Το έθιμο της χελιδόνας αναβιώνει στο Δήμο Χερσονήσου

ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Το έθιμο της χελιδόνας αναβιώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Χερσονήσου σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ανώπολης, Επισκοπής, Μαλίων και Ποταμιών.

Παιδιά, ηλικίας 4 έως 8 ετών, δημιουργούν ένα χάρτινο ομοίωμα χελιδόνας και θα τραγουδήσουν τα Χελιδονίσματα, κάλαντα αφιερωμένα στον ερχομό της άνοιξης και την επιστροφή των χελιδονιών.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ανοιξιάτικα έθιμα. Τα παιδιά μαθαίνουν τα κάλαντα της Άνοιξης, τα Χελιδονίσματα και κατασκευά́ζουν χελιδό́νες, οργανά́κι για τα κά́λαντα της ά́νοιξης.

Τα Χελιδονίσματα είναι μια σειρά μουσικοπαιδαγωγικών εργαστηρίων και σεμιναρίων εμπνευσμένα από την λαογραφία του τόπου μας, μέρος του σχεδιασμού της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Πράξη Τέχνη Ίμερος και τη μουσικοπαιδαγωγό και εκπρόσωπο του παιδαγωγικού βιωματικού συστήματος Μαρία Καλογεράκη.

Τα εργαστήρια ενσωματώνουν μουσική, μουσικοκινητική, θεατρικό παιχνίδι και κατασκευές. Δράσεις που καλλιεργούν τη δημιουργική σχέση των παιδιών με την λαογραφία, την τέχνη και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Αναλυτικότερα, τα Πασχαλινά «Χελιδονίσματα»:

  • Σάββατο 16 Απριλίου στις 15.00 στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Ποταμιών.
  • Σάββατο 16 Απριλίου στις 18.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημοτικού καταστήματος Μαλίων.
  • Κυριακή 17 Απριλίου στις 12.00 στον αύλειο χώρο του κοινοτικού καταστήματος Ανώπολης.
  • Κυριακή 17 Απριλίου στις 16.00 στο Μουσείο Πολιτ. Συλλόγου Επισκοπής.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πρόληψη διάδοσης του κορωνοϊού covid-19 και της προστασίας των συμμετεχόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 2810-336196

Μπορεί επίσης να σας αρέσει