Τοκογλυφία: Θα ερευνηθεί ο ρόλος και άλλων προσώπων στη δυσώδη υπόθεση 

263

Η δικογραφία του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για τις τοκογλυφίες, τις εκβιάσεις και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αποτυπώνει, όπως πιστεύουν στελέχη της υπηρεσίας,  στο απειροελάχιστο όσα συνέβαιναν στο Ηράκλειο. Σε αυτό το συμπέρασμα όμως κατατείνουν και τα μηνύματα που αυτές τις ημέρες έχουν σταλεί στα δημοσιογραφικά γραφεία από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι ήξεραν αλλά δεν μιλούσαν από φόβο ή για να μην μπλέξουν. «Να πάτε να καταθέσετε» τους προτρέπουμε, όμως διστάζουν…

Τέσσερις εκ των οχτώ κατηγορουμένων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου πήραν το δρόμο για τις φυλακές και αναμένεται να διαμοιραστούν σε Αλικαρνασσό, Νεάπολη και Χανιά. Οι κατηγορούμενοι στη δικογραφία είναι 11, θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι δικαστικές Αρχές θα διερευνήσουν ποινικά  το ρόλο κι άλλων προσώπων, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται σε συνομιλίες και καταθέσεις λόγω της εμπλοκής τους σε «μεσολαβήσεις» αλλά και σε κόλπα «μαγικά», σαν αυτά που βγάζουν από τις μαύρες λίστες του Τειρεσία οφειλέτες και τους καθιστούν καθ’ όλα ικανούς για τη λήψη τραπεζικών δανείων με σκοπό την εξόφληση των τοκογλυφικών δανεισμών.

«Εκεί έξω υπάρχει πολύς πόνος και σήψη…» τόνισε αστυνομική πηγή που έχει άριστη γνώση της δικογραφίας καθώς και  άλλων καταστάσεων, άμεσα σχετιζόμενων με την υπόθεση, οι οποίες ωστόσο   δεν ήταν δυνατόν δικονομικά και ηθικά να συμπεριληφθούν στη δικογραφία που ήδη έχει πάρει το δρόμο της δικαστικής διερεύνησης.  Και ο δρόμος αυτός προδιαγράφεται μακρύς και ανηφορικός.

Όταν ακούγεται ότι είχαν δανείσει με τοκογλυφικούς όρους το …μισό Ηράκλειο, εύλογα διερωτάται κάποιος: «και γιατί οι παθόντες είναι μόνο τόσοι; Πού είναι οι άλλοι; Γιατί δεν καταθέτουν;».

Και αυτό είναι ένα κομβικό σημείο στην όλη υπόθεση, αν φυσικά το  κυρίαρχο  ζητούμενο είναι η «κάθαρση»: να ανοίξουν στόματα εκεί που πρέπει, ενώπιον δηλαδή  των αρμόδιων Αρχών, με την κατάλληλη νομική προστασία.

Αν  δεν σταθεί ο καθένας στο ύψος των περιστάσεων, καμία κάθαρση δεν θα επέλθει και τέτοια φαινόμενα απλά θα «γιγαντώνονται» , εκτρέφοντας ένα σύστημα με ισχυρή εξουσία και  επιρροή.

Και κάπως έτσι, μία ολόκληρη πόλη θα συνεχίσει να πέφτει από τα σύννεφα κάθε φορά που θα «σκάει» ανάλογη  υπόθεση, ενώ εκατοντάδες άλλοι θα ειρωνεύονται: «Αααα, αυτό ήταν κοινό μυστικό!».

Όλοι ξέρουν αλλά κανείς δεν μιλάει, ούτε καν παθόντες, τα στόματα των οποίων παραμένουν ερμητικά κλειστά από το φόβο, λες και είναι ραμμένα με σταυροβελονιά. Όμως είναι κάποιες καταστάσεις που απαιτούν ηθικό ανάστημα, κοινωνική και ατομική ευθύνη! Αλλιώς δεν προχωράμε πουθενά.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν περιέλθει σε γνώση τους πληροφορίες που αναφέρουν ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι και τις απολογίες των κατηγορουμένων επιχειρήθηκε ακόμα και να χειραγωγηθούν μάρτυρες-παθόντες με σκοπό την ανάκληση των καταθέσεων ή το «στρογγύλεμα» των όσων έχουν περιγράψει.

Τα όσα περιγράφονται στη δικογραφία είναι πολύ σκληρά και σοκαριστικά παράλληλα. Από τη μία διαβάζεις για περιπτώσεις ανθρώπων, επιχειρηματικών και μη, σαλταρισμένων από την πίεση και τις απειλές,  από την άλλη ξεδιπλώνονται πτυχές ενός παρά-συστήματος, το οποίο εν μέρει  «τροφοδοτούσαν» πρόσωπα υπεράνω υποψίας (δεν αναφερόμαστε στους κατηγορούμενους).

Ακόμα και αν ποτέ δεν προκύψει το παραμικρό ποινικά επιλήψιμο σε βάρος τους, ηθικά κάποιοι είναι υπόλογοι απέναντι σε μία ολόκληρη κοινωνία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει