Η πρωτομαγιά έρχεται, η πανδημία φεύγει…

ΧΑΛΑΡΩΣΗ TΩΝ ΜΕΤΡΩΝ COVID ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ / Τέλος από 1η Μαΐου πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και self test στα σχολεία

Τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των μέτρων κατά της πανδημίας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε:

  • Από 1η Μαΐου, καταργείται η υποχρεώση επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού σε όλους τους χώρους, καθώς και τα self – test για καθηγητές και μαθητές στα σχολεία. Το μέτρο στην πράξη, όσον αφορά τις σχολικές μονάδες, θα εφαρμοστεί από τις 3 Μαΐου, με την επαναλειτουργία τους μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Η υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους καταργείται από την 1η Ιουνίου.

Από 1/5 ορίζεται ενα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας,

Από την Πρωτομαγιά έως τις 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%.

Από τις 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν 1η Σεπτεμβρίου, αναλόγως με την εικόνα της πανδημίας.

Το Πάσχα θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα και θα υπάρχει σύσταση χρήσης μάσκας, όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους.

«Μετά από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το ορθόδοξο Πάσχα κανονικά, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα», πρόσθεσε.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τέταρτη δόση

Υπενθυμίζεται ότι χθες άνοιξε η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό νέων ραντεβού για τους πολίτες άνω των 70 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν με την τέταρτη δόση και οι άνω των 60 ετών θα αποκτήσουν πρόσβαση αύριο Παρασκευή.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι η δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού δεν είναι υποχρεωτική και δεν συνδέεται με τα πιστοποιητικά, αλλά αποτελεί απλώς μια σύσταση. Σημείωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με τη χορήγηση τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, πρόσθεσε ωστόσο ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης στα παιδιά.

Γιατί αποφασίστηκε σχεδόν ολική άρση των μέτρων

Κυβέρνηση και ειδικοί συμφώνησαν στην σχεδόν ολική άρση των μέτρων για τον κοροναϊό, καθώς πλέον τα ποσοστά των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Συγκεκριμένα το 85% των ενηλίκων πολιτών και το 75% των πολιτών της χώρας γενικότερα έχουν εμβολιαστεί.

Επίσης υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών που έχουν νοσήσει και μάλιστα περισσότερες από μία φορές.

Όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα, ο ζεστός καιρός θα αποτελέσει βασικό όπλο στην μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στην κοινότητα.

Ο ιός δεν είναι εντελώς ακίνδυνος

Από την πλευρά τους πάντως οι ειδικοί αν και αναγνωρίζουν πως η παραλλαγή Όμικρον 2 είναι πιο μεταδοτική, ωστόσο φαίνεται πως η δυναμική της είναι μικρότερη και άρα δεν προκαλεί βαριά λοίμωξη στους ασθενείς.

Σε κάθε περίπτωση τα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως οι σκληροί δείκτες αποδεικνύουν πως ο ιός δεν έχει γίνει εντελώς ακίνδυνος. Μεγαλύτερη απόδειξη είναι πως καθημερινά σχεδόν περίπου 50 συμπολίτες μας επί το πλείστον ανεμβολίαστοι και μεγαλύτερης ηλικίας χάνουν τη ζωή τους από κοροναϊό, ενώ πάνω από 300 ασθενείς δίνουν τη δική τους μάχη στην ΜΕΘ.

Παραμένει η αναγκαιότητα του εμβολιασμού

Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί δεν σταματούν να τονίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και ιδιαίτερα της τρίτης δόσης για τον γενικό πληθυσμό και της τέταρτης για τους 60 ετών και άνω.

Άλλωστε πρόσφατη έρευνα του ΕΟΔΥ έδειξε πως η τρίτη δόση μειώνει κατά έξι φορές το κίνδυνο θανάτου από κοροναϊό, ενώ ο κίνδυνος για διασωλήνωση των εμβολιασμένων είναι περίπου 9 φορές μικρότερη για όσους δεν έχουν προχωρήσει σε τρίτη δόση.

Σημειώνεται πάντως πως όλα τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να επανεξεταστούν από 1η Σεπτεμβρίου, ενώ όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας, ήδη έχει συνταχθεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης της αναζωπύρωσης της πανδημίας από το φθινόπωρο από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει