…Λείπουν 26 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες της Κρήτης

745

Δεν επαρκούν τα κονδύλια του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να ενταχθούν όλοι οι νέοι αγρότες που πληρούν τα σχετικά κριτήρια, στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των νέων αγροτών.

Ειδικότερα για την Περιφέρεια Κρήτης, υπολείπονται περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσοι αγρότες πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Όπως προκύπτει άλλωστε από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της 1ης αξιολόγησης των αιτήσεων για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, υπάρχει μεγάλος αριθμός δικαιούχων που δεν μπορεί να ενταχθεί όχι λόγω έλλειψης κριτηρίων, αλλά λόγω έλλειψης πόρων.

Με βάση τα όσα ανακοινώνει το ίδιο το Υπουργείο συνολικά στην Ελλάδα έχουν υποβληθεί 13.105 αιτήσεις σύμφωνα από τις οποίες και εγκρίθηκαν 9.336, που καλύπτουν το 90% του προγράμματος των συγκεκριμένων Περιφερειών.

Ειδικά για την Περιφέρεια Κρήτης κατατέθηκαν συνολικά 2.599 αιτήσεις, με αιτούμενο ποσό 90.957.500 ευρώ, όταν το διαθέσιμο ποσό ήταν 65.103.000 ευρώ και εντάχθηκαν 1459 δικαιούχοι ενώ προκειμένου να ενταχθούν όλοι απαιτούνται ακόμη 25.854.500 Ευρώ.

Το θέμα φέρνει με σχετική ερώτηση του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος επισημαίνει ακόμα ότι καταγγέλλονται περιπτώσεις σύμφωνα με τις οποίες υποψήφιοι ακόμα και με 52 μόρια εντάσσονται στο πρόγραμμα, ενώ σε άλλες περιφέρειες, υποψήφιοι δεν φθάνουν ούτε τα 68 μόρια.

«Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς και οι ενδιαφερόμενοι ζητούν να βρεθούν έγκαιρα τα αναγκαία πρόσθετα κονδύλια, προκειμένου να µη συντελεστεί αυτή η εξόφθαλµη, όπως επισημαίνεται, αδικία» αναφέρει μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησης του ο βουλευτής, ο οποίος και καταλήγει ρωτώντας τα εξής:

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος νέων γεωργών και να ενταχθούν όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και χαρακτηρίζονται επιλαχόντες, λόγω ανεπάρκειας των διαθέσιμων κονδυλίων;

-Ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Κρήτης που υπολείπονται 25.854.500 Ευρώ, προτίθεστε με αύξηση του προϋπολογισμού ή ανακατανομή από άλλα προγράμματα του ΠΑΑ να καλύψετε τη διαφορά, προς όφελος των επιλαχόντων και του πρωτογενούς τομέα;».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει