίσως η ανακοίνωση έναν μήνα νωρίτερα έπιασε κάποιους ιδιοκτήτες απροετοίμαστους, ή/και κάποια ακίνητα θα διατεθούν προς φοιτητική ενοικίαση με το πέρας της τουριστικής περιόδου.

Ωστόσο, από την ημέρα ανακοίνωσης μέχρι και σήμερα, φαίνεται να είναι περισσότερα φοιτητικά ακίνητα διαθέσιμα (+14,6%).

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σημειώνει σταθερά αύξηση 7,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 8,3 ευρώ /τ.μ.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η «απόβαση» των φοιτητών πολλών ακαδημαϊκών ετών στις πόλεις που εδρεύουν τα πανεπιστήμια, καθώς μάλλον με βάση τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα τα μαθήματα θα γίνουν φέτος διά ζώσης.

Έτσι, φοιτητές όλων των ετών οι οποίοι, λόγω πανδημίας, είτε δεν μίσθωσαν ποτέ κατοικία είτε αποχώρησαν από αυτή που διατηρούσαν, θα πέσουν στη μάχη της αναζήτησης.

Εξετάζοντας τις αναζητήσεις των πρώτων ημερών γύρω από τα φοιτητικά διαμερίσματα, φαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν ως κριτήριο τον όροφο, τον αριθμό υπνοδωματίων, τον τύπο/είδος θέρμανσης, την επίπλωση και το έτος κατασκευής.

Η ενεργειακή κρίση δείχνει να έχει επηρεάσει και τις προτεραιότητες στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης σε όλη την επικράτεια, καθώς το μέσο και ο τύπος θέρμανσης κατατάσσεται στα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής.

Όπως έχει δηλώσει στην “Π” η πρόεδρος των κτηματομεσιτών Άρτεμις Μαυράκη, “αυτή τη στιγμή, στο κέντρο του Ηρακλείου τα διαθέσιμα ακίνητα είναι ελάχιστα.

Εκτός κέντρου, οι τιμές για ένα φοιτητικό σπίτι αναλόγως την κατάστασή του και την περιοχή, όπου βρίσκεται, κυμαίνονται από 280 ως 350 ευρώ.

Στο κέντρο, περιοχή που προτιμούν οι φοιτητές, που θέλουν να απολαύσουν τη νυχτερινή ζωή της πόλης και να έχουν πρόσβαση στη συγκοινωνία για τις Σχολές τους, δεν υπάρχουν πολλά σπίτια ενώ οι τιμές είναι υψηλότερες. Μπορεί να βρει κανείς φοιτητικό διαμέρισμα από 380 ως 450 ευρώ, πρόκειται για σπίτια 30 ως 40 τμ.

Όσον αφορά σστην συγκατοίκηση, παρόλο που δεν είναι ιδιαιτέρως ενταγμένη στην ελληνική κουλτούρα αλλά αποτελεί μια διαδεδομένη επιλογή στο εξωτερικό, φαίνεται σιγά σιγά να κερδίζει έδαφος, εξέλιξη που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς το κατά πόσο θα αλλάξει τα δεδομένα στο εγγύς μέλλον.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει