Κυρίαρχο το «φακελάκι» στην Υγεία και μετά την πανδημία

237

Μαύρη πρωτιά κατέχει η Υγεία στη διαφθορά, με εννέα στους δέκα Έλληνες να δηλώνουν πως βασιλεύει το «φακελάκι». Στο… πάρτι φαίνεται πως μετέχουν επιθεωρητές Υγείας και λειτουργοί μονάδων ασφάλισης και Πρόνοιας.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου με θέμα «Διαφθορά», η οποία διεξήχθη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Στην έρευνα, που παρατίθεται πιο κάτω, συμμετείχαν συνολικά 26.509 Ευρωπαίοι πολίτες, εκ των οποίων οι 1.013 Έλληνες.

Από τις απαντήσεις των Ελλήνων – σύμφωνα με το iatronet  –  προκύπτει πως η διαφθορά βρίσκεται στην καθημερινότητά τους, με τους μισούς να δηλώνουν πως το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, η οποία προηγήθηκε της πανδημίας (2019).

Απαντώντας στο ερώτημα αν θέλατε κάτι από τη δημόσια διοίκηση ή μια δημόσια υπηρεσία, σε τι βαθμό θεωρείτε ότι είναι αποδεκτό να δώσετε ένα δώρο, το 55% απαντούν θετικά (28% το μέσο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 32% δηλώνουν πως είναι αποδεκτό να δώσουν χρήματα (17% στην ΕΕ). Ενδεικτικό της εικόνας που έχουν οι Έλληνες είναι πως κανένας δεν απάντησε αρνητικά στο εάν υπάρχει διαφθορά στη χώρα, όταν το 28% των Ευρωπαίων απαντούν πως είναι σπάνιο φαινόμενο.

Κορυφή

Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, με τις απαντήσεις τους, οι πολίτες φέρνουν στην κορυφή της διαφθοράς το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς το 91% δηλώνουν πως είναι διαδεδομένο το φακελάκι και η κατάχρηση εξουσίας. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, οι θετικές απαντήσεις είναι αυξημένες κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ενδεικτικό της ελληνικής… ιδιομορφίας με τη διαφθορά στην Υγεία είναι πως το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μόλις 29%, αυξημένο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Ακολουθούν οι φορολογικές αρχές (67%), τα κόμματα, οι πολιτικοί και όσοι εκδίδουν οικοδομικές άδειες (65%), οι λειτουργοί που κατακυρώνουν δημόσιους διαγωνισμούς (63%), οι επιθεωρητές Υγείας, κατασκευών, εργασίας, ποιότητας τροφίμων, υγειονομικού ελέγχου και αδειοδότησης (62%) και οι λειτουργοί που εκδίδουν άδειες λειτουργίας επιχείρησης (61%).

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει