Την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αλλά και τη μείωση της ύλης των πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθημάτων ζητά η ΕΛΜΕ Ηρακλείου.
Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως «η Τράπεζα Θεμάτων είναι ένα αντιπαιδαγωγικό μέτρο που:
Απαξιώνει την εκπαιδευτική πράξη, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται σε κάθε σχολείο και τμήμα, με βάση το γνωστικό επίπεδο των μαθητών, τις προσλαμβάνουσες και τις ιδιαιτερότητές τους.
Ακυρώνει τον εκπαιδευτικό ως παιδαγωγό, δάσκαλο και επιστήμονα, μετατρέποντάς τον σε απλό αγωγό μεταφοράς θεμάτων που έχουν διαμορφωθεί ερήμην του, έτσι ώστε να βιώνει την πλήρη αποσύνδεσή του από το αντικείμενο, τη διδασκαλία και συνολικότερα από το έργο του.
Ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες στη μόρφωση, παραπέμποντας στην παραπαιδεία ως βασική προϋπόθεση επίδοσης των μαθητών στις εξετάσεις και προαγωγής τους.
Καταδικάζει στην απόρριψη τους πιο αδύνατους μορφωτικά και ανίσχυρους οικονομικά και κοινωνικά μαθητές, που αδυνατούν να αγοράσουν τη γνώση.
Επιτείνει μάλιστα τις μορφωτικές ανισότητες σε μια περίοδο που, λόγω της ασθένειας της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαθητών από τον COVID-19, η φοίτηση δεν είχε τους όρους της κανονικότητας που επικαλείται το ΥΠΑΙΘ, κλείνοντας τα μάτια στη δραματική πραγματικότητα των πολλαπλών απουσιών των μαθητών.
Καταργεί τη διδασκαλία ως διαδικασία μάθησης που έχει ως αφετηρία της την κάλυψη των συγκεκριμένων αδυναμιών κάθε τμήματος, επιβάλλοντας ένα τυποιημένο μοντέλο διδασκαλίας, απόλυτα προσαρμοσμένο στις αξιώσεις των παραγόντων που διαμορφώνουν κάθε φορά τα θέματα των εξετάσεων.
Ακυρώνει στην πράξη την παιδαγωγική αρχή της ελεύθερης σκέψης και του γόνιμου προβληματισμού στην τάξη, απαιτώντας την προσαρμογή σε ένα ασφυκτικό και ανελεύθερο μοντέλο σκέψης.
Μετατρέπει το σχολείο από ζωντανό χώρο μάθησης, αφύπνισης και προβληματισμού σε εξεταστικό κέντρο, απόλυτα προσαρμοσμένο στην επιβολή ενός μοντέλου σκέψης, αποψιλώντάς το από κάθε δημιουργική έκφραση, αναζήτηση και πρωτοτυπία και διαμορφώνοντας συνθήκες ισοπεδωτικής ομοιομορφίας».