Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές όλου του κόσμου, και της χώρας μας, λόγω των κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά. Σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC). Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον δώδεκα χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας ΗΒ (UKHSA) ανακοίνωσε ότι από τα 111 περιστατικά που έχουν εντοπιστεί στη χώρα, πλέον τα δέκα κρίθηκε ότι έχρηζαν μεταμόσχευσης. Δεν έχει σημειωθεί θάνατος παιδιών που ασθένησαν με οξεία ηπατίτιδα.
Η αρμόδια βρετανική υγειονομική αρχή τονίζει ξανά ότι οι συνήθεις ιοί που προκαλούν τη νόσο δεν έχουν εντοπιστεί στα νοσούντα παιδιά, που είναι κυρίως κάτω των πέντε ετών και που αρχικά είχαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ακολουθούμενα από ίκτερο. Τονίζεται επίσης εκ νέου ότι δεν υπάρχει σύνδεση με τα εμβόλια κατά του κοροναϊού, καθώς κανένα από τα ασθενούντα παιδιά κάτω των δέκα ετών δεν έχει εμβολιαστεί. «Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω των ερευνών υποδεικνύουν όλο και περισσότερο πως η αύξηση στα σοβαρά περιστατικά ηπατίτιδας ίσως συνδέεται με λοίμωξη από αδεονοϊό, αλλά εξετάζονται ακόμα ενεργά και άλλα αίτια», αναφέρει η νεότερη ανακοίνωση της UKHSA.
Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση. Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα δεν έχουμε παιδιά με ύποπτα συμπτώματα ηπατίτιδας, επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και γιατρός, κ. Μίνα Γκάγκα.
Όπως εξήγησε, στην Αγγλία εντοπίστηκαν πάνω από 100 περιστατικά και από τις εξετάσεις προέκυψε ότι δεν είναι κάποιος από τους γνωστούς ιούς.
Πρόκειται για κάποιον αδενοϊό που προσβάλλει κυρίως μικρά παιδάκια αλλά δεν νοσούν όλα το ίδιο. Επίσης, δεν συνδέεται με τον κοροναϊό, επιβεβαίωσε η κα Γκάγκα.
Τόνισε, ότι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν είναι κανένα παιδί άρρωστο και πως αν εντοπιστεί, αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένη διατροφή και τις περισσότερες φορές τα παιδιά γίνονται καλά.
Τι λένε οι επιστήμονες
Η Ινώ Καναβάκη παιδίατρος και παιδοηπατολόγος στο νοσοκομείο «Αττικόν» τόνισε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμα ανοιχτά, φέρεται να υπάρχει συσχέτιση με κάποιον αδενοϊό ωστόσο δεν εντοπίστηκε σε όλα τα παιδιά που έχουν διερευνηθεί.
Για την ηλικία των κρουσμάτων ηπατίτιδας τόνισε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι αφορούν παιδιά μικρότερα των 5 ετών, ωστόσο περιστατικά έχουν περιγραφεί σε όλο το φάσμα της παιδικής ηλικίας.
Εξήγησε ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα είναι επικίνδυνη ή όχι για το παιδί, καθώς δυστυχώς κάποια περιστατικά πάνε λιγότερο καλά, χρειάζονται πιο εντατική αντιμετώπιση και κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.
Η παιδίατρος τόνισε ακόμη ότι εάν ξεφύγει η κατάσταση και πάρει την πορεία της ηπατικής ανεπάρκειας απαιτείται ακόμα πιο εντατική αντιμετώπιση. Κάποια παιδιά αντιμετωπίζονται επιτυχώς στα νοσοκομεία, κάποια χρειάζονται μεταμόσχευση. Από τα 170 περιστατικά που έχουν περιγραφεί παγκοσμίως, το 10% χρειάστηκε μεταμόσχευση. Παράλληλα, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, με ανάρτησή του στο facebook ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.
Αναμένουμε νεότερα σύντομα και ελπίζουμε σε αντίστοιχα λεπτομερή στοιχεία ιστορικού και νόσησης και από τις άλλες χώρες που έχουν επίσης ταυτοποιήσει περιπτώσεις ηπατίτιδας στα παιδιά, καταλήγει ο κ. Μόσιαλος.
Μαγιορκίνης για ηπατίτιδα σε παιδιά: Ο ιός κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα
Κατά 99%, ο ιός που προκαλεί την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, εκτιμά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο τμήμα Υγιενής επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
Ο καθηγητής καθησύχασε πάντως ότι με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
«Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε.
Τι είναι ο οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά
Όπως εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης πρόκειται για μία φλεγμονή του ήπατος η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα. Συνήθως κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό είναι καμπανάκι ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν.
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ακόμα ότι από όσο γνωρίζει μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά δεν γίνονται στην Ελλάδα, και τέτοιες περιπτώσεις πήγαιναν στο εξωτερικό, γιατί είναι σπάνιες περιπτώσεις και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα στην Ελλάδα. Συνήθως στα παιδιά γίνονται από ζωντανό δότη, που σημαίνει ότι ο πατέρας, αν είναι συμβατός, να δώσει μέρος από το ήπαρ του στο παιδί.
Όσον αφορά στα συμπτώματα, τόνισε ότι ένας πυρετός δεν χρειάζεται να ανησυχήσει τους γονείς, βασικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και το κιτρίνισμα του ματιού.