Ποιος είναι ο “χασάπης της Συρίας” και τι κάνει στην Ουκρανία

Στον «χασάπη της Συρίας» αποδίδονται οι νέες επιτυχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Δύση να εκφράζουν σοβαρούς φόβους ότι η Ρωσία δεν θα διστάσει να ακολουθήσει στην Ουκρανία τη λογική «της καμένης γης» για να επιτύχει τους στόχους της, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής πλευράς, υπεύθυνος για τον πόλεμο στην Ουκρανία πλέον είναι ο Στρατηγός Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ, ο οποίος μάλιστα έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για σκόπιμη στόχευση περιοχών με αμάχους.

Η Αμερική πάντως πιστεύει ακράδαντα πως πλέον ο στόχος της Ρωσίας είναι η πλήρης καταστροφή της Ουκρανίας με τεράστιες απώλειες σε αμάχους, κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε μέχρι στιγμής από τις φρικαλεότητες των Ρώσων στην Μπούσα αλλά και αλλού.

Ως ιθίνων νους για την οργάνωση ενός τέτοιου μακελιού, αφενός κατηγορείται ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά ως άμεσα υπεύθυνος για όλες τις επιθέσεις θεωρείται ο Στρατηγός Ντβόρνικοφ, που είναι γνωστός για τη «δίψα» του σε αίμα απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Αναφέρεται ότι ο στρατηγός Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ, που ηγείται του ρωσικού στρατού, ήταν ο πρώτος διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στη Συρία, μετά την αποστολή των στρατευμάτων εκεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο του 2015 προς υποστήριξη της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Ντβόρνικοφ στη Συρία, από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, τα ρωσικά αεροσκάφη υποστήριξαν το καθεστώς Άσαντ και τους συμμάχους του, χτυπώντας το ανατολικό Χαλέπι που ελεγχόταν από τους αντάρτες, βομβαρδίζοντας πυκνοκατοικημένες γειτονιές και προκαλώντας μεγάλες απώλειες αμάχων. Η πόλη έπεσε στα χέρια των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων τον Δεκέμβριο του 2016.

Από το 2000 έως το 2003 ο Ντβόρνικοφ υπηρέτησε στη μακρά ειρηνευτική εκστρατεία στον βόρειο Καύκασο, στην οποία περιλαμβάνεται και ο Δεύτερος Πόλεμος της Τσετσενίας, και μετέτρεψε σε ερείπια την περιφερειακή πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι.

Ο Ντβόρνικοφ τιμήθηκε με τον τίτλο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» από το Κρεμλίνο τον Μάρτιο του 2016 για τις υπηρεσίες του.

Ο διορισμός του ως νέου γενικού διοικητή για να ηγηθεί του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται να είναι μια προσπάθεια αντιμετώπισης ενός άλλου προβλήματος που εμπόδισε τις ρωσικές δυνάμεις να πετύχουν ταχύτερα τους σκοπούς τους: της έλλειψης συντονισμού.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει