Λίγα 24ωρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του ΤΑΙΠΕΔ με τα στελέχη της Λότζια για το επίμαχο θέμα της αξιοποίησης του αεροδρομίου Ν.Καζαντζάκης και οι ερμηνείες για το τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει διχάζουν. Έτσι, ενώ από τη μια εκφράζεται ικανοποίηση για τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν σεβαστές οι προτάσεις της Λότζια, από πουθενά δεν προκύπτει ότι το αίτημα της για την υλοποίηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου στη Νέα Αλικαρνασσό θα υλοποιηθεί.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι οι επί της ουσίας συζητήσεις θα αρχίσουν το Νοέμβρη, που θα παραδοθεί η τοπογραφική αποτύπωση της έκτασης και θα ξεκαθαριστούν κρίσιμα ζητήματα για τις στρατιωτικές χρήσεις που θα αναπτυχθούν και ουσιαστικά θα καθορίσουν και την εξέλιξη των πραγμάτων.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης πάντως ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης καταλογίζει στην Κυβέρνηση «επιτελική ασυνεννοησία ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος».
Όπως τονίζει ο βουλευτής την ίδια ώρα που το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητά να μπει στο αρχείο η πρόταση της Λότζια για το Ειδικό Χωρικό της Νέας Αλικαρνασσού, δίδονται διαβεβαιώσεις ότι η Κυβέρνηση θα κάνει σεβαστές τις προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου για την αξιοποίηση της περιοχής. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «στις 22/7/22 πληροφορηθήκαμε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στον Δήμο Ηρακλείου, την απόρριψη από την Κυβέρνηση της πρότασης του Δήμου Ηρακλείου να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την έκταση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης».
Μόλις δυο εβδομάδες αργότερα, στις 3/8/22, πληροφορούμαστε από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ ότι αυτές οι προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου, θα ληφθούν υπόψιν από τους μελετητές και σε μεγάλο βαθμό θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο. Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα; Πώς γίνεται το Υπουργείο να απορρίπτει τις προτάσεις και το ΤΑΙΠΕΔ να τις αποδέχεται; Και επίσης, πότε θα δώσει η Κυβέρνηση στη δημοσιότητα τους όρους της σύμβασης δανειοδότησης που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία περιλαμβάνει ως προαπαιτούμενο την ωρίμανση των σχεδίων για την αξιοποίηση της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου;
Πότε θα πάψει να περιφρονεί την Κοινοβουλευτική διαδικασία και να αρνείται να απαντήσει στις επανειλημμένες Ερωτήσεις μας; Η αδιαφάνεια και η περιφρόνηση των διαδικασιών από την πλευρά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αν μη τι άλλο, γεννά πολλά ερωτήματα για το τι σχεδιάζουν εν κρυπτώ για τον τόπο μας».