Μετά από τρία και πλέον χρόνια από την ασύλληπτη τραγωδία που γράφτηκε στα ορμητικά νερά του Γεροποτάμου, τη νύχτα της 17ης Φεβρουαρίου 2019, τότε που το μανιασμένο ποτάμι παρέσυρε και «κατάπιε» το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια τετραμελής οικογένεια, η υπόθεση παίρνει πλέον το δρόμο του ακροατηρίου. Στο εδώλιο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Πατρίς», παραπέμπονται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή ο τότε δήμαρχος Φαιστού, Γιώργος Αρμουτάκης, και η αρμόδια, κατά το κατηγορητήριο, αντιδήμαρχος.
Η 30χρονη Ροδούλα Τζαγκαράκη, ο 29χρονος σύζυγος της, Κώστας Γιαννακάκης, γονείς μιας νεογέννητης κορούλας, η 58χρονη Μαρία Χατζηπάνου και η 21χρονη Μαριλένα, μητέρα και αδερφή αντίστοιχα της Ροδούλας, ήταν τα τραγικά θύματα αυτής της τραγωδίας που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Βρήκαν φρικτό θάνατο ενώ επέστρεφαν από το γαμήλιο γλέντι αγαπημένων τους προσώπων. Σφίγγεται η καρδιά σαν αναλογιστεί κανείς τις ύστατες στιγμές που βίωσαν μέσα σε εκείνο το αυτοκίνητο, παρασυρμένο από τη δύναμη του νερού, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Έβλεπαν τον θάνατο τους, ανήμποροι να αντιδράσουν. Πάλεψαν να σωθούν, προσπάθησαν να ζητήσουν βοήθεια, όμως δεν κατάφεραν να γλιτώσουν.
Το μοιραίο αυτοκίνητο που έμελλε να γίνει «τάφος» για τους τέσσερις συνανθρώπους μας εντοπίστηκε μετά από σχεδόν 35 ώρες εξονυχιστικών ερευνών, κάτω από αντίξοες συνθήκες, από στέλεχος της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης, όταν πια έπεσε λίγο η στάθμη του νερού. Ήταν σε απόσταση περίπου 1-1,5 χιλιομέτρου από την «Ιρλανδική διάβαση» απ΄ όπου είχε παρασυρθεί. Εκεί στις όχθες του Γεροποτάμου εκτυλίχθηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας…. Όσο προετοιμασμένοι και αν ήταν οι συγγενείς για το χειρότερο, στη θέα της μεταφερόμενης μαύρης σακούλας συνειδητοποίησαν ότι όλα πια είχαν τελειώσει.
Ήταν η στιγμή που αφέθηκαν στον πόνο και στην οργή τους. Ήταν η στιγμή της κραυγής της ψυχής. Ήταν η στιγμή του πρώτου ξεσπάσματος για το άδικο που βρήκε την οικογένεια τους. Δύσκολες στιγμές ακόμα και για τους άνδρες που συμμετείχαν στις έρευνες. Μπορεί να είναι επαγγελματίες, όμως τέτοιες σκηνές αποτυπώνονται για πάντα στην μνήμη τους.
Νωρίτερα και ενώ ακόμα εξελίσσονταν οι έρευνες για τον εντοπισμό του οχήματος συγγενείς των αγνοουμένων είχαν καταγγείλει την έλλειψη σήμανσης στην περιοχή. «Καμία σήμανση δεν υπήρχε. Τα παιδιά δεν ήταν από δω, δεν ήξεραν την περιοχή» φώναζε ο τραγικός πατέρας, Μανώλης Γιαννακάκης, ο οποίος με την σύζυγο του έχουν αναλάβει το μεγάλωμα της εγγονούλας τους που δεν πρόλαβε να γνωρίσει τους γονείς της.
Η Ροδούλα και ο Κώστας είχαν παντρευτεί με πολιτικό γάμο. Τη χρονιά της τραγωδίας σχεδίαζαν να τελέσουν και τον θρησκευτικό γάμο μαζί με τα βαφτίσια της κόρης τους. Τον είχαν ματαιώσει μία φορά λόγω του αναπάντεχου θανάτου του πατέρα της Ροδούλας.
Η τραγική είδηση εντοπισμού των τεσσάρων σορών βύθισε στο πένθος ολόκληρη την Κρήτη και ιδιαίτερα τον τόπο καταγωγής των θυμάτων, τις Αρχάνες (τόπο καταγωγής της οικογένειας Τζαγκαράκη), τον Άγιο Νικόλαο, το Καλό Χωριό Λασιθίου και τον Κρούστα, περιοχές με τις οποίες συνδέεται η οικογένεια Γιαννακάκη.
Για την τραγωδία με τους τέσσερις νεκρούς είχε διατάξει έρευνα σε βάθος ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Θανάσης Γαλήνας, ενώ και οι δύο οικογένειες, της Ροδούλας και του Κώστα, είχαν υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.
Γιατί παραπέμπεται στο εδώλιο ο πρώην δήμαρχος
Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για τις 6 Οκτωβρίου 2022 ενώπιον του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο εδώλιο παραπέμπονται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, ο πρώην δήμαρχος Φαιστού, Γιώργος Αρμουτάκης, και η τότε αρμόδια αντιδήμαρχος για την καθαριότητα του Περιβάλλοντος, τον συντονισμό και την εποπτεία του έργου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φαιστού.
Τους αποδίδεται ότι «από αμέλεια τους, ήτοι από έλλειψη προσοχής, την οποία είχαν υποχρέωση και μπορούσαν να καταβάλλουν, δεν προέβλεψαν το αποτέλεσμα των πράξεων και παραλείψεων τους και δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας για τη σήμανση και τη φύλαξη του σημείου, μολονότι είχαν εκ των ιδιοτήτων τους ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των διερχόμενων οδηγών.
Ειδικότερα, αν και ήταν αρμόδιοι για τη συντήρηση, τον καθαρισμό, την εκτέλεση και επίβλεψη των εργασιών σήμανσης και σηματοδότησης της ως άνω οδού, η οποία χαρακτηρίζεται «αγροτική» και ως εκ τούτου υπεύθυνος για τις προαναφερόμενες εργασίες είναι ο δήμος Φαιστού, ωστόσο οι κατηγορούμενοι, κατά την ημέρα του συμβάντος που σημειώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν προχώρησαν στον αποκλεισμό της διέλευσης των οχημάτων από το σημείο, ούτε και τοποθέτησαν σχετική σήμανση επικινδυνότητας του σημείου, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής διεξαγωγή της κυκλοφορίας και η αποφυγή δημιουργίας κινδύνου ή ζημιών σε τρίτα πρόσωπα, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν η Ροδούλα Τζαγκαράκη, οδηγός του οχήματος,
ο Κώστας Γιαννακάκης, Μαρία Χατζηπάνου και Μαρία-Ελένη Τζαγκαράκη, με κατεύθυνση από το Πετροκεφάλι προς την Εθνική οδό Ηρακλείου-Αγίας Γαλήνης, επιχείρησε να διασχίσει κάθετα τον ποταμό «Γεροπόταμο» από το συγκεκριμένο σημείο όπου διασταυρωνόταν η συγκεκριμένη αγροτική-δημοτική οδός με το ποτάμι-χείμαρρο (Ιρλανδική διάβαση), λόγω της μη έγκαιρης πληροφόρησης από τη σχετική έλλειψη σήματος για τον κίνδυνο διέλευσης από την συγκεκριμένη Ιρλανδική οδό.
Μόλις οι μπροστινοί τροχοί ήρθαν σε επαφή με το νερό και πριν η οδηγός αντιληφθεί το βάθος του νερού και την ορμητικότητα του, αυτή έχασε τον έλεγχο του οχήματος, το οποίο άρχισε να γλιστρά, πέφτοντας στο κενό δεξιά σε σχέση με την πορεία της, ακολούθως το όχημα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν άπαντες οι επιβαίνοντες εντός του οχήματος και να επέλθει ο θάνατος τους λόγω πνιγμού».
Ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, Γιώργος Κοκοσάλης, εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη για τη δικαίωση της μνήμης των τεσσάρων ψυχών που χάθηκαν άδικα στα ορμητικά νερά του Γεροποτάμου, βυθίζοντας στο πένθος και στην οδύνη τις οικογένειές τους.