Μεγάλη οικολογική καταστροφή στη Δαδιά

793

Τεράστια οικολογική καταστροφή στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο από την πυρκαγιά που ξέσπασε  το μεσημέρι της Πέμπτης και εξακολουθεί να καίει ακόμα ανεξέλεγκτα. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής  καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να σώσουν το παρθένο δάσος, το οποίο αποτελεί το «σπίτι» πολλών ειδών της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής, της Ευρώπης και της Ασίας, όπως για παράδειγμα του μαυρόγυπα.

Την εικόνα που επικρατεί στο μέτωπο της φωτιάς στον Έβρο μετέφερε στο μεσημεριανό δελτίο του OPEN ο Αντώνης Τσολναράς. Όπως είπε ο ίδιος από την καρδιά του δάσους της Δαδιάς, και πολύ κοντά στο χωριό Λαγινάς τα πράγματα στο σημείο είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται ενεργά μέτωπα τα οποία καίνε τις παρυφές βόρεια του προστατευόμενου δάσους, ουσιαστικά στα όρια του μεγάλου πυρήνα. Οι εικόνες μέσα από τον πνεύμονα πρασίνου που καταστρέφεται είναι αποκαρδιωτικές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να σωθεί το δάσος, αλλά οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες . Από το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα επιχειρούν συνεχώς. Πρόκειται για δέκα αεροπλάνα και εφτά ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό και δύο είναι του ελληνικού στρατού. Γίνονται διαρκώς υδροληψίες από κοντινά ρέματα στην περιοχή και στη συνέχεια ρίψεις.

Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο

Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 291 άντρες της πυροσβεστικής, με 65 οχήματα και εννιά πεζοπόρα τμήματα. Το μόνο αισιόδοξο είναι ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, ωστόσο η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη.  Μέχρι στιγμής είναι άγνωστη η ζημιά που έχει υποστεί το δάσος. Αφού χθες οι φλόγες έκαψαν τη χαμηλή βλάστηση πλέον κινούνται σε πυκνή και ώριμη βλάστηση, σε σημεία που σχεδόν δεν υπάρχει προσβασιμότητα. Ουσιαστικά η πυροσβεστική φτιάχνει επιτόπιες διόδους για να περάσουν τα οχήματα, ενώ παντού μέσα στο δάσος υπάρχουν και εθελοντές οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν ριχτεί στη μάχη και σβήνουν τις μικρές εστίες φωτιάς που εκδηλώνονται συνέχεια από τις αναζωπυρώσεις.

Σε αναμονή λεωφορεία για να μεταφέρουν τους κατοίκους

«Είναι μεγάλα τα μέτωπα και πολλές οι εστίες» δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος. Συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες περιμετρικά του χωριού Δαδιά ενώ ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από  αεροπλάνα και  ελικόπτερα στα σημεία που φλέγονται.

Το πύρινο μέτωπο έχει φθάσει τα 10 χιλιόμετρα μέσα στον Μεγάλο Πυρήνα της Δαδιάς, και η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη. Για κάθε ενδεχόμενο λεωφορεία βρίσκονται στο χωριό που προς το παρόν δεν απειλείται για να μεταφέρουν κατοίκους που ίσως νιώσουν δυσφορία από τους καπνούς που έρχονται σε αυτό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει