Οι Αριστεύσαντες Ηρακλείου στην “Π”: Όσα στερήθηκαν και όσα περιμένουν να γευτούν

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2022 / Λίγο πριν μπουν στο πανεπιστήμιο μιλούν για την επιτυχία τους και πώς έφτασαν σ’ αυτή

15.170

Μια βαθιά ανάσα, ο χρόνος «παγώνει», το βλέμμα στους βαθμούς και το χαμόγελο ανακούφισης ή μάλλον ευτυχίας σχηματίζεται στα χείλη!

Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη, άλλοι στερήθηκαν χόμπι, άλλοι φίλους και εξόδους, κάποιοι κατάφεραν να συνδυάσουν διάβασμα και διασκέδαση. Με πρόγραμμα και στήριξη από την οικογένεια και τους καθηγητές τους τα κατάφεραν!

Οι αριστούχοι των πανελλαδικών μιλούν στην «Π» για τον πρώτο μεγάλο στόχο που πέτυχαν στη ζωή τους και τι ακολουθεί από σήμερα.

Η Ευαγγελία Παπιδάκη, από το Παγκρήτιο
Η Ευαγγελία Παπιδάκη,
από το Παγκρήτιο
Η Μανταλένα Σταυρακάκη, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου
Η Μανταλένα Σταυρακάκη, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου

Η Νικόλ Σμπώκου, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να σπουδάσει Οικονομικά και προτιμά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ένας κλάδος που θεωρεί ενδιαφέρων, που δεν θα την περιορίσει στις επιλογές της στο μέλλον.

Για να τα καταφέρει, χρειάστηκε μεθοδικότητα, συστηματικό διάβασμα, πρόγραμμα, ενώ το κλειδί είναι να μένει κανείς προσηλωμένος στον στόχο, έτσι θα τον πετύχει.

Οι χρονιές που πέρασαν ήταν δύσκολες, λόγω πανδημίας, δεν είχαν την επαφή που θα έπρεπε με τους καθηγητές και τις εξετάσεις, ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία οι πανελλαδικές, εξαιτίας του κοροναϊού.

Οικονομικές σπουδές θέλει να ακολουθήσει η Ευαγγελία Παπιδάκη, από το Παγκρήτιο. Σκέφτεται να επιλέξει ανάμεσα σε τρία τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα Μάρκετινγκ, Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία. Θα αποφασίσει ποιο της ταιριάζει περισσότερο και θα την ωφελήσει στο μέλλον.

Το διάβασμά της ήταν συστηματικό, είχε εξαιρετικούς καθηγητές, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά της. Δεν είχε άγχος και αυτό τη βοήθησε πολύ.

Οι αδελφές της ήταν, επίσης, αριστούχες και σπουδάζουν στο ΟΠΑ.

Ο Γιώργος Χαιρέτης, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου
Ο Γιώργος Χαιρέτης, από
το 3ο Λύκειο Ηρακλείου
Ο Νικόλας Παττακός, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου
Ο Νικόλας Παττακός, από
το 3ο Λύκειο Ηρακλείου

Η Μαρίνα Κοπιδάκη, από Παγκρήτιο Λύκειο, είναι η τρίτη αριστούχος της οικογένειας. Ο αδελφός της είναι στο 5ο έτος της Ιατρικής Αθηνών και η αδελφή της στο 2ο στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Ηράκλειο.

Η ίδια δεν έχει κατασταλάξει ακόμα τι θέλει να σπουδάσει, θα ακολουθήσει, όμως, τις επιστήμες υγείας.

Κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά με αρκετή προσπάθεια και αφοσίωση στον στόχο, ο παράγοντας τύχη έπαιξε, επίσης, σημαντικό ρόλο αλλά και η συνεργασία με τους καθηγητές της. Όλα τα παραπάνω τη βοήθησαν για να συγκεντρώσει τόσο πολλά μόρια.

Στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο ΟΠΑ θέλει να σπουδάσει η Μανταλένα Σταυρακάκη, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου. Την ενδιαφέρει πολύ η Πληροφορική, που είναι βασικό μάθημα του Τμήματος, θέλει να ακολουθήσει τον χρηματοοικονομικό τομέα και θεωρεί πως η πληροφορική θα της προσφέρει σημαντικές γνώσεις και θα είναι ένα ατού στο βιογραφικό της. Θεωρεί πως πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα σχολεία και είναι στο στοιχείο της.

Για να τα καταφέρει χρειάστηκε ψυχραιμία, συγκέντρωση, να ξέρει κανείς ποιος είναι ο στόχος του, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όπως λέει, με πρόγραμμα και θέληση όλα γίνονται. Η Μανταλένα έγραψε 20 στην Οικονομία και 19,7 στην Πληροφορική!

Ο Αντώνης Μακατουνάκης, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου
Ο Αντώνης Μακατουνάκης, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου
Ο Μανώλης Τζαγκαράκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου
Ο Μανώλης Τζαγκαράκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου

Ανάμεσα στη Νομική και την Ψυχολογία κινείται η Φιλαρέτη Βρέντζου, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου. Όπως λέει, της ταιριάζουν περισσότερο οι κοινωνικές επιστήμες, ακόμα και οι δικοί της άνθρωποι θεωρούν ότι οι συγκεκριμένοι τομείς είναι κατάλληλοι για εκείνη.

Η Φιλαρέτη αναφέρει πως η φετινή χρονιά ήταν πιεστική για την ίδια, είχε πολλές ψυχολογικές μεταπτώσεις. Ωστόσο, πίστεψε στον εαυτό της και με πείσμα και τύχη, που θεωρεί ότι τη βοήθησε, πέτυχε τον στόχο της.

Ο Νικόλας Παττακός, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου, έχει θέσει ως στόχο του τη Νομική Αθηνών. Είναι κάτι που κυνηγάει εδώ και δύο με τρία χρόνια. Έχει λέγειν, είναι κάτι που του αρέσει, όπως το να επιχειρηματολογεί, αν και κανείς από την οικογένειά του δεν υπηρετεί τον συγκεκριμένο χώρο.

Πήγε πολύ καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις, με πολλή υπομονή, σκληρή δουλειά, κόπο και πλήρη αφοσίωση στον στόχο του. Σκεφτόταν τι θα ακολουθήσει μετά από τις εξετάσεις και αυτό ήταν ένα κίνητρο για τον ίδιο.

Την Ιατρική Αθηνών σκέφτεται να δηλώσει ως πρώτη επιλογή ο Γιώργος Χαιρέτης, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου. Τον ενδιαφέρει κυρίως η Ψυχιατρική, θεωρεί πως είναι ένα ωφέλιμο λειτούργημα, θα έχει έτσι τη δυνατότητα να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του.

Ο Κώστας Καμπιτάκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου
Ο Κώστας Καμπιτάκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου
Ο Γιάννης Παναγιωτάκης, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου
Ο Γιάννης Παναγιωτάκης, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου

Του αρέσει, επίσης, η Βιολογία, οπότε η Ιατρική τα συνδυάζει όλα.

Οι γονείς του είναι καθηγητές και αυτή η ιδιότητά τους έπαιξε ρόλο στην καλή προετοιμασία του εν όψει των εξετάσεων. Με το διάβασμα, φυσικά, είχε στενή σχέση όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Στη Νομική Αθηνών θέλει να περάσει ο Αντώνης Μακατουνάκης, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου. Ήταν η σχολή που του κέντρισε το ενδιαφέρον περισσότερο από κάθε άλλη στη θεωρητική κατεύθυνση.

Το διάβασμα αποτέλεσε τον βασικό σύμμαχό του και παράγοντα επιτυχίας, είχε υποστηρικτικό περιβάλλον, στο πλευρό του ήταν οι φίλοι του. Με καλή διάθεση, ηρεμία την ώρα της εξέτασης και, προφανώς, όπως λέει, καλούς καθηγητές, τα κατάφερε.

Ο Αχιλλέας- Σοφοκλής Λυδάκης, από το 8ο Λύκειο, θέλει να περάσει στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών στο ΕΜΠ. Όπως λέει, είναι από τις καλύτερες Σχολές με άμεση αποκατάσταση ενώ τον ενδιαφέρει η συγκεκριμένη επιστήμη που του παρέχει και πολλές επιλογές αφού οι τομείς, με τους οποίους θα μπορέσει να ασχοληθεί, είναι άπειροι.

Τον βοήθησαν πολλοί παράγοντες, τα κατάφερε με προσπάθεια, με βοήθεια από καθηγητές του σχολείου και του φροντιστηρίου αλλά και τη στήριξη από τους γονείς του. Η τύχη, επίσης, ειδικά την τελευταία βδομάδα έπαιξε θετικό ρόλο.

Η Κωνσταντίνα Χρονάκη, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου
Η Κωνσταντίνα Χρονάκη, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου
Ο Ιάσωνας Πάσσαμ, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου
Ο Ιάσωνας Πάσσαμ, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου

Σχολές στον τομέα της Υγείας, αλλά όχι την Ιατρική, θέλει να δηλώσει ο Γιώργος Γκρίτζαλης, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου. Τη χρονιά που πέρασε χρειάστηκε να στερηθεί πράγματα που του αρέσουν, όπως το άθλημα με το οποίο ασχολείται, αλλά δεν θυσίασε τα πάντα για το διάβασμα.

Όπως λέει, το μυστικό της επιτυχίας είναι το πρόγραμμα.

Ο Απόστολος Διαμαντάρας, από το  11ο Λύκειο Ηρακλείου, αναφέρει πως «οι κόποι, η μελέτη, το διάβασμα και η συγκέντρωση των δυο τελευταίων χρόνων απέδωσαν καρπούς, μπόρεσα να ανταποκριθώ στον πολυπόθητο στόχο μου και να εισαχθώ στη Νομική Σχολή. Αναντικατάστατος οδηγός μου ήταν ο προγραμματισμός και η οργάνωση, ώστε, με αυτά τα δυο «όπλα», να διασφαλίσω την επιτυχία μου. Αυτό όμως δεν θα επιτυγχάνονταν δίχως την αγαστή συνεργασία της μελέτης και της ψυχαγωγίας, καθώς φρόντισα να μην στερηθώ τη διασκέδαση, τους συγγενείς και φίλους μου».

Θέλει, ακόμα, να ευχαριστήσει τους καθηγητές και την οικογένειά του για τη στήριξη που του παρείχαν καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ένας πολυτάλαντος μουσικός είναι ο Πέτρος Ραφαήλ Στεφανάκης, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού, ο οποίος αρίστευσε στις εξετάσεις και θέλει να αφιερωθεί στη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική. Στόχος του είναι το Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παίζει κλασική κιθάρα, μπάσο, μπουζούκι, πιάνο, εκτός των άλλων, φυσικά, και θέλει να ασχοληθεί με τη σύνθεση

Ο Γιάννης Μαυράκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου
Ο Γιάννης Μαυράκης, από
το 2ο Λύκειο Ηρακλείου
Η Δήμητρα Φιλιππίδου, από το 5ο Λύκειο Ηρακλείου
Η Δήμητρα Φιλιππίδου, από το 5ο Λύκειο Ηρακλείου

Εκτός από το… πεντάγραμμο, του άρεσε να μελετά και τα μαθήματά του, κατάφερνε να συνδυάζει διάβασμα και εξόδους, τα βράδια είτε μόνος είτε με φίλους επέλεγε να κάνει βόλτες για να μπορεί να ξεσκάει. Όταν, όμως, διάβαζε, πέταγε, όπως λέει, το κινητό του στην άλλη άκρη του δωματίου για να είναι συγκεντρωμένος.

Πλώρη για στρατιωτικές σχολές ή σχολές των σωμάτων ασφαλείας βάζει ο Λάμπι Σιμακάι, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού. Ο ίδιος κατάγεται από την Αλβανία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Από μικρός του άρεσε η πειθαρχία, για αυτό επιλέγει τον συγκεκριμένο κλάδο.

Διάβαζε αρκετά, όμως, δεν στερήθηκε ό,τι του αρέσει, κατάφερε να συνδυάζει τις υποχρεώσεις με τη διασκέδασή του.

Ο Μανώλης Τζαγκαράκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ή στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά. Διαφορετικά, σκέφτεται την επιλογή της Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Του αρέσουν τα μαθήματα στα συγκεκριμένα Τμήματα, από ερασιτεχνικές ασχολίες του διαπίστωσε ότι του αρέσει ο προγραμματισμός, θέλει να ασχοληθεί με αυτόν τον κλάδο, τον οποίο θεωρεί ενδιαφέροντα.

Ο Λάμπι Σιμακάι, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού
Ο Λάμπι Σιμακάι, από το
Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού
Η Εμμανουέλα Γεωργιάδη, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού
Η Εμμανουέλα Γεωργιάδη, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού

Οι καταλήψεις και οι απουσίες των καθηγητών, λόγω πανδημίας, ήταν πρόβλημα για την προετοιμασία του, όμως, με διάβασμα και υπομονή τα κατάφερε!

Η Εμμανουέλα Γεωργιάδη, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού, θέλει να σπουδάσει Πολιτικών Μηχανικών στο Μετσόβιο. Την ενδιαφέρει πολύ να ασχοληθεί με τον κατασκευαστικό κλάδο, της αρέσει πολύ να δημιουργεί. Εξάλλου, ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε ο πατέρας της.

Όπως λέει, οι πανελλήνιες είναι ένας αγώνας που δεν ξεκίνησε πέρσι ή φέτος αλλά τον έδινε όλα τα μαθητικά της χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια προσπάθησε ακόμα περισσότερα, έθεσε ψηλά τον πήχη και παρά τις δυσκολίες, όπως την πανδημία, τα κατάφερε. Θεωρεί ότι όποιος έχει στόχο και όνειρα, στο τέλος ανταμείβεται.

Την Ιατρική Ηρακλείου έχει βάλει ως στόχο ο Κώστας Σταυρακάκης, από το 1ο Λύκειο Ηρακλείου, αλλά εξετάζει και άλλες σχολές. Όπως λέει, αγαπά τον τομέα της υγείας, είναι κάτι που πρέπει να διαφυλάξουμε και ο ίδιος θέλει να βάλει το δικό του λιθαράκι για αυτό. Η φετινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη, χρειαζόταν να έχει κανείς πειθαρχία για να τα καταφέρει.

Για την Οδοντιατρική Αθηνών ενδιαφέρεται ο Γιάννης Μανταδάκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, ο οποίος θα ακολουθήσει τα χνάρια της μητέρας του. Είναι ένα επάγγελμα που του αρέσει και το έχει παρακολουθήσει από κοντά.

Ο Γιάννης Μανταδάκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου
Ο Γιάννης Μανταδάκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου
Η Μαρία Ειρήνη Ζηδιανάκη, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου
Η Μαρία Ειρήνη Ζηδιανάκη, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου

Για τη χρονιά που πέρασε, λέει πως ήθελε διάβασμα, συγκέντρωση και όχι υπερβολές, το παν ήταν να μένει συγκεντρωμένος στον στόχο του.

Στην Ιατρική θέλει να περάσει η Μαρία Ειρήνη Ζηδιανάκη, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου. Η ίδια νοιάζεται πολύ για τους ανθρώπους και ήταν όνειρό της από τότε που ήταν μικρή. Στην προετοιμασία της αγχώθηκε, όμως, είχε δίπλα της άτομα που ενδιαφέρονταν για την ίδια και στήριξαν την προσπάθειά της. Έλαβε αγάπη όταν τη χρειαζόταν και αυτό μέτρησε θετικά.

Ο Άγγελος Σφυράκης Βεληβασάκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, δεν έχει καταλήξει ακόμα ποια Τμήματα θα δηλώσει, όπως λέει, δεν το περίμενε ότι θα γράψει τόσο καλά στις εξετάσεις. Μπορεί να περάσει στην Ιατρική αλλά δεν τον ενδιαφέρει τόσο να την ακολουθήσει, περισσότερο θέλει Τμήματα, όπως είναι η Φυσικοθεραπεία, η Χημεία, η Βιολογία, η Φαρμακευτική και η Οδοντιατρική.

Δεν στερήθηκε τις εξόδους του, όμως, ποτέ δεν άφησε πίσω το διάβασμα. Είχε σύστημα, ήταν εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις του και όταν τελείωνε πήγαινε μία βόλτα, κάτι που του προσέφερε ψυχική ηρεμία. Ακόμα, είχε καλούς καθηγητές, στο σχολείο και το φροντιστήριο.

Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ θέλει να σπουδάσει ο Γιάννης Καψάλης, από το 8ο Λύκειο Ηρακλείου. Είναι κάτι που του άρεσε από την αρχή, ειδικά η μηχανική αυτοκινήτων, όμως δεν έχει καταλήξει ακόμα τι επάγγελμα θέλει να ακολουθήσει. Πρόκειται για έναν τομέα που θα του προσφέρει πολλές διεξόδους. Επόμενο βήμα είναι να επικεντρωθεί με ηρεμία χωρίς άγχος στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Ο Μανώλης Κευγάς, από το 8ο Λύκειο Ηρακλείου
Ο Μανώλης Κευγάς, από
το 8ο Λύκειο Ηρακλείου
Η Μαρίνα Ζωγραφάκη, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου
Η Μαρίνα Ζωγραφάκη, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου

Προσπάθησε να μην αγχώνεται, θα επέλεγε τι θα κάνει στη ζωή του, αφού έβλεπε τι βαθμούς είχε γράψει. Σημασία, όπως λέει, έχουν οι επιλογές και όχι οι επιδόσεις. Κάθε Σάββατο φρόντιζε να βγαίνει έξω με τους φίλους του, δεν έμενε διαρκώς κολλημένος στα βιβλία, χωρίς να παίρνει ανάσα.

Ο Μανώλης Κευγάς, από το 8ο Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να σπουδάσει Ιατρική, σκέφτεται τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο ή την Αλεξανδρούπολη.

Είναι, όπως λέει, ένα επάγγελμα με προοπτικές ενώ πρώτη του επιλογή είναι η Στρατιωτική Ιατρική.

Τα κατάφερε με πειθαρχία, πολύ διάβασμα, υπομονή, αντοχή και μέτρο στο άγχος και την προετοιμασία, δε χρειάζονται υπερβολές, πρέπει να είναι κανείς χαλαρός για να πετύχει.

Η Μαρίνα Ζωγραφάκη, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, σκέφτεται να δηλώσει τη Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης, της αρέσει να ασχοληθεί με την έρευνα ενώ μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της και φαρμακοποιό.

Η Ιατρική δεν είναι κάτι που την ενθουσιάζει, όπως απαντά σε όποιον τη ρωτάει, δεν είναι κάτι που το θέλει τόσο για να αφιερώσει τόσα χρόνια από τη ζωή της.

Η Μαρίνα είχε ξεκινήσει από νωρίς την προετοιμασία της, θεωρεί βασικό να μην υπάρχουν κενά από προηγούμενες τάξεις. Φέτος, ήταν αφιερωμένη στο στόχο της. Επέλεξε, όμως, να συνεχίσει να βγαίνει έξω, διαφορετικά η διαδικασία θα ήταν πολύ ψυχοφθόρα, και τελικά δικαιώθηκε.

Ο Γιώργος Πετριτάκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου
Ο Γιώργος Πετριτάκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου
Η Χριστίνα Κεφαλληνού, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου
Η Χριστίνα Κεφαλληνού, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου

Ψυχολογία θέλει να σπουδάσει η Αγάπη Τζωρμπατζάκη, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου. Είναι κάτι που την ενδιέφερε από μικρή ηλικία, ήθελε να ασχοληθεί με τον άνθρωπο και θεωρεί πως είναι ένας τομέας με προοπτικές.

Από την αρχή πήρε «ζεστά» την προετοιμασία της, δεν έκανε υπερβολές και ξενύχτια, σιγά- σιγά έβγαλε την ύλη, χωρίς άγχος και ψυχραιμία. Στο τέλος το αποτέλεσμα της προσπάθειάς της ήταν θετικό.

Ο Γιώργος Πετριτάκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, δεν έχει καταλήξει ακόμα τι θέλει να σπουδάσει. Σκέφτεται το Μαθηματικό, του αρέσουν οι Θετικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά κυρίως αλλά και η Φυσική.

Τα κατάφερε γιατί διάβαζε όλο τον χρόνο αλλά και τις προηγούμενες σχολικές χρονιές ενώ έδειξε αρκετή υπομονή όταν του ήταν χρήσιμη.

Η Χριστίνα Κεφαλληνού, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να σπουδάσει Χημικών Μηχανικών στο ΕΜΠ, την ελκύει ο συγκεκριμένος κλάδος γιατί έχει όλες τις επιστήμες που της αρέσουν, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία και είναι κάτι πάνω στο οποίο θα ήθελε να εργαστεί.

Η Ειρήνη Θεργιάκη ήταν σημαιοφόρος στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ
Η Ειρήνη Θεργιάκη ήταν σημαιοφόρος στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ
Η Ολιάνα Χότζα, από το Λύκειο Μελεσών
Η Ολιάνα Χότζα, από
το Λύκειο Μελεσών

Προσπάθησε να μην αφήσει κενά, ενώ ήταν πολύ σημαντικό να μένει συγκεντρωμένη την ώρα της εξέτασης, να προσέχει, αλλιώς δεν ήταν σε θέση να αποδώσει. Το άγχος δεν ήταν κάτι ωφέλιμο για εκείνη, μόνο το διάβασμα.

Η Εριέτα Κουρούκλη, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να σπουδάσει Ναυπηγών στο Μετσόβιο. Της αρέσει η ενασχόληση με τη θάλασσα και ό,τι την αφορά, την ενδιαφέρει η μελέτη, η κατασκευή και σχεδίαση σκαφών. Ο πατέρα της έχει στενή επαφή με τη θάλασσα και τα σκάφη και η ίδια θέλει να εξελίξει αυτή τη σχέση.

Τα κατάφερε, όπως λέει, με εντατική μελέτη και πάθος.

Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ηράκλειο, θέλει να σπουδάσει ο Κώστας Καμπιτάκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου. Είναι κάτι που του κέντρισε το ενδιαφέρον από μικρή ηλικία. Με την καθοδήγηση των καθηγητών του από φροντιστήριο και σχολείο, με προσπάθεια και ψυχραιμία, ειδικά στα διαγωνίσματα, κατάφερε να πετύχει τον στόχο του.

Πληροφορική θέλει να σπουδάσει η Φρόσω Σωμαράκη, από το 13ο Λύκειο Ηρακλείου. Είναι ένας κλάδος που την ενθουσιάζει ενώ θεωρεί πως πρόκειται για την επιστήμη του μέλλοντος.

Τα κατάφερε με αρκετό διάβασμα, τη βοήθεια από το φροντιστήριο αλλά και το σχολείο της.

Ο Γιάννης Παναγιωτάκης, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να περάσει στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Ηράκλειο. Τον ενδιαφέρει κυρίως ο τομέας του προγραμματισμού, έχει καταλήξει ότι με αυτό θέλει να ασχοληθεί κι έτσι κυνήγησε τον στόχο του.

Η Εβελίνα Μιχελάκη, από το Λύκειο Μελεσών
Η Εβελίνα Μιχελάκη, από το Λύκειο Μελεσών
Η Κατερίνα Νικολιδάκη, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου
Η Κατερίνα Νικολιδάκη, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου

Τον πέτυχε με σκληρή δουλειά, καλούς καθηγητές και το σωστό διάβασμα.

Η Κωνσταντίνα Χρονάκη, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, θέλει να περάσει Ιατρική στο Ηράκλειο. Είναι κάτι που αγαπά και μεγαλώνοντας θέλησε να ασχοληθεί με ένα επάγγελμα που θα τη γέμιζε.

Κατάφερε να πάει τόσο καλά στις εξετάσεις με πολλή προσπάθεια, πάθος για αυτό που ήθελε και υπομονή.

Ο Άγγελος Καραμαούνας, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, σκέφτεται να σπουδάσει Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία, όμως δεν έχει καταλήξει ακόμα.

Ήταν μια δύσκολη χρονιά, χρειάστηκε να παλέψει αρκετά για να το καταφέρει. Όπως λέει, η ύλη ήταν υπέρογκη, δύο χρόνια λόγω πανδημίας δεν είχαν δώσει εξετάσεις, έκαναν τηλεκπαίδευση και αυτό αποτέλεσε τροχοπέδη στην όλη προσπάθειά του. Ωστόσο, τα έβγαλε πέρα με επιτυχία!

Ο Ιάσωνας Πάσσαμ, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να περάσει στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο ΟΠΑ. Έχει, όπως ξέρει, καλούς καθηγητές, συνδυάζει το μάνατζμεντ με την πληροφορική και είναι μια επιλογή ελκυστική για τον ίδιο.

Είχε στο πλευρό του καλούς εκπαιδευτικούς, με καλή ψυχολογία, χωρίς άγχος, με πειθαρχία και δουλειά τα κατάφερε. Θετικό ρόλο για εκείνον έπαιξε ότι πήγαινε τακτικά στο γυμναστήριο ενώ δεν στερήθηκε τις εξόδους του.

Ο Απόστολος Διαμαντάρας, από το 11ο Λύκειο Ηρακλείου
Ο Απόστολος Διαμαντάρας,
από το 11ο Λύκειο Ηρακλείου
Ο Πέτρος Ραφαήλ Στεφανάκης, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού
Ο Πέτρος Ραφαήλ Στεφανάκης,
από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού

Η Δήμητρα Φιλιππίδου, από το 5ο Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να σπουδάσει Ιατρική στην Αθήνα. Θεωρεί πως είναι ένα επάγγελμα που της ταιριάζει. Η Βιολογία, ειδικά η γενετική και η μοριακή βιολογία της κέντρισαν το ενδιαφέρον. Ο πατέρας της είναι γιατρός και πιστεύει πως το να βοηθάς τον κόσμο σου προσφέρει απερίγραπτη ευχαρίστηση και χαρά.

Ακολούθησε μια σταθερή πορεία στη σχολική της ζωή από την αρχή, αφιερώθηκε στον στόχο της, είχε υποστήριξη από τους καθηγητές της και τα κατάφερε με επιμονή, υπομονή και πολλές ώρες διάβασμα.

Η Μαρίνα Σπινθουράκη, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα δηλώσει, σκέφτεται το Βιολογικό. Τη βοήθησαν πολύ οι καθηγητές της, φέτος έβαλε πάνω από όλα τα μαθήματα, άφησε πίσω τη διασκέδαση, οι φίλοι και η οικογένειά της τη βοήθησαν πολύ ψυχολογικά γιατί ήταν μια δύσκολη χρονιά. Ήταν εκεί, τη στήριξαν για να μην τα παρατήσει και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε όλους.

Ο Γιάννης Μαυράκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, αφού πέτυχε τον πρώτο στόχο του, να γράψει καλά στις εξετάσεις, τώρα θα αφιερώσει χρόνο στην πιο σημαντική απόφαση της ζωής του, τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού του.

Όπως λέει, οι πανελλήνιες είναι μια επίπονη διαδικασία, τα κατάφερε με σωστή προετοιμασία, ψυχραιμία, όπως πρέπει να κάνει ο κάθε υποψήφιος. Θέλει να ευχαριστήσει τους καθηγητές του για τη στήριξη και την καθοδήγηση και την οικογένειά του που ήταν στο πλευρό του αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής του.

εσπερινο σχολειο ηρακλειο

Σημαιοφόρος στο Εσπερινό

Η Ειρήνη Θεργιάκη ήταν σημαιοφόρος στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ηρακλείου. Αρχικά, είχε βάλει ως στόχο έναν καλό βαθμό απολυτηρίου. Το σχολείο ήταν για την ίδια ένας τρόπος να αξιοποιήσει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο της αλλά πλέον θέλει να έχει ένα «χαρτί» στην αγορά εργασίας. Είναι κομμώτρια και βλέπει πως ο κλάδος αντιμετωπίζει προβλήματα.

Θέλει να σπουδάσει στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού στο ΕΛΜΕΠΑ στο Ηράκλειο.

Όπως λέει, αποκόμισε τις καλύτερες εντυπώσεις από το σχολείο, οι καθηγητές αγαπούν αυτό που κάνουν και φαίνεται στο αποτέλεσμα των εξετάσεων.

Σεισμόπληκτες και αριστούχοι

Από το πολύπαθο Λύκειο Μελεσών, στο Πανεπιστήμιο! Ο δρόμος προς τις πανελλήνιες δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά με συντρίμμια και χαλάσματα αφού το σχολείο τους έπεσε θύμα του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Η Ολιάνα Χότζα θέλει να περάσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Της αρέσουν οι Οικονομικές Επιστήμες αλλά δεν ξέρει ακόμα ποιον κλάδο ακριβώς θα ακολουθήσει.

Ήταν μια δύσκολη χρονιά λόγω του σεισμού, το φροντιστήριό της έπεσε, κυριολεκτικά, και έψαχναν χώρο για να κάνουν μάθημα ενώ έμειναν καιρό εκτός σχολικού περιβάλλοντος αφού και το κτήριο του Λυκείου Μελεσών επλήγη.

Παρ’ όλα αυτά, με προσήλωση στον στόχο της τα κατάφερε.

Στο ΟΠΑ θέλει να σπουδάσει και η Εβελίνα Μιχελάκη, αφού θεωρεί πως είναι το καλύτερο Πανεπιστήμιο στον τομέα της Οικονομίας στη χώρα που προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση. Είναι ένα αντικείμενο που βρίσκει ενδιαφέρον και αποτελεί για εκείνη μια καλή επιλογή.

Με συστηματικό διάβασμα, προσήλωση στον στόχο, χωρίς υπερβολές και στήριξη από την οικογένεια και τους καθηγητές της κατάφερε να γράψει πολύ καλά στις εξετάσεις.

Με τη δεύτερη

Στην Ιατρική Ηρακλείου, ένα όνειρο που είχε από μικρή, θέλει να περάσει η Κατερίνα Νικολιδάκη, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου. Της αρέσει να βοηθάει τον κόσμο ενώ θεωρεί πως με το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν θα βαρεθεί ποτέ!

Η Ραφαέλα Καλαϊτζάκη, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού
Η Ραφαέλα Καλαϊτζάκη, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού
Η Ελεάννα Χατζάκη, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου
Η Ελεάννα Χατζάκη, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου

Έδωσε για δεύτερη χρονιά, πέρσι για λίγο δεν είχε πιάσει τον στόχο της. Όπως λέει, η χρονιά κύλησε ομαλά, κατάφερε να βγάλει την επιπλέον ύλη και έκανε πολλές επαναλήψεις.

Η Ραφαέλα Καλαϊτζάκη, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού, σκέφτεται να δηλώσει σχολές, όπως είναι η Ιατρική, η Οδοντιατρική και η Κτηνιατρική. Ο καθηγητής της, κ. Χατζηδάκης, τη μύησε στον θαυμαστό κόσμο των πειραμάτων και καλλιέργησε την αγάπη της για τις θετικές επιστήμες.

Ήταν, όπως λέει, μια δύσκολη χρονιά από άποψη ψυχολογίας, έδωσε για δεύτερη χρονιά και χρειάστηκε να βγάλει μία ύλη που δεν είχε διδαχτεί στο σχολείο.

Η Ελεάννα Χατζάκη, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να περάσει Ιατρική στην Πάτρα. Έδωσε για δεύτερη χρονιά, πέρσι πέρασε Φαρμακευτική στην Πάτρα, από όπου είναι η μισή καταγωγή της. Παρακολούθησε τη σχολή, της άρεσε και αν φέτος δεν έγραφε τόσο καλά, θα τη συνέχιζε με πολλή χαρά.

Ήταν, όπως λέει, μια ενδιαφέρουσα χρονιά, πήγε στο Πανεπιστήμιο και παράλληλα ετοιμαζόταν ξανά για τις εξετάσεις. Για όσα παιδιά είναι στη θέση της, δεν πέρασαν, δηλαδή, αρχικά στην πρώτη τους επιλογή, λέει πως καλό είναι να σπουδάζουν παράλληλα εκεί που πέρασαν, ενώ κυνηγούν το όνειρό τους, γιατί μπορεί και να τους αρέσει.

 Ο Κουρός Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί

Respect στο προσφυγόπουλο που “σάρωσε” στις πανελλαδικές

Με τον εντυπωσιακό μέσο όρο του 18,25, ένας Ιρανός πρόσφυγας στη Λέσβο αρίστευσε στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Ο Κουρός Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί έφτασε στη Μυτιλήνη τρία χρόνια πριν μέσα σε μία βάρκα μαζί με τους γονείς του και παρά τις δυσκολίες μπόρεσε και πέρασε όλα τα εμπόδια που του παρουσιάστηκαν βγαίνοντας δεύτερος στην θετική κατεύθυνση στο σχολείο του.

Συγκεκριμένα, έγραψε 20 στα Μαθηματικά, 20 στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην Έκθεση.

Οι χαμηλές βαθμολογίες φέρνουν πτώση των βάσεων

Σημαντική μείωση των αριστούχων σχεδόν σε όλα τα μαθήματα δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων 2022.

Πιο συγκεκριμένα, σε όλα τα μαθήματα εκτός από την Ιστορία και τη Χημεία καταγράφηκε σημαντική μείωση των υποψηφίων που έγραψαν πάνω από 18 σε σχέση με πέρυσι.

Η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στο μάθημα της Πληροφορικής (-5,74%), και στο μάθημα της Φυσικής (-3,86%), ενώ μικρότερη αλλά σημαντική είναι η μείωση των αριστούχων στο μάθημα της Οικονομίας (-3,99%). Στα Αρχαία οι αριστούχοι μειώθηκαν σε ποσοστό 1,56% και στη Νεοελληνική Γλώσσα 0,11%.

Οι αριστούχοι στην Ιστορία αυξήθηκαν φέτος κατά 1,91% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη Χημεία αυξήθηκαν κατά 2,29%.

Με βάση τα παραπάνω, η πρόβλεψη για τις βάσεις είναι η εξής:

  • Στο 1ο πεδίο: Προβλέπεται πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές. Στα Αρχαία Ελληνικά οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι χαμηλές γενικά αλλά τα ποσοστά κάτω της βάσης δεν είναι τόσο υψηλά όσο πέρυσι. Συγκεκριμένα φέτος κάτω από τη βάση έγραψε ένα ποσοστό 37.20% ενώ πέρυσι είχε φτάσει στο 45.26%. Επίσης στα Λατινικά οι άριστες επιδόσεις είναι λιγότερες σε σχέση με την κοινωνιολογία το 2021. Φέτος στα Λατινικά το 45.13% έγραψε κάτω από τη βάση. Στα Νέα Ελληνικά και την Ιστορία οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα από πέρυσι γενικά αλλά στις υψηλές βαθμολογίες η εικόνα δεν έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις από το 2021.
  • Στο 2ο Πεδίο (θετικές σπουδές): To Βατερλό στα Μαθηματικά και οι χειρότερες επιδόσεις στη Χημεία προφανώς και θα επιφέρει κάποια πτώση στις βάσεις έστω και οριακή, καθώς στη Φυσική και την Ν. Γλώσσα οι επιδόσεις με πέρυσι δεν έχουν μεγάλες αποκλίσεις γεγονός που θα φέρει μια ισορροπία και δεν θα έχουμε πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές του πεδίου.
  • Στο 3ο Πεδίο (Επιστήμες Υγείας): Οι υποψήφιοι έγραψαν λίγο χειρότερα από πέρυσι στο βασικό μάθημα της Βιολογίας αλλά οι διαφορές δεν είναι αξιοσημείωτες κάτι που σημαίνει ότι στο πεδίο αυτό δεν θα έχουμε πτώση των βάσεων σε όλα τα τμήματα. Αντίθετα το πιθανότερο είναι να έχουμε αυξομειώσεις ανάλογα με το τμήμα καθώς στα υπόλοιπα μαθήματα η εικόνα είναι περίπου ίδια με πέρυσι σε Φυσική και Χημεία αλλά και στη Νεοελληνική Γλώσσα
  • Στο 4ο Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής):Oι πολύ χαμηλές βαθμολογίες στα μαθηματικά συγκριτικά με πέρυσι θα προκαλέσει πιθανότητα μεγάλη πτώση των βάσεων και κυρίως στα περιφερειακά τμήματα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει