Ριζικές αλλαγές στις Εθνικές κατηγορίες μπάσκετ από την ΕΟΚ

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΟΜΙΛΩΝ, 2 ΞΕΝΟΙ ΣΤΗΝ Α2, 4 ΣΤΗΝ Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

228

Στη δημοσιότητα δόθηκε η Γενική προκύρξη των πρωταθλημάτων μπάσκετ της ΕΟΚ, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να έγκειται στην αναδιάρθρωση των Εθνικών πρωταθλημάτων, και την τελική μορφή που θα έχουν την αγωνιστική περιόδο 2024-2025.

Ξεκικώντας από τη νέα αγωνιστική περίοδο, οι αλλαγές δεν θα είναι τόσο σημαντικές καθώς θα ισχύουν τα περσινά μοτίβα, ενώ το Κύπελλο Ελλάδας θα ξεκινήσει και πάλι από τις αρχές Σεπτέμβρη, τόσο σε Άνδρες όσο και σε Γυναίκες.

Έτσι, θα συναντήσουμε έναν όμιλο στην Α2 Ανδρών, τέσσερις στην Β’ Εθνική Ανδρών, έξι στην Γ’ Εθνική Ανδρών, έναν στην Α1 Γυναικών και τέσσερις στην Α2 Γυναικών. Στο σύνολο 16 όμιλοι.

Ωστόσο, και θέλοντας η ΕΟΚ να ενισχύσει το τοπικό στοιχεία, ξεκινάει από το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2022-2023 την αναδιάρθρωση των Εθνικών πρωταθλημάτων.

Έτσι, την αγωνιστική περίοδο 2023-2024 θα συναντήσουμε: Έναν όμιλο στην Α2 Ανδρών με 14 ομάδες, τρεις στην Β’ Εθνική με 38 ομάδες στο σύνολο, πέντε στην Γ’ Εθνική με 61 ομάδες στο σύνολο, έναν στην Α1 Γυναικών με 12 ομάδες και 2 ομίλους στην Α2 Γυναικών με σύνολο 28 ομάδες. Δηλαδή από 16 οι όμιλοι θα πέσουν στους 12.

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα θα γίνει στο τέλος της συγκεκριμένης σεζόν (2023-2024), και έτσι η σεζόν 2024-2025 θα έχει την τελική μορφή που επιθυμεί η ΕΟΚ. με σύνολο 10 ομίλους σε Εθνικό επίεδο, σε όλα τα πρωταθλήματα της.

Αναλυτικά:

A2 Ανδρών (Ένας όμιλος – 14 ομάδες)

Β’ Εθνική (Δυο όμιλοι – 14 ομάδων)

Γ’ Εθνική (Τέσσερις όμιλοι – 14 ομάδων)

Α1 Γυναικών (Ένας όμιλος – 12 ομάδες)

Α2 Γυναικών (Δυο όμιλοι – 12 ομάδων)

Με δυο ξένους και ανώτατο όριο τα 650 λεπτά συμμετοχής!

Ιστορικό ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το νέο πρωτάθλημα της Α2 Ανδρών, στο οποίο οι ομάδες θα μπορούν να χρησιμοποιούν ως και δυο ξένους αθλητές στην δωδεκάδα τους.

Ωστόσο, το όριο που τίθεται από την γενική προκύρξη είναι πως και οι δυο στο σύνολο δεν θα μπορούν να αγωνίζονται περισσότερα από 650 λεπτά ανά γύρο, ενώ αν μια ομάδα ξεπεράσει το όριο, και ενώ έχει ειδοποιηθεί από την γραμματεία τέλεσης των αγώνων, θα έχει πρόστιμο 2.000 €.

Επίσης, αν μια ομάδα έχει δυο αλλοδαπούς αθλητές τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει στη δωδεκάδα της δυο αθλητές κάτω των 23 ετών, δηλαδή γεννημένους μετά το 2000. Αν έχει έναν δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ούτε στον χρόνο συμμετοχής του, ούτε στο πως διαμορφώνεται η δωδεκάδα.

Επίσης η κάθε ομάδα θα μπορεί να κάνει αλλαγές στους ξένους της, το αργότερο μέχρι την 10η αγωνιστική του δευτέρου γύρου. Επίσης κατά τη χειμερινή περίοδο μπορεί ένας αλλοδαπός παίκτης να πάρει μεταγραφή σε ομάδα της Basket League και το ανάποδο.

Στη Β’ και στη Γ’ Εθνική επιτρέπεται η συμμετοχή ενός κοινοτικού (ή με ειδικό καθεστώς, όπως μετανάστες ή προερχόμενου από εμπόλεμη ζώνη). Σε αυτή την περίπτωση, είναι υποχρεωτική η παρουσία ενός αθλητή κάτω των 21 ετών στη δωδεκάδα.

Στην Α1 Γυναικών έχουν δικαίωμα συμμετοχής τέσσερις (4) ξένες αθλήτριες, με τις τρεις (3) όμως εξ αυτών να δηλώνονται στη δωδεκάδα για κάθε αγώνα.

Στην Α2 Γυναικών έχει δικαίωμα συμμετοχής μία κοινοτική ή αθλήτρια με ειδικό καθεστώς (μετανάστρια ή προερχόμενη από εμπόλεμη ζώνη).Ακόμη μία καινοτομία που εισήγαγε η Ομοσπονδία είναι αυτή των θυγατρικών ομάδων, κάτι που -επί παραδείγματι- υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια στην Ισπανία. Εν προκειμένω λοιπόν, οι ομάδες της Basket League μπορούν να έχουν θυγατρική με παίκτες κάτω των 23 ετών, με δικαίωμα συμμετοχής μέχρι την Α2 Κατηγορία. Από εκεί και πέρα, το ίδιο δικαίωμα έχουν επίσης όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία, με τη θυγατρική τους να έχει τη δυνατότητα παρουσίας έως μια κατηγορία κάτω από αυτές (μέχρι τη Β’ Εθνική για την Α2, μέχρι τη Γ’ Εθνική για τη Β’ Εθνική κ.ο.κ.).

Τέλος, ακόμη μια σημαντική αλλαγή είναι το γεγονός πως “κάθε σωματείο έχει δικαίωμα απόκτησης έως τριών  ανηλίκων αθλητριών/των χωρίς τη συγκατάθεση σωματείου, εκ των οποίων μόνο μία/ένας μπορεί να ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 16 και κάτω των 18 ετών. Ενδεχόμενη υποβολή τέταρτης (4ης), τέτοιου περιεχομένου υπόθεσης ενώπιον της Επιτροπής Μεταγραφών της ΕΟΚ, δεν θα εξετάζεται από αυτήν και θα τίθεται στο αρχείο”.

Στη “μάχη” της ανόδου ο Ηρόδοτος

Το ειδικό πρωτάθλημα ανόδου στην Α2 γυναικών αρχίζει σήμερα στο Μετς με τον Ηρόδοτο να έχει συμπεριληφθεί στον 2ο υποόμιλο μαζί με Πελασγό και Ολυμπιάδα Ασσου – Λεχαίου 2004.

Το πρόγραμμα:

Πέμπτη 23 Ιουνίου

16.00 Πρωτέας Σχηματαρίου-Προμηθέας

18.00 Πελασγός-Ολυμπιάδα

Παρασκευή 24 Ιουνίου

13.00 Προμηθέας-Βούρειος

15.00 Ολυμπιάδα-Ηρόδοτος

Σάββατο 25 Ιουνίου

12.00 Βούρειος-Πρωτέας Σχηματαρίου

14.00 Ηρόδοτος-Πελασγός

Κυριακή 26 Ιουνίου

15.00 Νικητής 1ου Υποομίλου-Νικητής 2ου Υποομίλου

Παραμένει στην Αναγέννηση ο Παπαδάκης

Ο “αρχιτέκτονας” της ιστορικής επιτυχίας της Αναγέννησης, Μύρων Παπαδάκης, θα έχει την ευκαιρία να κοουτσάρει το “δημιούργημά” του και στη Γ’ Εθνική.

Η ομάδα του Αρκαλοχωρίου ανανέωσε τη συνεργασία με τον νεαρό προπονητή, που θα συνεχίσει για 4η συνεχόμενη χρονιά στο “τιμόνι”. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Η οικογένεια της Αναγέννησης BC είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει την παραμονή του προπονητή της ανδρικής μας ομάδας Μύρων Παπαδάκη.

Είμαστε περήφανοι που ο προπονητής που οραματίστηκε μαζί με την διοίκηση να γιγαντώσει την ομάδα του τόπου μας και να την προσθέσει στο μπασκετικό χάρτη της Ελλάδας θα είναι για 4η χρονιά στον πάγκο της ομάδας μας με στόχο για μια ακόμη επιτυχημένη σεζόν. Με την παραμονή του κόουτς Παπαδάκη η ομάδα μας σηκώνει μανίκια για να ξεκινήσει άμεσα τον σχεδιασμό τους ρόστερ με το οποίο θα πορευτούμε στην Γ εθνική κατηγορία.

Ευχόμαστε στον κόουτς υγεία και κάθε επιτυχία σε μπασκετικό και προσωπικό επίπεδο”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει