Πρόγραμμα δράσης για τη χελώνα στη Χρυσή

829

Ανοίγει ο δρόμος προκειμένου για πρώτη φορά να καταγραφούν δεδομένα για τη μεσογειακή φώκια Monachus Monachus, τη θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta κι άλλα απειλούμενα είδη, μέσα από τη χρηματοδότηση του  «Σχεδίου Διαχείρισης της Νήσου Χρυσή», το οποίο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης και το έχει εντάξει στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας Κρήτης. Η σχετική προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε χθες από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργο Κοντάκη και τον διευθυντή του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου (ΜΑΙΧ) Γιώργο Μπαουράκη.

Πρόκειται για ερευνητικό έργο στο πλαίσιο του οποίου θα υλοποιηθούν δράσεις που θα παρέχουν νέα γνώση στα στοιχεία που αφορούν το βιοτικό και αβιοτικό περιβάλλον του νησιού, το οικοσύστημα και την εξέλιξη της οριοθέτησής του. Μεταξύ άλλων και για πρώτη φορά θα καταγραφούν δεδομένα για τα είδη προτεραιότητας: της μεσογειακής φώκιας Monachus Monachus και της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta και θα συνταχθούν σχετικές αναφορές. Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει ποτέ πληθυσμιακές μελέτες ορνιθοπανίδας το χειμώνα στη νήσο Χρυσή, για πρώτη φορά θα εκπονηθεί λεπτομερής μελέτη (επικράτειες, πληθυσμός και γεωγραφική κατανομή) στο θέμα της μετανάστευσης σημαντικών αναπαραγόμενων ειδών όπως ο Θαλασσοκόρακας, η Πετροτρουλίδα, η Αετογερακίνα, οι Ασημόγλαροι και μερικά νυχτόβια και ημερόβια αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τέλος, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου της παρούσας θα υλοποιηθούν δράσεις παρακολούθησης οικοτόπων και ειδών προτεραιότητας που δεν έχουν ξαναγίνει στο παρελθόν.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Γουλιδάκης, ο συντονιστής Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης Σχεδίου Δράσης ν. Χρυσή (Βιολόγος, δ/ντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας) Καλούστ Παραγκαμιάν, ο Μιχάλης Προμπονάς, τακτικό μέλος της Επιτροπής, εκπρόσωπος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο Γιώργος Φακωτάκης, ερευνητής του ΜΑΙΧ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει