Παρουσιάζεται στο Ηράκλειο ο κατάλογος του METH

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Ο εμπνευστής και ιδρυτής του ΜΕΤΗ κ.Κωστής Σχιζάκης

Ο κατάλογος του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (METH), μια έκδοση που πραγματοποιήθηκε με την επιχορήγηση και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού ακριβώς για να τονιστεί η σημασία της  συλλογής αυτής, παρουσιάζεται στις 12 Απριλίου, στις 7.30 το βράδυ στην αίθουσα Καστελλάκη του  Επιμελητηρίου   Ηρακλείου.

Την προσπάθεια αυτή  στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου θα παρουσιάσουν ο ζωγράφος Νίκος Βισκαδουράκης και ο ιστορικός Τέχνης Δρ Κωσταντίνος Πρώιμος, ενώ τους ομιλητές θα πλαισιώσουν η Ίρις Κρητικού και ο Κωστής Σχιζάκης με τις δικές τους αφηγήσεις για το  ιστορικό της πορείας και των δράσεων που πραγματοποιεί ανελλιπώς επί δεκαεπτά συναπτά έτη το ΜΕΤΗ .Την όλη εκδήλωση έχει αναλάβει να παρουσιάσει  η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μαρία Κοζυράκη.

Στο  πρώτο μέρος του καταλόγου χαιρετίζουν την προσπάθεια του ΜΕΤΗ με κείμενά τους ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και  η εικαστικός Αίγλη Πλάτωνος – Kuczera, ενώ  ο Κωστής Σχιζάκης αναφέρεται στο χρονικό της  δημιουργίας της συλλογής σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση.

Tο αναλυτικό κείμενο παρουσίασης που ακολουθεί αμέσως μετά υπογράφει η επιμελήτρια της έκδοσης, ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού.

Στο δεύτερο μέρος ακολουθούν οι φωτογραφίες των έργων σε μια προσπάθεια να γίνει όσο το δυνατόν πιοό κατανοητή στο ευρύ κοινό η προσωπική συλλογή των ιδρυτών του Μουσείου Κωστή Σχιζάκη και της συζύγου του Ειρήνης.

Κατ’ ουσίαν πρόκειται  για ένα εκδοτικό αποτύπωμα μιας πολυετούς προσπάθειας στήριξης του πολιτισμού του τόπου αποτελούμενου από 352 σελίδες με 250 έργα από 141 καλλιτέχνες που υλοποιήθηκε με ομολογουμένως πολύ κόπο και ευθύνη, δεδομένου ότι θα αποτελέσει πυξίδα από τώρα και στο εξής για παρόμοιες προσπάθειες στον χώρο της τέχνης.

Δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός αυτό της παρουσίασης του καταλόγου, το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου αποφάσισε για τον μήνα Απρίλιο να παρουσιάσει στην αίθουσα της οδού Νυμφών 3, έργα από την συλλογή με κύριο  άξονα τα νέα αποκτήματα που επιθυμεί να προβληθούν κατά μείζονα λόγο.

Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής προς τους καλλιτέχνες που φιλοξενεί το ΜΕΤΗ και που με την παρουσία των έργων τους βοήθησαν το όλο εγχείρημα να καταστεί ένα σημαντικό και αξιόλογο σύνολο στην εικαστική σκηνή της χώρας μας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει