Απολογούνται οι «8» για τις εκβιάσεις και τις τοκογλυφίες

239

Περιγράφονται πρακτικές «a la mafia».

Μαραθώνια αναμένεται να είναι σήμερα η διαδικασία των απολογιών των 8 συλληφθέντων που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις εκβίασης και τοκογλυφίας, με ορισμένους εξ αυτών να αντιμετωπίζουν επιπλέον τη βαρύτατη κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Κεντρικό πρόσωπο της ογκώδους δικογραφίας είναι 46χρονος Ηρακλειώτης, ιδιοκτήτης γυμναστηρίου, ο οποίος παράλληλα έχει εμπλακεί και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Κατηγορείται για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση από κοινού κατά μόνας, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα με σωματική βία και απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής, τοκογλυφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κλπ

Είναι εντυπωσιακό ότι ο 46χρονος, ο οποίος περιγράφεται με βάση τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ως «τρόμος και φόβος» για τους παθόντες, στις 31 Μαΐου πέρασε την πόρτα της Ασφάλειας Ηρακλείου και υπέβαλε μήνυση κατά 27χρονου πρώην φίλου του και συγκατηγορούμενου του (δεν έχει συλληφθεί) για …τοκογλυφία! Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο 46χρονος υποστηρίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του ζουν υπό καθεστώς τρόμου και ανησυχίας καθώς ο 27χρονος και άτομα γύρω από αυτόν είχαν εξαπολύσει απειλές σε βάρος του, ακόμα και για τη ζωή του.

Στο στενό πυρήνα του 46χρονου Ηρακλειώτη τοποθετούνται με βάση τη δικογραφία δύο νεαροί Αλβανοί, 32 και 30 ετών, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες.

Ακόμα στους συλληφθέντες, συμπεριλαμβάνονται: ένας 32χρονος Αλβανός, ο οποίος φέρεται να διέθετε ρευστό χρήμα από κεφάλαιο το οποίο εμφανίζεται ότι είχε κερδίσει, ο αδερφός ενός εκ των δύο Αλβανών του σκληρού πυρήνα, ένας 45χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος φέρεται να έκανε τοκογλυφίες για δικό του λογαριασμό (δεν είχε επαφές με τη βασική συμμορία) και χαρακτηρίζεται από τη θηριώδη σωματοδομή του, ένας 24χρονος Ρομά, ο οποίος επίσης φέρεται να έκανε τοκογλυφίες. Το κάδρο των συλληφθέντων συμπληρώνει ένας 37χρονος Έλληνας.

Ως κατηγορούμενοι στη δικογραφία αναφέρονται ακόμα ο 27χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος ήρθε σε ρήξη με τον 46χρονο βασικό κατηγορούμενο, ένας Αλβανός κρατούμενος των φυλακών Χανίων, και ένας ακόμα 48χρονος Έλληνας.

Ωστόσο στη δικογραφία αναφέρονται πολλά ακόμα ονόματα, ο ρόλος των οποίων εκτιμάται ότι θα διερευνηθεί ποινικά στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης αφού θεωρείται τουλάχιστον ύποπτος.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ έχει στη διάθεση της πληροφορίες  για ανατριχιαστικές καταστάσεις που βίωσαν κάποιοι από τους παθόντες και οι οποίες δεν αποτυπώνονται στη δικογραφία είτε γιατί δεν υπάρχει η συγκατάθεση των θυμάτων είτε γιατί  προέκυψαν στοιχεία στο πλαίσιο της προανάκρισης για να μπορέσουν να  στοιχειοθετήσουν αυτά τα αδικήματα.

Οι καταστάσεις αυτές παραπέμπουν σε σκληρές μαφιόζικες πρακτικές που φέρεται να έχουν τραυματίσει ανεπανόρθωτα ψυχικά  κάποιους από τους παθόντες. Σε ορισμένες περιπτώσεις δίνεται ένα μικρό στίγμα με αναφορές σε αρπαγές και χρήση όπλων για εκφοβισμό.

Στελέχη της τοπικής  ΕΛ.ΑΣ διαμηνύουν με σθένος ότι το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος έκανε μία τιτάνια προσπάθεια για να «ξηλώσει» αυτό το δίκτυο που φέρεται να είχε …ξεφύγει την τελευταία τριετία.

Το περιεχόμενο της δικογραφίας είναι τρομακτικά σοκαριστικό, περιγράφονται σκληρές καταστάσεις, αδυσώπητες, με τα θύματα να φθάνουν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας λόγω της οικονομικής και ψυχολογικής εξαθλίωσης και της απόγνωσης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα από την έρευνα του ΣΔΟΕ Αττικής για τα οικονομικά στοιχεία των κατηγορουμένων. Πώς είχαν αποκτήσει την ακίνητη περιουσία αλλά και τα χρηματικά ποσά που φέρονται να κατέχουν ή σκόπευαν να επενδύσουν σε αγορές;

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει