Ο δικαστής που έβλεπε το καλό ακόμα και μέσα στην ασχήμια

1,871

Το όνομα του συνιστά μεγάλο κεφάλαιο για τη δικαιοσύνη στην Κρήτη, καθώς έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα του. Ήρεμη δύναμη, δικαστής μεγάλης βαρύτητας. Η επιστημονική του κατάρτιση είναι τέτοια που πάντα πατούσε γερά στα πόδια του. Δεν πήγε ποτέ «αδιάβαστος» να δικάσει. Ευγενικός και  συναδελφικός, απλός και σεμνός. Μία σπάνια σεμνότητα που εκλείπει στις μέρες μας.

Αν κάτι όμως χαρακτηρίζει τον κ. Χαρίδημο Πρατικάκη, τον μέχρι πρότινος προϊστάμενο του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, είναι η ανθρωπιά και η καλοσύνη. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι δικηγόροι έσπευδαν να δικάσουν υπό την προεδρία του.

Ήταν γνωστό τοις πάσι ότι λόγω ιδιοσυγκρασίας και χαρακτήρα, ο κ. Πρατικάκης σχεδόν πάντα επέλεγε το δρόμο της επιείκειας και της δεύτερης ευκαιρίας. Ακόμα και μέσα στην ασχήμια, εκείνος επιζητούσε να δει το καλό, επιδιώκοντας τον σωφρονισμό με πιο ανθρώπινους όρους και αυτό ξένιζε κάποιους…

Η συνταξιοδότηση του (τερμάτισε λόγω του ανώτατου ορίου ηλικίας) σίγουρα αλλάζει το γίγνεσθαι της δικαιοσύνης στο Ηράκλειο και στην Κρήτη. Έτσι όμως είναι η ζωή. Εμείς να του ευχηθούμε τα καλύτερα και να του πούμε ότι μάς δίδαξε πολλά με το ήθος και την σεμνή παρουσία του.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει