ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Ο Ανδρέας, οι βάσεις και οι συγκρίσεις

1.313

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η εξωτερική του πολιτική “ήρθε” στο επίκεντρο της κόντρας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στην ψηφοφορία για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά, “μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου που εκλέχτηκε με το “έξω οι βάσεις του θανάτου” για να υπογράψει το 1983 την παραμονή για 5 χρόνια.

“Αν δεν είχατε κυβερνήσει ποτέ θα μπορούσα να καταλάβω πως αυτές είναι θέσεις κόμματος που δεν έχει περάσει ποτέ από τη βάσανο της λήψης δύσκολων αποφάσεων που αφορούν τα εθνικά θέματα. Κυβερνήσατε όμως και υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό που πιστοποιεί τον τρόπο που εσείς αντιλαμβανόσασταν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Το πόσο γρήγορα ξεχάσατε τις πορείες προς την αμερικανική πρεσβεία και αγκαλιάσατε τις ΗΠΑ ως στρατηγικό εταίρο της χώρας” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα για “υποκρισία”, αναφέροντας πως “είναι ξένη γλώσσα για εσάς η γλώσσα του πατριωτισμού σε ένα θέμα που απαιτεί μέγιστη υπευθυνότητα”. “Μιας και κάνατε αναφορά στον τέως πρέσβη τον κ. Πάιατ επιτρέψτε μου για να καταδείξω την απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια υποκρισία σας, να σας διαβάσω τι έλεγε ο κ. Πάιατ ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας.

Ρωτήθηκε για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία και απάντησε: “Μένω έκπληκτος γιατί έχω πει ότι αυτή η αναγέννηση στις αμυντικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι “το 2017 η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των F35. Τότε που πήγατε στην Ουάσινγκτον, η Τουρκία θα αγόραζε 100. Δεν είχατε κάνει ούτε μία αναφορά για τα F35”.

“Με τιμά η σύγκριση”

“Νομιζετε ότι θα με προσβάλλετε λέγοντας ότι τηρώ τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ που τηρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν καταλάβατε. Με τιμά να μου το λέτε. Γιατί η στάση της προοδευτικής παράταξης στα εθνικά ήταν πάντα πατριωτική”, απάντησε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Μιχάλη Κατρίνη που αντέδρασε όταν εκείνος αναφέρθηκε στην στάση του Ανδρέα Παπανδρέου το ’90 , τον κάλεσε να απολογηθεί για το “γιατί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αλλάζει στάση και υπερψηφίζει τη Συμφωνία, παρά το αίτημα του State Department για ενίσχυση του στόλου των F16 στην Τουρκία”.

Τόνισε ότι “εδώ είναι η διαφορά μας”, καθώς “επί ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα, είχαμε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης να υπερασπιστούμε την εθνική γραμμή και προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν τον ρόλο της χώρας διεθνώς”.

Πρόσθεσε ότι “επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα με τις ΗΠΑ, προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν τον ρόλο της χώρας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επί ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν το 3+1, ο EastMed, επενδύσεις αμερικανικές, όπως το FSRU που εγκαινιάσατε προχθές και τα ναυπηγεία της Σύρου”.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι “κάθε πρωθυπουργός οφείλει να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ στη λογική αμοιβαίας επωφελούς βάσης, για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας”.

“Υπογράφετε μία συμφωνία που τα δίνει όλα χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα. Είναι επ’ αόριστον η συμφωνία, όχι πενταετίας. Το είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μπροστά στον κ. Δένδια, μην συνεχίζετε τα ψέματα” τόνισε και συνέχισε: “Αφού δεν αποδέχεστε το ταξίδι σας στις ΗΠΑ ως διαπραγματευτικό όπλο για την αναστολή κύρωσης της συμφωνίας, ώστε να αποτρέψετε την αγορά 40 νέων F-16 στην Τουρκία, τουλάχιστον δεσμευθείτε ότι θα θέσετε επιτακτικά το ζήτημα στον πρόεδρο των ΗΠΑ”.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε “αμήχανο” και “στριμωγμένο” τον πρωθυπουργό.

“Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα'”, δήλωσε επίσης ο Αλ. Τσίπρας και εξήγησε πως από τη μια καλείται ο πρωθυπουργός να “υπερασπιστεί” μια συμφωνία με τις ΗΠΑ “δίχως ανταλλάγματα” και λίγο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να “πριμοδοτήσουν” την Τουρκία και από την άλλη αντί να μιλάει για τα “κρίσιμα εθνικά θέματα” να “υπεραμύνεται” μιας πολιτικής που “έχει οδηγήσει στην ανέχεια της συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας”.

“Μη γίνει τροχοπέδη για τα εθνικά θέματα η δυσκολία που βιώνετε σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των δικών σας επιλογών. Άλλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά, άλλα τα εθνικά”, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν “πολλές ευκαιρίες” για να συζητηθούν τέτοια θέματα, όπως η ΔΕΗ, το ενεργειακό ή η ακρίβεια.

 

Θα του στείλει το βιβλίο του

Στην τριτολογία του μάλιστα ο πρωθυπουργός προσφέρθηκε να κάνει δώρο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το βιβλίο που αποτελεί μετάφραση της πτυχιακής του εργασίας και αφορά ακριβώς τις διαπραγματεύσεις για τις αμερικανικές βάσεις από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης είχε συγκρίνει τον κ. Τσίπρα με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: “Υπονοήσατε ότι εάν ο λαός σας εμπιστευτεί, θα καταγγείλετε τη συμφωνία. Μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου, που εκλέχτηκε υποσχόμενος ‘έξω οι βάσεις του θανάτου’ για να υπογράψει την παραμονή τους για πέντε χρόνια”.

Και καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δική του δευτερολογία διάβασε τα πρακτικά από συζήτηση στη Βουλή μεταξύ Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τις βάσεις των ΗΠΑ το 1990, ο πρωθυπουργός στη συνέχεια του είπε:

“Δεν είμαι συγγραφέας, αλλά έχω γράψει ένα βιβλίο, ουσιαστικά είναι η μετάφραση της πτυχιακής μου και πραγματεύεται τις διαπραγματευσεις από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τις βάσεις. Προσπάθησα να αναδείξω εάν η διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική του πολιτική, λέγοντας πριν το ‘81 ‘έξω οι βάσεις” και υπογράφοντας συμφωνία το 1983 που κρατούσε τις βάσεις, εάν ήταν ωφέλιμη για τα εθνικά συμφέροντα.

Και δεν ήταν, γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου το ‘83 τα έδωσε όλα για να λάβει μία διατύπωση στα αγγλικά, terminable, που του επέτρεπε να έρθει στη Βουλή και να πει ότι οι βάσεις φεύγουν μένοντας, αντί να διεκδικήσει”.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λοιπόν απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: “Επειδή διαβάζετε πολύ τελευταία, θα σας στείλω αντίγραφο του βιβλίου μου”.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως είχε επιτεθεί όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για τη στάση τους όσον αφορά στη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις. Σχολίασε ότι και το ΚΙΝΑΛ σκέφτεται να μην ψηφίσει τη συμφωνία για τις βάσεις γιατί ενοχλήθηκε για τα F16 και πρόσθεσε “τώρα βρήκατε να θυμηθείτε τις αντιαμερικανικές σας ρίζες με λίγη χρυσόσκονη από το παλιό πατριωτικό ΠΑΣΟΚ”.

ΤΟ ΚΙΝΑΛ

Στον πρωθυπουργό απάντησε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, λέγοντας: “Το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά πατριωτικό και δεν αλλάζει τη στάση του ανάλογα με τη συγκυρία”.

Ο κ. Κατρίνης έκανε μάλιστα λόγο για μένος του κ. Μητσοτάκη για το ΠΑΣΟΚ και σχολίασε πως: “Έχει ενδιαφέρον, τώρα που το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, ένας Μητσοτάκης να τοποθετείται με τέτοιο μένος για το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου”.

Σε υψηλούς τόνους κάλεσε δε τον πρωθυπουργό “να μην κουράζεται, γιατί το προσωπικό του μέγεθος δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό του Ανδρέα Παπανδρέου”.

Ο κ. Κατρίνης απάντησε όμως και στον κ. Τσίπρα, που είχε δεχθεί με χαρά τη σύγκριση με τον Ανδρέα Παπανδρέου και διάβασε πρακτικά του 1990, να αναρωτηθεί τι έκανε τότε η παράταξη του και τι επιφύλαξε στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι: “Ο Συνασπισμός, ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, ήθελε να στείλει τον Ανδρέα Παπανδρέου ειδικό δικαστήριο”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει