ΜΕΣΩ FUEL PASS 2: Περισσότερα χρήματα σε περισσότερους πολίτες

269

Στα τέλη Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την οικονομική ενίσχυση καυσίμων, που ονομάζεται Fuel Pass 2, όπως προέκυψε από την ενημέρωση εξειδίκευσης των μέτρων που ανακοινώσε ο πρωθυπουργός.

Η εξειδίκευση των μέτρων πραγματοποιήθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ για τα μέτρα μίλησαν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυκαλάκης και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς.

Το Fuel Pass 2 θα αφορά περισσότερους από 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, επί συνόλου 3.5 εκατομμυρίων. Ειδικότερα για την Κρήτη, η επιδότηση, εφόσον δοθεί μέσω ηλεκτρονικής κάρτας θα είναι 100 ευρώ, ενώ 85 ευρώ θα είναι για τους δικαιούχους που θα ζητήσουν πίστωση στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Για τις μοτοσυκλέτες αντίστοιχα στην Κρήτη, η επιδότηση φθάνει στα 70 ευρώ μέσω ηλεκτρονικής κάρτας και τα 55 ευρώ για πίστωση σε λογαριασμό.

Στο πλαίσιο εξειδίκευσης των μέτρων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η επιδότηση στη βενζίνη θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με δηλωθέν εισόδημα τις 30.000 ευρώ για το φορολογικό έτος 2021, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως τις 45.000 ευρώ.

Ειδικότερα, εάν ο δικαιούχος χρησιμοποιήσει την ψηφιακή κάρτα για να λάβει την επιδότηση, το ποσό για το τρίμηνο στην ηπειρωτική Ελλάδα θα ανέλθει σε 80 ευρώ, ενώ με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό σε 65 ευρώ, έναντι των 45 ευρώ της προηγούμενης επιδότησης. Για τις νησιωτικές περιοχές είναι 100 ευρώ, ή 85 ευρώ για τραπεζικό λογαριασμό, έναντι των 55 ευρώ.

Για τις μοτοσικλέτες είναι 60 ευρώ (45 ευρώ για τραπεζικό λογαριασμό) έναντι των 35 ευρώ. Ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές, για τις μοτοσικλέτες είναι 70 ευρώ (55 ευρώ για τραπεζικό λογαριασμό). Γενικά, με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας η επιδότηση αυξάνεται κατά 15 ευρώ έναντι των 5 ευρώ την προηγούμενη φορά.

Με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου, η επιδότηση ανέρχεται σε 44 λεπτά ανά λίτρο για την ηπειρωτική Ελλάδα και 56 λεπτά ανά λίτρο για τα νησιά.

Αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου, επιδοτούνται 180 λίτρα βενζίνης για το τρίμηνο, που αντιστοιχούν σε δρομολόγια 600 χιλιομέτρων το μήνα. Το συνολικό κόστος του μέτρου αυτού ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.

Για το επόμενο τρίμηνο συνεχίζεται και η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης, με 0,12 ευρώ ανά λίτρο ή 0,15 ευρώ ανά λίτρο με το ΦΠΑ.

Το κόστος ανέρχεται σε 115 εκατομμύρια ευρώ.

Στην εξειδίκευση των μέτρων προχώρησε ο Χρήστος Σταϊκούρας
Στην εξειδίκευση των μέτρων προχώρησε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Παραδείγματα

Με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου, για όσους κάνουν χρήση του Fuel Pass 2 και δεν υπερβαίνουν στις μετακινήσεις τους, την κατανάλωση των 180 λίτρων για το τρίμηνο, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

Στην Κρήτη, η τιμή της βενζίνης από 2,45 το λίτρο θα μειωθεί στο 1.89 ευρώ το λίτρο.

Στην Αττική, η τιμή της βενζίνης από 2,40 ευρώ το λίτρο θα μειωθεί σε 1,96.

Στα Δωδεκάνησα, η βενζίνη από 2,55 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,99.

Με βάση τις αναφορές της κυβέρνησης, στο τέλος Αυγούστου, αντί για το Νοέμβριο, θα επιστραφεί στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μετά από αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το πετρέλαιο που αγόρασαν το α’ εξάμηνο.

Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου είναι 60 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, για τα τρία μέτρα το κόστος ανέρχεται σε 375 εκατομμύρια ευρώ, που αντλούνται από την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Μάιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει