ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΓΝΗ: Κλιματική αλλαγή και παιδική υγεία

490

Πόσο επηρεάζουν οι ακραίες κλιματικές συνθήκες, το πολύ κρύο, ο καύσωνας, οι βροχές, ο αέρας, η υγρασία την υγεία των παιδιών;

Σε μεγάλη διεθνή πενταετή έρευνα που χρηματοδοτείται με περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, θα συμμετέχουν μέλη της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή της, καθηγητή Παιδιατρικής Μανόλη Γαλανάκη.

Ποιοι θα συμμετέχουν

Θα συμμετέχουν ακόμη οι Ελένη Βεργαδή, Ελένη Δημητρίου, Εμμανουήλ Παρασκάκης, Χρυσούλα Περδικογιάννη και Μαρία Μπιτσώρη: Έλαβαν χρηματοδότηση (450.000 ευρώ για το ΠΚ) στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2021 για την ερευνητική πρόταση TRIGGER (soluTions for miltiGatinG climate – induce hEalth stRess) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και 21 συνεργάτες από όλη την Ευρώπη. Στόχος του προγράμματος TRIGGER είναι να μελετήσει τις δυνητικά αρνητικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.

Η Παιδιατρική Κλινική Τομέας Μητέρα – Παιδιού ηγείται στη μελέτη ειδικότερα σε ό,τι αφορά την υγεία των παιδιών, τόσο υγιών όσο και πασχόντων από χρόνια νοσήματα.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης στην Κρήτη καθηγητής Μανόλης Γαλανάκης
Ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης στην Κρήτη καθηγητής Μανόλης Γαλανάκης

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του κ. Γαλανάκη, η κλιματική αλλαγή και η επίδρασή της στην ανθρώπινη υγεία απασχολούν όλο και περισσότερο τελευταία. Η κλιματική αλλαγή εμφανίζεται, και περισσότερο μάλιστα, στη Μεσόγειο και αναμένεται επιδείνωση για το μέλλον.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τις κλιματικές αλλαγές με εύλογη ανησυχία. Η Παιδιατρική Κλινική ΠαΓΝΗ είναι ήδη στην πρωτοπορία αυτής της διερεύνησης.

Μόλις ολοκληρώνει τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE MEDEA, μαζί με την Καρδιολογική του ΠαΓΝΗ και το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης για την επίδραση των καταιγίδων σκόνης στην υγεία των παιδιών με άσθμα και των ενηλίκων καρδιοπαθών και για το πώς θα ευαισθητοποιηθεί ο κοινωνικός ιστός ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη πρόληψη.

Πριν ολοκληρωθεί η μελέτη αυτή, η Παιδιατρική Κλινική αρχίζει τη συμμετοχή της σε μεγάλη Ευρωπαϊκή μελέτη (HORIZON «TRIGGER») με τη διεύθυνση του Πανεπιστημίου της Bologna και τη συμμετοχή μεγάλου δικτύου ευρωπαϊκών χωρών.

Η μελέτη θα έχει πενταετή διάρκεια και θα ασχοληθεί με τις επιπτώσεις των ακραίων κλιματολογικών καταστάσεων στην υγεία των παιδιών, τόσο των υγιών κατά τα άλλα, όσο και εκείνων με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και των οικογενειών τους, πως επηρεάζει δηλαδή η κλιματική αλλαγή την υγεία όλου του πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει