Τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι βάζει το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία, καθώς αφενός πιέζει για πλήρη κάλυψη της ύλης αφετέρου κλείνει τα σχολεία νωρίτερα από άλλες χρονιές!
Το πρόβλημα δεν αφορά μονάχα στη Γ’ Λυκείου και τις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά δυσκολίες αντιμετωπίζουν, ακόμα περισσότερο, οι Α΄και Β΄ τάξεις καθώς φέτος οι μαθητές θα διαγωνιστούν βάσει της Τράπεζας Θεμάτων, κάτι που έχει βρει αντίθετους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.
Όπως ανακοινώθηκε, η πρεμιέρα των πανελλαδικών γίνεται την Παρασκευή 3 Ιουνίου για τους υποψηφίους των Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων και μία μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 2 Ιουνίου, για τα Ημερήσια και Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια.
Φέτος, το τελευταίο κουδούνι για τα Γυμνάσια θα χτυπήσει στις 30 Μαΐου και στις 20 Μαΐου θα γίνει η λήξη των μαθημάτων όλων των τάξεων των Γενικών και των Επαγγελματικών Ημερήσιων και Εσπερινών Λυκείων. Όσο αφορά στα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία, η αυλαία πέφτει στις 15 Ιουνίου.
Προβληματίζει η Τράπεζα Θεμάτων
Ο διευθυντής του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλεξάκης, αναφέρει στην «Π» πως με το να ξεκινήσουν οι πανελλήνιες νωρίτερα, μειώνεται ο χρόνος διδασκαλίας και για τις άλλες λυκειακές τάξεις. Από τη μία πλευρά, το Υπουργείο πιέζει να βγει η ύλη και από την άλλη ψαλιδίζει τον διδακτικό χρόνο.
«Εμείς περιμέναμε πως θα μείωναν την ύλη, λόγω των συνθηκών που επικρατούν φέτος εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού», αναφέρει ο κ. Αλεξάκης. Φέτος, τα σχολεία δεν έκλεισαν καθόλου, ωστόσο, ήταν πολλές οι απουσίες που γίνονταν τόσο από καθηγητές όσο και από μαθητές, με αποτέλεσμα να πηγαίνει πίσω ο προγραμματισμός των μαθημάτων.
Τα σχολεία περίμεναν να γίνουν έστω μια βδομάδα επιπλέον μαθήματα για να μπορέσουν να καλύψουν ακόμα και υπό πίεση την ύλη.
Παρόλο που το 3ο Λύκειο δεν ανήκει στα σεισμόπληκτα σχολεία, δεν ήταν λίγες οι μέρες που χάθηκαν λόγω σεισμικών δονήσεων. Ακόμα, δεδομένων των λουκέτων που είχαν μπει τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές εξαιτίας της πανδημίας, ο πρώτος μήνας του τρέχοντος διδακτικού έτους αφιερώθηκε στην κάλυψη κενών προηγούμενων τάξεων.
Τα σεισμόπληκτα σχολεία
Μαθητές της Κρήτης δίνουν έναν ξεχωριστό αγώνα δρόμου για να προλάβουν τις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και την Τράπεζα Θεμάτων. Για βδομάδες, ακόμα και μήνες, έμειναν μακριά από τα σχολεία, έκαναν μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης με σωρεία προβλημάτων, κάποιοι έμεναν ακόμα σε σκηνές χωρίς υπολογιστές και σύνδεση στο διαδίκτυο.
Συνεπώς, για εκείνους οι ανταγωνιστικές διαδικασίες, είναι άδικες και μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία σχετική μέριμνα. Βέβαια, το Υπουργείο Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει πως το θέμα της μοριοδότησης είναι κάτι που πάντα αποφασίζεται τον Σεπτέμβριο, αφού, δηλαδή, έχουν ανακοινωθεί και οι βάσεις εισαγωγής.
Συνολικά, 147 μαθητές του ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου θα κληθούν σε λίγο καιρό να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Ο διευθυντής του σχολείου, κ. Μάνος Καγιαμπάκης, αναφέρει πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την κάλυψη της ύλης, το σχολείο ήδη έχει καταφέρει να τη βγάλει.
Βέβαια, οι μαθητές έμειναν δύο ολόκληρους μήνες, Οκτώβριο και Νοέμβριο, εκτός αιθουσών, λόγω του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να υπάρξει μέριμνα για μοριοδότησή τους.
Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Λυκείου Καστελίου, κ. Μανώλης Θεοδωρομανωλάκης, το πρόβλημα κυρίως εστιάζεται στους μαθητές των Α΄και Β΄τάξεων, όχι τόσο στην Γ’ Λυκείου. Η ύλη την πανελλαδικών σε πολλές περιπτώσεις έχει βγει ήδη ενώ ως το τελευταίο κουδούνι θα έχει ολοκληρωθεί σε όλα τα μαθήματα.
Ωστόσο, οι απουσίες που γίνονταν καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς λόγω καραντίνας μαθητών ή εκπαιδευτικών έχουν πάει πίσω την ύλη στις μικρότερες τάξεις.
Το κτήριο του σχολείου επλήγη από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, οι οικίσκοι λειτούργησαν στις 19 Νοεμβρίου και μόλις την περασμένη βδομάδα οι μαθητές επέστρεψαν στον φυσικό τους χώρο. Τηλεκπαίδευση χρειάστηκε να κάνουν για αρκετές βδομάδες.
Πανελλήνιες ετοιμάζονται να δώσουν 31 μαθητές της Γ’ Λυκείου και τέσσερις παλιοί απόφοιτοι του σχολείου.