Μέτρα στήριξης για αγρότες και κτηνοτρόφους ζητά ο Κεγκέρογλου

487

Mε ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Οικονομικών, ο βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων και των αγροτών προκειμένου να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους.

«Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες όλης της χώρας, από τον Έβρο ως την Κρήτη, αφού η μεγάλη πτώση  του εισοδήματος σε συνδυασμό με την υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής, τους αναγκάζουν ακόμη και να τερματίσουν την δραστηριότητα τους» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο του κ. Κεγκέρογλου και προστίθεται:  «Όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, η εκτίναξη του κόστους παραγωγής (διπλάσιο το κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι) τους αναγκάζει να σφάζουν τα ζώα τους ενώ όσα μένουν ζωντανά κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία.

Επιπλέον το κόστος των βασικών ζωοτροφικών προϊόντων, που αποτελεί το 65-70% του συνολικού κόστους παραγωγής κρέατος και γάλακτος, έχει αυξηθεί από 80% έως 100% και σε συνδυασμό με την αύξηση της ενέργειας 50%-80% (ρεύμα, πετρέλαιο) δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην παραγωγική διαδικασία ενώ η ρευστότητα είναι μηδαμινή στην συντριπτική πλειοψηφία και των κτηνοτρόφων και των αγροτών».

Ο βουλευτής καταλήγει ρωτώντας τα συναρμόδια υπουργεία τα εξής:

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ληφθούν άμεσα και  ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων και των αγροτών προκειμένου να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους, δεδομένου ότι τα υφιστάμενα δεν επαρκούν;

-Προτίθεστε να ενισχύσετε οικονομικά τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες όλης της χώρας, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση, με ποιο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο και  με ποιο χρονοδιάγραμμα;

-Τι πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε για ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς τράπεζες και παρόχους ηλεκτρικής ενέργειες των αγροτών και των κτηνοτρόφων όλης της χώρας, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους;».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει