Ο Δένδιας ζήτησε προσήλωση στο απαραβίαστο των συνόρων της Ε.Ε.

153

Παρέμβαση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενημερώνοντας για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στον συνεχιζόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ο οποίος εκφράζεται τόσο με συνεχείς απειλές όσο και με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών. Ο υπουργός ευχαρίστησε όσους ήδη έχουν καταδικάσει τις εν λόγω ενέργειες. Επισήμανε ότι είναι σκόπιμο όλα τα κράτη-μέλη να τονίζουν την προσήλωση στη διατήρηση του απαραβίαστου των συνόρων και τον σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στις πρόσφατες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων πλησίον στρατηγικών σημείων, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ιδιαίτερα στον Έβρο, όπου παρατηρείται αύξηση των προσπαθειών παράνομης εισόδου στην χώρα μας.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπό το φως της πρόσφατης περιοδείας του στην περιοχή, καθώς και της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για την Συνεργασία στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Δένδιας επανέλαβε την ανάγκη όπως δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στην περιοχή όσον αφορά την ευρωπαϊκή τους προοπτική και υπό το φως της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας.

Τόνισε την ανάγκη για την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεισφέρει μέσω παροχής τεχνικής βοήθειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας ότι το σύνολο των συνομιλητών του εξέφρασε ανησυχία για την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και για τη διείσδυση αναθεωρητικών δυνάμεων στην περιοχή.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει