Προ των πυλών στο κέντρο το Αστυνομικό Γραφείο Πόλης

- Θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου

1,589

Μετά από πολύχρονη καθυστέρηση αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο επόμενο διάστημα το Αστυνομικό Γραφείο Πόλης, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο του δημοτικού κτηρίου που στεγάζεται η Πολεοδομία στην πλατεία Δασκαλογιάννη.  Αυτό προκύπτει μετά από συνεννόηση που είχε ο αντιδήμαρχος δημοτικής περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης με στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης από όπου και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι κινείται η διαδικασία, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το Γραφείο.

Συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος έθεσε ζήτημα για το αν εξακολουθεί να υπάρχει το ενδιαφέρον για τη λειτουργία του Γραφείου ή αν θα πρέπει ο Δήμος να αποσύρει την προσφορά του για τη διάθεση του χώρου, και έτσι έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα ενεργοποιηθεί. Μάλιστα, η επίσημη εξήγηση που δόθηκε σε σχέση με την καθυστέρηση ενεργοποίησης του γραφείου είναι ο covid, που προκάλεσε μεγάλες ανατροπές στην καθημερινότητα μας.

Όπως είναι γνωστό, η λειτουργία του Γραφείου είναι ένας στόχος που είχε τεθεί από το δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, ο οποίος είχε εισπράξει την αγωνία των πολιτών που δεν έχουν την ευκολία να μετακινηθούν προς το Αστυνομικό Μέγαρο για να καταφέρουν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους σε ένα πιο κεντρικό σημείο. Έτσι επιλέχθηκε ένα γραφείο του δημοτικού κτηρίου της πλατείας Δασκαλογιάννη στο οποίο θα στεγαστεί. Ο  χώρος του γραφείου έχει ήδη απελευθερωθεί και απομένουν οι διαδικαστικές γραφειοκρατικές διατυπώσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των αστυνομικών που θα στελεχώσουν το γραφείο. Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος δημοτικής περιουσίας «θα λειτουργήσει αστυνομικό γραφείο και όχι τμήμα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν κρατητήρια.

Ουσιαστικά το γραφείο αυτό έρχεται να καλύψει μια μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σε ολόκληρη την πόλη μετά την απομάκρυνση της αστυνομικής διεύθυνσης από το δημόσιο κτήριο ανάμεσα στη Χ. Γιάνναρη και τη Δικαιοσύνης. Το γεγονός ότι όλη η δύναμη της αστυνομίας μετακινήθηκε στο νέο αστυνομικό μέ-

γαρο, το οποίο βρίσκεται εκτός πόλης δημιούργησε ένα μεγάλο κενό σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση των πολιτών που ακόμα και για μια απλή διεκπεραίωση τους θα πρέπει να μεταβούν στο νέο κτήριο. Επίσης, υπάρχει ένα αντικειμενικό ζήτημα σε σχέση με την αμεσότητα με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται περιστατικά που προκύπτουν και στο πλαίσιο αυτό η λειτουργία ενός γραφείου στο κέντρο της πόλης είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι  το γραφείο αυτό να δέχεται την κατάθεση των μηνύσεων από πολίτες και να διεκπεραιώνει ζητήματα που αφορούν στην άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών. Η εξέλιξη αυτή, έρχεται να δώσει λύση σε ένα σοβαρότατο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία σε ζητήματα που προκύπτουν μέσα στον ιστορικό πυρήνα της παλιάς πόλης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει