Τσαβούσογλου κατά Μπέρμποκ με φόντο τα… ελληνικά νησιά

252

Νέο επεισόδιο με τους Γερμανούς οι Τούρκοι. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ.

Λίγη ώρα αφού η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, έφυγε από την Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια και πήρε θέση στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου, λέγοντας ότι «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», σε μια πρώτη αντίδραση η Τουρκία μίλησε για ελληνική προπαγάνδα και για μεροληπτική στάση εκ μέρους της Γερμανίας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Μπέρμποκ, η οποία ταξίδεψε μετά την Ελλάδα στην Τουρκία, κατηγόρησε τη Γερμανία, λέγοντας ότι δεν διατηρεί ουδέτερη στάση στα ελληνοτουρκικά.

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις.

Για ελληνικές προκλήσεις και προπαγάνδα μίλησε ο Τσαβούσογλου

Αναφερόμενος, προφανώς, στην Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου είπε, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, πως «το ότι ένα μέρος είναι μέλος της ΕΕ δεν σημαίνει ότι λέει την αλήθεια».

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την Ελλάδα για προκλητική στάση και προπαγάνδα, λέγοντας:

«Δεν είναι σωστό να πιστεύουμε στην προπαγάνδα. Δεν είναι αυτό που περιμένουμε από τη Γερμανία. Έχουμε κάποιες διαφωνίες με την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η Ελλάδα κάνει προπαγάνδα για τη χώρα μας στη Γερμανία. Η επιστολή που γράψαμε στον ΟΗΕ είναι ξεκάθαρη».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη συνέχεια, σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της «Sabah», είπε ότι η Γερμανία είχε ουδέτερη στάση ως μεσολαβητής σχετικά με τις διαφορές Τουρκίας και Ελλάδας, «αλλά έχει χάσει την αμεροληψία της».

Η Τουρκία ανησυχεί για την αύξηση της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη, δήλωσε στη συνέχεια ο Τσαβούσογλου.

«Η Τουρκία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει τα πολιτικά εμπόδια για την ένταξη», είπε, ακόμα.

«Μεταφέραμε τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με τις δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων στη Γερμανία και αναμένουμε συγκεκριμένες ενέργειες», ανέφερε ακολούθως.

Μπέρμποκ: Τα ελληνικά νησιά αποτελούν ελληνικό έδαφος

Νωρίτερα, η Μπέρμποκ, απευθυνόμενη στον Νίκο Δένδια, εξέφρασε την άποψη ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν ελληνικό έδαφος, λέγοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας, προς όφελος και της ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Ξέρω ότι από τη δική σας πλευρά οι γείτονές σας, η Τουρκία, σας δημιουργούν μεγάλους προβληματισμούς», σημείωσε η κυρία Μπέρμποκ. «Συζητήσαμε επί μακρόν επ’ αυτού, διότι τα πράγματα είναι διαφορετικά σήμερα από ό,τι πριν από 15 χρόνια. Για εμένα είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης. Και αυτό άλλωστε, η διένεξη στους κύκλους της συμμαχίας, είναι αυτό που επιθυμεί ο Πούτιν».

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει