ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ: Άγνωστος “Χ” οι βάσεις

Φέτος, οι βάσεις θα έχουν διαφοροποιήσεις λόγω των νέων δεδομένων

236

Σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων παίζουν οι νέοι συντελεστές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αλλά και οι νέοι συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας ανά Τμήμα.

Χθες, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, ανέφερε πως μέχρι τις 20 Ιουλίου θα έχουν συμπληρώσει οι υποψήφιοι τα μηχανογραφικά τους, ώστε πριν το Δεκαπενταύγουστο να ανακοινωθούν οι βάσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στο πρώτο Επιστημονικό Πεδίο θα έχουμε άνοδο των βάσεων στις περισσότερες σχολές και ιδιαίτερα εκείνες των δυο μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας, στις οποίες έγιναν σημαντικές περικοπές των θέσεων εισακτέων.

Δεν περιμένουμε άνοδο των βάσεων στις περιζήτητες σχολές του Πεδίου, όπως είναι οι τρεις Νομικές και οι σχολές Ψυχολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης οι οποίες αναμένεται να συγκρατηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι. Επίσης είναι πιθανόν, ιδιαίτερα των Παιδαγωγικά Τμήματα, Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικής Αγωγής να κινηθούν ανοδικά και λόγω της επιστροφής σε αυτά πολλών υποψηφίων.

Στο δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται συγκράτηση στα περσινά επίπεδα με μικρές κάμψεις που θα ξεκινούν από -50 μόρια (για τις σχολές που έχουν μείωση θέσεων εισακτέων) έως – 200 μόρια για τις σχολές που έχουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εισακτέων με πέρσι. Πτώση των βάσεων εισαγωγής θα έχουμε στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές του Πεδίου, κυρίως τις Πολυτεχνικές των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

Στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται συγκρατημένη πτώση των Ιατρικών, Οδοντιατρικών και Φαρμακευτικών Σχολών της τάξης των 30-80 μορίων κατά μέσο όρο καθώς εκτός από τη Χημεία στα υπόλοιπα μαθήματα του Πεδίου έχουμε μείωση αριστούχων. Οι χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου αναμένεται να κινηθούν με μικρές αυξομειώσεις στα περσινά επίπεδα.

Στο τέταρτο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων της τάξης των 50-150 μορίων στις σχολές που δεν έχουν περικοπές θέσεων εισακτέων σε σχέση με πέρσι, αντίθετα στις σχολές που υπάρχουν περικοπές αναμένεται συγκράτηση βάσεων στα περσινά επίπεδα. Οι υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου θα υποχωρήσουν και θα ανοίξουν τις εισόδους τους απαιτώντας χαμηλότερες βάσεις από πέρσι.

Υπολογισμός μορίων

Το Υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε και έθεσε σε λειτουργία ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι, εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς στα αντίστοιχα μαθήματα, μπορούν να ενημερωθούν αυτόματα για το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνουν σε κάθε Τμήμα/Σχολή του Επιστημονικού Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν.

Επισημαίνεται ότι φέτος ενδέχεται να διαφοροποιείται το σύνολο των μορίων για τα Τμήματα/Σχολές κάθε Επιστημονικού Πεδίου/Τομέα, καθώς διαφοροποιούνται και οι συντελεστές βαρύτητας όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή/Εισαγωγική Κατεύθυνσή του.

Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα Ειδικά Μαθήματα, οι υποψήφιοι, μέσω της ίδιας εφαρμογής, θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων για τις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα: https://markcalc.it.minedu.gov.gr/. Στην αρχική σελίδα, στην επιλογή ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, οι υποψήφιοι επιπλέον δύνανται να ενημερωθούν με όλο το σχετικό υλικό που αφορά στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει