Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έβαλε τον Τούρκο βουλευτή στη θέση του

209

Ηχηρή ήταν η απάντηση της Ελληνίδας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια ερωτήσεων, δέχθηκε προκλητική ερώτηση από Τούρκο βουλευτή αναφορικά με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο οποίος έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η… Ελλάδα αμφισβητεί την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

«Εξοχότατη, ίσως γνωρίζετε ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή εκτυλίσσεται, η Ελλάδα λέει ότι θα αποταθεί στο Διεθνές Δικαστήριο. Όμως, το 2015 η Ελλάδα ανανέωσε κάποιες επιφυλάξεις, όσον αφορά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου για την αποστρατιωτικοποίηση, το εύρος του εθνικού εναερίου χώρου, την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και την αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Νομίζετε, λοιπόν, ότι είναι δυνατόν να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο τη στιγμή που η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί αυτές τις επιφυλάξεις; Δεν βρίσκετε ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα αντιφατικό;», σχολίασε ο Τούρκος, ανεξάρτητος, βουλευτής Ziya Altunyaldiz.

Απαντώντας στον Τούρκο βουλευτή, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί ποτέ τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του ήδη από το 1994».

«Το 2015 η χώρα μου ανανέωσε την αναγνώριση με σχετική δήλωση και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών. Αντιθέτως, η Τουρκία γνωρίζουμε δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου» συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει