Μαθητές του Εσπερινού ανέλυσαν το έργο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΦΝΚ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΝ. ΛΥΚΕΙΟ

670

Μαθητές του Εσπερινού  Γενικού  Λυκείου  Ηρακλείου  συμμετείχαν  στο  αναγνωστικό απόγευμα με το εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», που έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και είναι από τα πιο πολυδιαβασμένα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ήταν διοργάνωση της Παγκόσμιας Λέσχης Ανάγνωσης Έργων του Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) σε συνεργασία με το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022   στο ξενοδοχείο Αστόρια.

Ειδικότερα συμμετείχαν οι μαθητές της Α’ τάξης με τη φιλόλογο κ. Δέσποινα Πιταροκοίλη και τη Λυκειάρχη του σχολείου κ. Ελένη Μπεζιρτζόγλου.

Δύο εκπαιδευτικοί στις οποίες αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν στο σχολείο τους και για τις δράσεις στις οποίες ενθαρρύνουν τους μαθητές τους να συμμετέχουν.

Παρευρέθηκαν, επίσης, στη συνάντηση η κ. Σοφία Νταλαμπέκη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ και σύμβουλος για τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και η κ. Μαρία Ζαχαριάκη, μέλος της Τοπικής Επιτροπής Ηρακλείου της ΔΕΦΝΚ.

Την παρουσίαση του έργου έκανε η κ. Κατερίνα Ζωγραφιστού, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ και Υπεύθυνη για την Παγκόσμια Λέσχη Ανάγνωσης Έργων του Νίκου Καζαντζάκη.

Οι μαθητές μελέτησαν από τα αντίτυπα του βιβλίου που τους έστειλε δωρεάν η κ. Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχος του έργου του συγγραφέα,την  οποία οι συμμετέχοντες ευχαριστούνθερμά για την προσφορά της.

Με την καθοδήγηση της κ. Πιταροκοίλη είχαν γράψει πολύ ενδιαφέροντα κείμενα για το έργο, τα οποία ανέγνωσαν και σχολίασαν κατά τη συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση. Έκαναν δε σημαντικές προφορικές παρεμβάσεις για το νόημα του έργου, τις ιδέες και τον Καζαντζακικό «ανήφορο», τους μυθιστορηματικούς ήρωες, τη θυσία και το πολύ επίκαιρο θέμα των προσφύγων το οποίο διατρέχει όλη την πλοκή.

Στην ομιλία της η κ. Ζωγραφιστού τονίζοντας την ευαισθησία του Καζαντζάκη για τους ξεριζωμένους ανθρώπους επεσήμανε ότι: « Οι πρόσφυγες είναι η μεγάλη πρόκληση για τους Λυκοβρυσιώτες. Κρίνονται στην αναμέτρησή τους με αυτό το θέμα όλοι οι χαρακτήρες του έργου. Ακόμα και ο αλλόθρησκος Αγάς». Κλείνοντας την βραδιά είπε: «Όπως κάθε έργο τέχνης ή λόγου το μυθιστόρημα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» έγραψε, γράφει και τώρα που μιλάμε την δική του ιστορία.

Εκδοτικά, καλλιτεχνικά, αναγνωστικά. Αγαπήθηκε πολύ και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που συνεχίζει και σήμερα 73 χρόνια μετά τη συγγραφή του να έχει εκατοντάδες αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αναπαραστάσεις του στο θέατρο, στη μεγάλη οθόνη, στην όπερα και στην τηλεόραση ήταν εξαιρετικές, όμως καμία δεν ανταγωνίζεται το βιβλίο, το Καζαντζακικό κείμενο. Είναι ένα πραγματικό αριστούργημα και οι ώρες που αφιερώνονται στην ανάγνωσή του είναι πέρα για πέρα κερδισμένες».

Η επόμενη Λέσχη Ανάγνωσης με τους μαθητές του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί με τη νέα σχολική χρονιά και με την σύμφωνη γνώμη όλων θα μελετηθεί το έργο «Αναφορά στο Γκρέκο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει