Ενημέρωση για τις καταπατήσεις

337

Η ενημέρωση των τοπικών βουλευτών είναι ο επόμενος στόχος της Λότζια προκειμένου να ισχυροποιήσει την πολιτική διεκδίκηση της σε σχέση με τη δρομολόγηση νομοθετικών λύσεων για την τακτοποίηση των καταπατήσεων, ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα που βρίσκεται στον αέρα εδώ και δεκαετίες με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρείας εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του αντιδημάρχου κ.Μανόλη Βασιλάκη ο οποίος παρουσίασε την εισήγηση του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας, με την οποία τεκμηριώνεται η ανάγκη στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την τακτοποίηση των καταπατήσεων σε δημόσια γη να ενταχθούν και οι δημοτικές εκτάσεις.

Ο πολιτικός προϊστάμενος της δημοτικής περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης
Ο πολιτικός προϊστάμενος της δημοτικής περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης

Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος κ. Βασιλάκης με δηλώσεις του στην «Π», ξεκινά ένας αγώνας ταχύτητας αφού μας ενδιαφέρει η πρόταση του Δήμου  να φτάσει άμεσα στα αρμόδια υπουργεία και συγκεκριμένα πριν η κυβέρνηση να καταθέσει την πρόταση της για την τακτοποίηση των καταπατήσεων της δημόσιας γης. Θέλουμε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πολιτική πίεση ώστε η Κυβέρνηση να εντάξει στον πολιτικό σχεδιασμό της και την πρόταση του Δήμου Ηρακλείου ώστε να αποκατασταθούν αδικίες και κοινωνικά προβλήματα δεκαετιών, τα οποία πρέπει επιτέλους να βρουν διέξοδο.

Όπως  εξηγεί ο αντιδήμαρχος, «εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Νέας Αλικαρνασσού,  αλλά και σε άλλες περιοχές του Δήμου Ηρακλείου, εμφανίζεται να κατέχονται  τμήματα δημοτικών εκτάσεων από ιδιώτες, αλλά και φορείς του Δημοσίου. Το μεγαλύτερο μέρος των καταπατητών κατέλαβε αυθαίρετα τα τμήματα αυτά προκειμένου να ανεγείρει σε αυτά κατοικίες ή να τα καλλιεργήσει. Σε κάποιες περιπτώσεις οι κάτοχοι των εκτάσεων αυτών επικαλούνται τίτλους κυριότητας με πωλητή το ελληνικό δημόσιο το οποίο, όμως, κατά το χρόνο σύνταξης των σχετικών πωλητηρίων δεν ήταν κύριος των εκτάσεων που εκποιήθηκαν».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας, διανομές του υπουργείου Γεωργίας και κατά συνέπεια καταπατήσεις υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του Δήμου Ηρακλείου. Μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα στη δημοτική κοινότητα της Ν. Αλικαρνασσού, επειδή το υπουργείο Γεωργίας μοίρασε τη δεκαετία του 1950 σε ιδιώτες και δημοτικές υπηρεσίες και οργανισμούς κληροτεμάχια που είχε διανείμει το 1932 στην τότε κοινότητα της Νέας Αλικαρνασσού.

Η κοινότητα μετά από μακρούς δικαστικούς αγώνες δικαιώθηκε και σήμερα θα πρέπει να δοθούν λύσεις γι αυτούς που έλαβαν ακίνητα για οικογενειακή στέγαση, γι αυτούς που αγόρασαν ακίνητα από το Δημόσιο, για τους καταπατητές που εντάχθηκαν το 1995 στους τότε ισχύσαντες νόμους για την εξαγορά καταπατηθέντων ακινήτων και πρόλαβαν ή δεν πρόλαβαν να εξοφλήσουν το τίμημα. Επίσης είναι κρίσιμο να τακτοποιηθούν ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν και σε σχέση με καταπατηθέντα ακίνητα στα οποία προσκυρώνονται τμήματα δημοτικών ακινήτων λόγω της εφαρμογής του σχεδίου πόλης ή τα οποία καταλαμβάνουν μικρή έκταση κοινόχρηστου χώρου. Αντίστοιχα θα πρέπει να δοθούν λύσεις για τα ακίνητα που παραχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο σε υπηρεσίες και οργανισμούς, ενώ δεν του ανήκαν.

 

 

 

 

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει