ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ: 6,6 εκατ. ευρώ για τις αστοχίες του άξονα Ηράκλειο – Βιάννος

Γνωστά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, με μεγαλύτερο αυτό στον δρόμο Ηράκλειο – Μεσσαρά, που αν και νέος, παραμένει κλειστός για ενάμιση μήνα, χωρίς να υπάρχει άμεση προοπτική αποκατάστασης των προβλημάτων.

Η ημερομηνία μάλιστα της 25ης Μαΐου που έχει δοθεί ως κατ’ αρχάς καταληκτική για την πλήρη αποκατάσταση της οδού κι επαναφορά της συνολικής κυκλοφορίας, μοιάζει έως απίθανη, τη στιγμή που εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν μερικώς τα συσσωρευμένα προβλήματα.

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει στα δίκτυα της Περιφερειακής Ενότητας, αφού και στην άλλη, θεωρητικά σύγχρονη, αρτηρία της Βιάννου παρατηρούνται τεράστια προβλήματα και κατολισθήσεις. Τα προβλήματα είναι εξίσου σημαντικά, αλλά όχι τόσο σύνθετα που να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν με ηπιότερες παρεμβάσεις, οι οποίες δεν θα απαιτούν το κλείσιμο της οδού και τη διχοτόμηση της Περιφερειακής Ενότητας μεταξύ βορρά και νότου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε σχετική σύμβαση για την αντιμετώπιση των αστοχιών, αλλά και την αποκατάσταση του δικτύου στο τμήμα από Ηράκλειο μέχρι και Βιάννο.

Η σύμβαση έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 6,63 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια υπογραφής της το “παρών” έδωσαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, ο ανάδοχος του έργου Γιώργος Συνατσάκης από την κατασκευαστική εταιρεία «Δομική Κρήτης Α.Ε.», ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Ψαρουδάκης, η προϊσταμένη Συγκοινωνιακών Εργων Περιφέρειας Κρήτης Τζούλια Μπαρτολότσι και ο μηχανολόγος-μηχανικός της «Δομικής Κρήτης» Βαγγέλης Κερχουλάς.

Στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου προβλέπονται εργασίες αντιστήριξης πρανών ορυγμάτων για την ενίσχυση της ευστάθειάς τους, αποκατάσταση καθιζήσεων οδοστρώματος, αποκατάσταση κατολισθήσεων, κατασκευή πασσαλοσυστοιχιών, συρματοκιβωτίων, αναβαθμών και λιθοριπών ανάλογα τη θέση.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου καθορίζεται σε 16 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

«Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου δεν ήταν μια απλή διαδικασία, καθώς έπρεπε να εξασφαλιστούν οι ανάλογοι πόροι και συγκεκριμένα το ποσό των 6,6 εκατομμυρίων ευρώ» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης για να προσθέσει:

«Ως Περιφέρεια Κρήτης, την τελευταία διετία, προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε τις απαιτούμενες μελέτες, καθώς ύστερα από μια κατολίσθηση δεν υπάρχει άμεση παρέμβαση έργου αφού υποχρεωτικά πρώτα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες. Ολοκληρώθηκαν, λοιπόν, οι μελέτες, εξασφαλίστηκαν οι πόροι, οι υπηρεσίες δημοπράτησαν το έργο και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε με τον ανάδοχο αυτή τη σημαντική παρέμβαση, που αφορά ειδικά το οδικό δίκτυο από το Ίνι μέχρι τη Βιάννο, όπου θα αντιμετωπιστούν όλες οι κατολισθήσεις που έχουν προκληθεί από τα φυσικά φαινόμενα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει