«Όχι» των δομών για τη φιλοξενία του 14χρονου και ο τιτάνιος αγώνας της Εισαγγελίας Ηρακλείου 

327

Το αγόρι κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον «πατριό» του.

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά… επτά απορριπτικές απαντήσεις φέρεται να έχει «εισπράξει», σύμφωνα με πληροφορίες,  η Εισαγγελία Ηρακλείου από διάφορες δομές ανά την Ελλάδα στο αίτημά της για φιλοξενία του 14χρονου αγοριού, θύματος συστηματικής σεξουαλικής κακοποίησης, το οποίο λόγω του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί, παραμένει σε θάλαμο της παιδιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ εδώ και περίπου 15 ημέρες.

Η περίπτωση του ταλαιπωρημένου αγοριού, που μόνο… ξεχασμένη δεν μπορεί να θεωρηθεί από πλευράς Εισαγγελίας, τουναντίον, επαναφέρει στο προσκήνιο τη «γύμνια» που υπάρχει σε επίπεδο δομών ή προγραμμάτων, τα οποία θα παρέχουν τον χώρο και τον κατάλληλο μηχανισμό υποστήριξης έστω για την προσωρινή φιλοξενία παιδιών και ανήλικων γενικότερα που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης.

Είναι μεγάλο ζητούμενο για το Ηράκλειο να «τρέξει» ένα τέτοιο πρόγραμμα που θα παρέχει τη δυνατότητα στις αρμόδιες Αρχές να κάνουν κοινωνική έρευνα και να διαχειριστούν όπως πρέπει την όλη κατάσταση  προς το συμφέρον πάντα του παιδιού, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όσο το ίδιο θα φιλοξενείται με ασφάλεια σε κατάλληλο χώρο.

Και προς αυτήν την κατεύθυνση επιβάλλεται να πρωτοστατήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες  από το δήμο Ηρακλείου και από την Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να καλυφθεί αυτό το τεράστιο κενό. Στο παρελθόν, υπήρξαν περιπτώσεις που παιδιά φιλοξενούνταν σε ένα νοσοκομείο μήνες ολόκληρους επειδή ακριβώς υπήρχε αδιέξοδο. Σήμερα πια οι χρόνοι έχουν συντομεύσει, και πάλι όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθώς η σωστή  διαχείριση τέτοιων καταστάσεων είναι πολυσύνθετη.

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του 14χρονου, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει περάσει μέρα που να μην έχει ασχοληθεί η υπηρεσία της Εισαγγελίας Ανηλίκων, με αιτήματα σε δομές ανά την Ελλάδα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα το ένα απορρίπτεται μετά το άλλο. «Πόρτα» από παντού για τη φιλοξενία του αγοριού, η φροντίδα του οποίου δεν μπορεί να ανατεθεί στους βιολογικούς γονείς του ή σε τρίτα πρόσωπα.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο ρόλος της μητέρας ελέγχεται ποινικά στη φρικτή υπόθεση καθώς θα διερευνηθεί  κατά πόσο γνώριζε ή όχι ότι  το παιδί της κακοποιούνταν σεξουαλικά καθημερινά επί χρόνια από τον 52χρονο σύντροφό  της, ο οποίος έχει προφυλακιστεί.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πάντως ότι αν δεν υπάρξει άμεσα θετική απάντηση από κάποια δομή, θα δοθεί εισαγγελική παραγγελία ώστε να κινηθεί δικαστικώς η διαδικασία φιλοξενίας του ανήλικου σε μία δομή. Η αλήθεια είναι ότι αυτό ως ενέργεια θα μπορούσε να  είχε γίνει νωρίτερα, όμως όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που πρωτίστως επιλέχθηκε να διερευνηθούν προθέσεις, διαθέσεις και διαθεσιμότητα σε δομές της Κρήτης και γενικότερα της χώρας. Ένα παιδί θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα με αγάπη και να μην δίνεται η αίσθηση ότι αποτελεί «βαρίδιο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει