ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ: Ο Μητσοτάκης επαναφέρει το αφήγημα των υδρογονανθράκων

Στις 11.00 σήμερα το πρωί αναμένεται να ανακοινώσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη.

Οι ανακοινώσεις ήδη από το προηγούμενο διάστημα ήταν θέμα χρόνου να γίνουν, με την κυβέρνηση να εξετάζει σοβαρά το σενάριο επανεκκίνησης των ερευνών, με δεδομένα και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, έχοντας στο πλάι του τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να αναπτύξει το πλάνο της κυβέρνησης για τους υδρογονάνθρακες.

Στην κυβέρνηση ορίζουν ως «νούμερο ένα» σημείο αναφοράς την πρωτοπορία της Ελλάδας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ένα βήμα ήταν τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη. Τα επόμενα σχετίζονται με τις επενδύσεις που θα αναπτυχθούν μέσα από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για την πράσινη μετάβαση. “Η προσαρμογή του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα δεν καθυστερεί, δεν αναβάλλει και δε μειώνει, σε καμία περίπτωση, όλες τις δράσεις του προγράμματος για τη δίκαιη μετάβαση, που συνοδεύει την πολιτική της απολιγνιτοποίησης… Είναι μία στρατηγική επιλογή αδιαπραγμάτευτη, είναι ένα προσωπικό δικό μου στοίχημα” επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

Σε βραχυπρόθεσμο σκηνικό, προστίθενται παράλληλα η επιτάχυνση των κινήσεων για το υγροποιημένο φυσικό αέριο ή LNG, με δεξαμενόπλοιο στη Ρεβυθούσα. Με δυνατότητα για δεύτερο σταθμό στην Αλεξανδρούπολη και συζητήσεις για τρίτο σταθμό στην Κόρινθο.

Όπως είναι αναμενόμενο, η κρίση στην Ουκρανία έχει αλλάξει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή. Υπό το πρίσμα, μάλιστα, των ρωσικών απειλών για μπλόκο στο φυσικό αέριο, οι ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι έντονες, με την Αθήνα να επιταχύνει τις έρευνες που έχουν στόχο να συμπληρώσουν και να αναβαθμίσουν το παζλ της ενεργειακής ασφάλειας. Ο δρόμος, φυσικά, θα είναι μακρύς, όπως και οι έρευνες που θα πραγματοποιηθούν για τα αποθέματα που υπάρχουν στον ελληνικό χώρο, ωστόσο το όλο πλαίσιο της στρατηγικής έρχεται και αυτό, για να προστεθεί στην αναβαθμισμένη ενεργειακή ατζέντα της χώρας μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει